Κοινωνικά

THF ONLINE – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 

Ανθεκτικότητα ΙΙ: διαχείριση αγχογόνων καταστάσεων – Για ενήλικες

Μέσα από βιωματικές ασκήσεις και πολλά παραδείγματα μαθαίνουμε στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους και επίλυσης προβλημάτων. Ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτό-αποτελεσματικότητά μας, αναπτύσσοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων και μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε με ευελιξία και να επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας, βασιζόμενοι στις αξίες και στις εσωτερικές μας δυνάμεις. Το σεμινάριο αποτελεί εμβάθυνση και συμπλήρωση του σεμιναρίου «Ανθεκτικότητα, Προσαρμογή, Αλλαγή», χωρίς να είναι απαραίτητο να το έχει κάποιος παρακολουθήσει, καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη, διαφορετική ενότητα. Με την Ειρήνη Γεωργίου, Msc., Ψυχοθεραπεύτρια, Stress Management Trainer.

 

1, 8, 22, 29 Μαρτίου, 5, 12 Απριλίου 2021

Δευτέρα, 19:00-20:15

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 1 Μαρτίου 2021 στις 15:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 60€

ΣΕΛΦ ART – Για ενήλικες

Ταξιδεύοντας στον ΕΑΥΤΟ με στάσεις σε τέσσερα καλλιτεχνικά ρεύματα
Θεματικές συναντήσεις δραματοθεραπείας.

Ανακαλύπτοντας τον ΕΑΥΤΟ (χαρακτηριστικά, εργαλεία, εφόδια) και τους τρόπους που έχει να αντιμετωπίζει/διαχειρίζεται καταστάσεις. Διερευνούμε πώς ο ΕΑΥΤΟΣ αντιδρά, αλληλεπιδρά, δημιουργεί και διαμορφώνει την καθημερινή του πραγματικότητα. Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια. Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και έρευνας. www.psychotherapycenter.gr

2 Μαρτίου 2021 Σουρεαλισμός-Υπερρεαλισμός: Τι σχέση έχω με το αφηρημένο και τη δομή; Ποια η επαφή μου με το χάος και το άγνωστο; Ποια η σχέση μου με την εικόνα (αυτοεικόνα/εικόνα κοινωνίας) και με ποιους τρόπους αντιδρώ; Δημιουργώ μια άλλη όταν δεν την εγκρίνω; Ποια είναι η δική μου φανταστική πραγματικότητα;

16 Μαρτίου 2021 Μινιμαλισμός: Αντιδρώ ενάντια στην υπερβολική ποσότητα και αλαζονεία; Πόσο παιδεύομαι στην εξωτερική εικόνα που δημιουργεί ο κόσμος; Είμαι καλά με την εσωτερική μου εικόνα, χωρίς να χρειάζεται να την ντύσω και να την στολίσω;  Πιστεύω στο ελάχιστο δυνατό, το πιο ουσιώδες, το πιο απέριττο; Αποδέχομαι αυτό ακριβώς που βλέπω μπροστά μου όπως είναι;

Σημείωση: Σε κάθε μάθημα αποστέλλεται ταχυδρομικώς ένα kit με τα απαραίτητα υλικά. Για την έγκαιρη παραλαβή των υλικών συνίσταται προεγγραφή τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το κάθε μάθημα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης εγγραφής, μέρος του υλικού θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υλικά παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω  email στο education@thf.gr (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων).

Τρίτη, 18:00-20:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 60€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Αποστολή κωδικών zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

 

Φωτογραφία και άλλες τέχνες – Για ενήλικες

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεση της με τις άλλες τέχνες, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την παρακολούθησή του. Εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα. Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της φωτογραφίας και των άλλων τεχνών, τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και τα όρια του κάθε μέσου, μεγάλοι δημιουργοί και σημαντικά έργα που επηρέασαν τη σκέψη, τον πολιτισμό και την εξέλιξη της τέχνης, είναι μερικά από τα ζητούμενα.

Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στη σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών, παραμένουν στο επίκεντρο αυτού του σεμιναρίου. Με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό το σεμινάριο έχει στόχο την απόλαυση που παρέχει η τέχνη, καθώς και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

2 Μαρτίου 2021 Η επίδραση της φωτογραφίας στο έργο του Francis Bacon

9 Μαρτίου 2021 H φωτογραφία ως εργαλείο της γενιάς των μπίτνικ

16 Μαρτίου 2021 Φωτογραφική κριτική-portfolios

23 Μαρτίου 2021 In the gap between art and life: Robert Rauschenberg, John Cage, Merce Cunningham

30 Μαρτίου 2021 Η φωτογραφία ως ποιητικός μετασχηματισμός στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου

Τρίτη, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€   

«Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση – Για ενήλικες

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει δέκα από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη νέα εκπαιδευτική δράση ««Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο.

