Ομογένεια

Συνάντηση Χρυσουλάκη με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’

 

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Χρυσουλάκη με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β’

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2022 συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β’, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Συζητήθηκαν πλήθος θεμάτων που αφορούν τον Ελληνισμό της Αφρικής και την Ορθοδοξία. Ο κ. Χρυσουλάκης ενημερώθηκε για το έργο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, εξέφρασε το βαθύτατο σεβασμό του και την άπειρη εκτίμησή του στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου και επαναβεβαίωσε τη δεδηλωμένη βούληση της Ελληνικής Πολιτείας για την παροχή κάθε μορφής συνδρομής στο σημαντικότατο έργο του. Η μακραίωνη παράδοση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πέραν από την πνευματική καθοδήγηση του ελληνορθόδοξου ποιμνίου, έχει να επιδείξει σημαντικό και πλούσιο φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο, ανοίγοντας δρόμους σε ολόκληρη της Αφρική και προσφέροντας πολύτιμη υπηρεσία τόσο στην Ορθοδοξία όσο και στον Ελληνισμό.

 

 

Ο Μακριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Χρυσουλάκη για την στήριξη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και επισήμαινε ότι η διατήρηση της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών εξακολουθεί να παραμένει υψηλή προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση του Γενικού Γραμματέα και του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρου Β’ με τον Γενικό Έφορο των Ελλήνων Προσκόπων, κ. Σταύρο Δημητρόπουλο, τον Μόνιμο Βοηθό Γενικού Εφόρου, κ. Αθανάσιο Ευσταθίου, τον Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων, κ. Ανδρέας Γιόσρι και τον Έφορο Προσκόπων Βασίλη Μπίρτσα, εκπροσωπώντας την Παγκόσμια Ένωση Ορθοδόξων Προσκόπων  «DESMOS». Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουινέας, κ. Γεώργιος.

Συζητήθηκαν ευρύτεροι τρόποι συνεργασίας και συνδρομής του έργου του Πατριαρχείου, η διοργάνωση προγραμμάτων φιλοξενίας στην Ελλάδα ομογενών και νέων από την Αφρική και συμφωνήθηκε ο συντονισμός αποστολής προσκοπικών στολών σε Ορθόδοξους Προσκόπους την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε, επίσης, η δυνατότητα υποστήριξης όλων των Μητροπόλεων του Πατριαρχείου και η παροχή βοήθειας από μέρους των Ελλήνων Προσκόπων προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στο νέο κατασκηνωτικό χώρο που θα δημιουργηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Επισημάνθηκε δε η καταλυτική συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών δια της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Αφήστε μια απάντηση