Ομογένεια

“Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Βίος και Ήθος, Πίστη και Στρατηγική”

 

Διαδικτυακή Εκδήλωση πραγματοποίησε  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων, με θέμα «Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Βίος και Ήθος, Πίστη και Στρατηγική». Η επετειακή αυτή εκδήλωση ήταν φόρος τιμής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αλλά και για τον Εορτασμό 251 ετών από τη Γέννηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, που μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο πρόσωπο του ήρωα της Επανάστασης είπε πως «ο Κολοκοτρώνης […] από κλέφτης πάνω στα βουνά της Πελοποννήσου, έγινε ένας ολοκληρωμένος επαναστάτης στην όμορφη Ζάκυνθο. Κι από εκεί, ένας ηγέτης πανελλήνιας κλίμακας με σφαιρική οπτική των πραγμάτων, ένας άξιος Φιλικός. Στο πρόσωπό του εκφράστηκαν αισθήματα συμπάθειας και αντιπάθειας, αγάπης και φθόνου. Είναι ο αδιαμφισβήτητος πατέρας του έθνους μας και ιδρυτής της σύγχρονης Ελλάδας. «Η πατρίς ήτον και θα είναι το είδωλον της ψυχής μου», έγραψε στον Γεώργιο Κουντουριώτη. Ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας Μεγάλος Έλληνας. Ένας ήρωας και ηγέτης που εμπνέει έως σήμερα. Τα λόγια ευγνωμοσύνης προς τον άνθρωπο αυτόν είναι πολύ φτωχά για να τον φτάσουν εκεί ψηλά που στέκεται».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αντώνιος Γυφτόπουλος, ενώ ομιλητές ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μίλησε με θέμα «Βίος και Ήθος του Στρατηγού», ο Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας, κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, με θέμα «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ως εκφραστής της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης», ο Στρατηγός ε.α., Λάμπρος Τζούμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη «Στρατηγική Σκέψη στην υπηρεσία της Επανάστασης» και το Μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, ο οποίος ανέπτυξε την «Πολεμική τέχνη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη». Συντόνισε ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Πελοποννησίων, κ. Δημήτριος Κατσούλας, ενώ υπεύθυνος της όλης διοργάνωσης ήταν ο κ. Σωτήρης Βαρελάς.

Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη του Κύκλου Διαδικτυακών Συναντήσεων, με τον Γενικό Τίτλο «Πελοποννησίων Διάλογοι» – ένα εργαστήριο για την προετοιμασία και τον συντονισμό της Επετειακής Εκδήλωσης – Συνεδρίου για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που θα διοργανωθεί από την Ομοσπονδία το φθινόπωρο του 2021.

 

Αφήστε μια απάντηση