Κάθε συνάντηση αποτελεί και έναν διαφορετικό εικαστικό σταθμό, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν αγαπημένα τους έργα ή να τα δουν για πρώτη φορά και να τα προσεγγίσουν με έναν πρωτότυπο τρόπο, αναπτύσσοντας τελικά μια δημιουργική και βαθιά επαφή με την τέχνη.

Παραστατικά τοπία καλλιτεχνών που συναντούν μουσικούς τόπους, ποίηση που συνδυαλέγεται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και πολυπράγμονες καλλιτέχνες, κύριοι εκπρόσωποι μεγάλων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όλα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και μας δείχνουν το δρόμο για την αναζήτηση νέων συνδέσεων με την τέχνη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες και πραγματοποιείται με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, μέσω zoom, προκειμένου να διασφαλίζεται η καλύτερη διάδραση και επικοινωνία.

Σχεδιαστές των δράσεων είναι ο συγγραφέας, μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχωτής στην εκπαίδευση Παναγιώτης Τσιρίδης και η ιστορικός και παιδαγωγός της τέχνης Κατερίνα Ρογκάκου.

Σημαντική σημείωση: Οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς και η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη γνώση ή εμπειρία των συμμετεχόντων με τις τέχνες.

 

3 Μαρτίου «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας»

10 Μαρτίου «Picasso – Cocteau. Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού – Pioneers of Modernism»

17 Μαρτίου «Γιώργος Σεφέρης: Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»

24 Μαρτίου «Σωτήρης Σόρογκας: Θαλάσσια ξύλα 2010-2016»

31 Μαρτίου «Άρωμα Γυναίκας στην ελληνική ζωγραφική»

 

Τετάρτη, 20:00-21:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 15:00

Αποστολή κωδικών zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

 

Εργαστήριο Κολάζ – Για ενήλικες

Κόψε, ψαλίδισε, κόλλα, ξεκόλλα, συνδύασε, σύνθεσε αποσύνθεσε, μόνταρε ξεμόνταρε, συνταίριαξε, αρμόνισε, τακτοποίησε, ποίησε…

Ακολουθώντας τα μονοπάτια  του εικαστικού στοχασμού και του πλαστικού  πειραματισμού θα εξερευνήσουμε την ποικιλομορφία των δημιουργικών πιθανοτήτων του κολαζικού σύμπαντος και, παράλληλα, θα προσεγγίσουμε κάποιες βασικές αρχές της  «ανάγνωσης»/ ανάλυσης της εικόνας και του λεξιλογίου της. Με τον εικαστικό Σταύρο Κάσση.

 

4 Μαρτίου Χωρίς πινέλο, χωρίς μολύβι και ένα ψαλίδι.

Σε αυτήν την ενότητα ξεχνάμε για λίγο τα μολύβια, τα πινέλα, τους μαρκαδόρους και άλλα υλικά σχεδίου / ζωγραφικής  και εμπνεόμενοι από τον  Matisse, την AndreaSteffen  και άλλους καλλιτέχνες δημιουργούμε απευθείας στο χαρτί με βασικά εργαλεία το ψαλίδι, το κοπίδι και την κόλλα. Χρησιμοποιούμε χαρτιά ανακυκλωμένα, εστιάζουμε στις αποχρώσεις , στις υφές τους και τις δυνατότητες των διαφορετικών συνδυασμών τους.

 

11 Μαρτίου Το τυχαίο.

Ακολουθώντας κυρίως τους Σουρεαλιστές αλλά και άλλους μακρινούς και κοντινούς συγγενείς τους προκαλούμε την τύχη μας και οδηγούμαστε μέσω του τυχαίου και του ασυνείδητου σε αναπάντεχες συνθέσεις.Δίνουμε έμφαση στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας και στην εξάσκηση του αυτοσχεδιασμού.

 

18 Μαρτίου Ιδέα, απεικόνιση, εικονογραφούμε με κολάζ.

Σε αυτήν την ενότητα παρακολουθούμε και αναλύουμε σύγχρονες απεικονίσεις συγκεκριμένων ιδεών, εννοιών  που βασίζονται στη τεχνική του κολάζ. Κάνοντας μια σύντομη ανάλυση των χαρακτηριστικών τους προτείνουμε τη δική μας εικονογράφηση βασιζόμενοι σε ένα κείμενο, μια ιδέα, κ.α.

