Πολιτισμός

«Οι πέτρες μιλούν» στην Ακαδημία Πλάτωνος

«Οι πέτρες μιλούν» στην Ακαδημία Πλάτωνος

Η επιτυχημένη πολιτιστική δράση της ΕΞΑΑA

για μία εμφάνιση στη θρυλική γενέτειρα της φιλοσοφικής σκέψης

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023

18:00-19:30

 Καθώς ο τελευταίος, «φθινοπωρινός» κύκλος της δράσης πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, οι «Πέτρες θα «μιλήσουν» στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα χαρίζοντας στους επισκέπτες της πόλης μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν το κύρος και τη λάμψη της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας σε έναν από τους χώρους όπου αυτή «γεννήθηκε».

Ως γνωστόν, η Ακαδημία ιδρύθηκε γύρω στο 387 π.Χ. από τον Πλάτωνα, μετά το πρώτο ταξίδι του (398-390 π.Χ.) στη Σικελία. Βρισκόταν σε ένα άλσος της Ακαδήμειας, δυτικού προαστίου των Αθηνών (κοντά στον Ίππιο Κολωνό, δίπλα στον Κηφισό ποταμό), αφιερωμένου στον Αθηναίο ήρωα Ακάδημο, από το όνομα του οποίου και προήλθε η ονομασία της. Πρόκειται για την πιο ξακουστή από τις φιλοσοφικές σχολές της αρχαίας Αθήνας, την πρώτη «πανεπιστημιακή» σχολή στον κόσμο και, κατά κοινή ομολογία, τη γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης. Ο Πλάτων δίδαξε στο Άλσος της Ακαδήμειας από το 387 π.Χ. μέχρι το 347 π.Χ. που πέθανε. Το Γυμνάσιο ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ., σχεδόν ταυτόχρονα με τις άλλες δύο σχολές της Αρχαίας Αθήνας, το Λύκειο και το Κυνόσαργες. Η Σχολή του Πλάτωνα λειτούργησε για χίλια περίπου χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλη ακμή ιδίως με τους λεγόμενους Νεοπλατωνικούς φιλόσοφους, έως το 529 μ.Χ., όταν με διάταγμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού έκλεισαν για πάντα όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα της Αθήνας, ορίζοντας έτσι το πραγματικό τέλος του αρχαίου κόσμου.

Λίγα λόγια για τη δράση

Η πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού επιδιώκοντας να φέρει τους επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης. Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, και ο Θουκυδίδης ακούγεται από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου από την διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Έφη Θεοδώρου. Έτσι, συνδυάζοντας τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας με τη διαχρονική αξία των κλασσικών κειμένων, καλλιεργείται και επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού.

Οι θεατρικές περφόρμανς παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.

Το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Η επιλογή των κειμένων

Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ, στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Ο Αριστοτέλης εξετάζει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή» και ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

 Καλλιτεχνικοί συντελεστές

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Νίκου Πλάτανου.

Ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της Σχολής «Δήλος»:

Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.

Αφήστε μια απάντηση