 

 

ΛΙΣΤΑ ΥΛΙΚΩΝ

 • Κοπίδι, ψαλίδι (ή νυστέρι χειροτεχνίας)
 • Κόλλα (UHU stick ή κόλλα χειροτεχνίας)
 • Χαρτιά από εφημερίδες, περιοδικά, παλιά βιβλία με εικόνες, που δε μας πειράζει να σκίσουμε και να κόψουμε
 • Χαρτόνια που θα χρησιμποιηθούν ως επιφάνεια για το έργο (οποιοδήποτε χαρτί διαστάσεων από Α4 και πάνω -όσο το δυνατόν πιο παχύ για να αντέξει την κόλλα- ή δύο, τρία γκρι ή καφέ χαρτόνια 300gr και άνω

 

Προαιρετικά:

 • Επιφάνεια κοπής ή χαρτόνι χοντρό ή κόντρα πλακέ
 • Ένα τζάμι σε διάσταση κορνίζας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υλικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω  email στο stavrokass@gmail.com

Πέμπτη, 19:00-20:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Αποστολή κωδικών zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος μεμονωμένης. συνάντησης: 10€

 

 

Stories και Ιστορίες: αφηγήσεις στον 21ο αιώνα – Για ενήλικες

Φτιάχνουμε και αφηγούμαστε ιστορίες, γιατί είναι μια από τις πρωταρχικές ανάγκες της ανθρώπινης ύπαρξης. Μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας για να χτίζουμε και να δυναμώνουμε τις σχέσεις με τους ανθρώπους της ζωής μας. Ποια είναι η τύχη της αφήγησης και της επικοινωνίας των παιδιών που γεννήθηκαν με selfie και Instagram; Πώς θα εξισορροπήσουμε stories και ιστορίες στις νέες γενιές; Με την Κατερίνα Μαγγανά, ψυχολόγος Msc ψυχαναλυτική θεραπεύτρια, συγγραφέας.

 

5 Μαρτίου 2021 Από τις σπηλιές του Lascaux και της Altamira ως τις σύγχρονες μορφές αφήγησης.

12 Μαρτίου 2021 Φτιάχνοντας ιστορίες στην παιδική ηλικία: όνειρο, ονειροπόληση, παιχνίδι, παραμύθι. Η συνδρομή της τέχνης

19 Μαρτίου 2021 «Μην περιγράφεις, δείξε το!»: συναισθήματα, λόγος και συνδέσεις στον κόσμο των πληκτρολογίων αφής

 

Παρασκευή, 19:00-20:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

 

Τέχνη και μουσείο – Δημιουργία και εκπαίδευση – Για ενήλικες

Κύκλος σεμιναρίων σχετικά με τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων γύρω από την τέχνη.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προσφέρει πρακτική γνώση και εξάσκηση καθώς και την απαραίτητη μεθοδολογική προσέγγιση βάσει θεωρητικών μοντέλων, σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία, χώρους τέχνης και άλλες δομές πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Μέσω του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία και κυρίως τα απαραίτητα βιώματα ώστε να είναι σε θέση στη συνέχεια να δημιουργήσουν τις δικές τους εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από τις οποίες παιδιά, νέοι και ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα αφενός να αναπτύξουν μία ουσιαστική σχέση με την τέχνη και αφετέρου να συναντηθούν δημιουργικά με τα εκθέματα, τον εαυτό τους και τους άλλους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μουσειοπαιδαγωγούς, επιμελητές εκθέσεων, και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να ασκηθούν στη δημιουργική συνάντηση του κοινού με τα έργα τέχνης.

Οι συναντήσεις:

 • Γνωριμία με την ομάδα μέσα από διαδραστική εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μια πρώτη μεθοδολογική προσέγγιση.
 • «Δημιουργώντας σχέση με το έκθεμα» Φιλοσοφία, μέθοδοι και τεχνικές για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τέχνη». Α΄ μέρος
 • «Δημιουργώντας σχέση με το έκθεμα» Φιλοσοφία, μέθοδοι και τεχνικές για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τέχνη». Β΄ μέρος
 • Μουσική και εικαστικά. Τεχνικές αξιοποίησης όλων των τεχνών σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εργαστήρια σε ομάδες.
 • Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος – ανάθεση εργασιών κατά άτομο ή σε ομάδες.
 • Παρουσίαση των εργασιών των συμμετεχόντων. Σχόλια και συζήτηση.

Εισηγητές σεμιναρίου: Παναγιώτης Τσιρίδης, μουσικοπαιδαγωγός & συγγραφέας και Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικός, παιδαγωγός πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγός

 

 

9, 16, 23, 30 Μαρτίου 13, 20 Απριλίου 2021

Τρίτη, 20:00-22:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 9 Μαρτίου 2021 ως τις 15:00

Αποστολή κωδικού zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος συμμετοχής: 140€ & 112€ για φοιτητές και ανέργους (απαραίτητη η αποστολή κάρτας/βεβαίωσης φοίτησης/ανεργίας στο education@thf.gr κατόπιν της αγοράς του εισιτηρίου).

Αφήστε μια απάντηση