Συνεντεύξεις

Ο Τέρι Σιγανός μιλάει στο mcnews.gr

 

Τέρι Σιγανός : ” Εύχομαι στο mcnews.gr να συνεχίσει να υπάρχει, για να μας εμπνεύει πολλά χρόνια ακόμα”

 

Ο καταξιωμένος εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, στιχουργός, συνθέτης, μουσικός παραγωγός και manager καλλιτεχνών κ . Τέρις Σιγανός, πάντα ακούραστος και υπερ – δημιουργικός,  μίλησε στο mcnews.gr για τη μουσική βιομηχανία, το βιβλίο που αγαπά και την σύγχρονη κοινωνία μας.

Συνέντευξη στην Μαρία Χατζηνικολάου

 

  1. Κ. Σιγανέ μιλήστε μας λίγο για τις σπουδές σας στη μουσική και την αρχή της σταδιοδρομίας σας.

Γεννήθηκα στο Φοινίκι της Μονεμβασίας Λακωνίας και 5 ετών βρέθηκα μετανάστης με τους γονείς μου και τον αδερφό μου στο Μοντρεάλ του Καναδά.
Στα 14 ξεκίνησα να παίζω τρομπόνι και στο Baron Byng Ηigh School και έγινα μέλος στη μουσική μπάντα του σχολείου.
Στα 16 μου ξεκίνησα να παίζω σε τοπικές μπάντες όπως τους “Channel Of Soul”, rhythm & blues και στη συνέχεια στα 18 μου σε ένα γκρουπ που λεγότανε “I Am You”. Στα 19 μου πήγα για μουσικές σπουδές στο Berklee College of Music το 1969.
Κάποια χρόνια μετά βρέθηκα στην Ιαπωνία για 3 χρονια σαν speech coach, στιχουργός, καλεσμένος από την MCA Universal. Μετά επέστρεψα στον Καναδά και το 1985 γύρισα στην Ελλάδα όπου είμαι στη μουσική βιομηχανία μέχρι σήμερα.

 

  1. Έχετε γράψει περισσότερα από 200 τραγούδια. Τι αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης και ποιο από αυτά τα τραγούδια έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας.

Πηγή έμπνευσης πιστεύω ότι είναι η παρατηρητικότητα μου για κάτι αληθινό που έχει κάτι να πει στις καρδιές και στο μυαλό. Προτιμώ να κολακεύουνε τον άνθρωπο κ να έχουν ένα θετικό νόημα τις περισσότερες φορές.
Ξεχωρίζω δυο τραγούδια. Το The Desert Is In Your Heart (πεθαίνω στην ερημιά) του Μιχάλη Ρακιντζή που τραγουδισαν η Σοφία Αρβανιτη και η Bonnie Tyler, και έχω μια όμορφη ανάμνηση που θέλω να μοιραστώ, τις 2 ώρες περίπου στο στούντιο που έδειχνα στη Bonnie Tyler να τραγουδήσει τον αγγλικό στοίχο με πολύ χιούμορ κ αγάπη, με ηχολήπτη τότε τον Γαβρίλη Παντζή για την BMG.
Το δεύτερο τραγούδι είναι το Magic Love που τραγουδισε η Ελένη Δήμου στα αγγλικά για τη Sony CBS σε μουσική του Μιχάλη Καπούλα κ μετά στα ελληνικά με τον τίτλο «Πάρε με» σε ελληνικούς στοίχους της Τασούλας Θωμαιδούς. Το κομμάτι αυτό κυκλοφόρησε σε 5 διαφορετικά κράτη στη γλώσσα τους.
Και τα δυο κομμάτια σε δύο διαφορετικές χρονιές είχαν ψηφιστεί στα μουσικά βραβεία Popcorn σαν τραγούδια της χρονιάς.

 

3.Πως κρίνετε τη μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα στις μέρες μας και κατά πόσο διαφέρει με του εξωτερικού.

Πλέον με το internet και τις καινούργιες τεχνολογίες έχουν γίνει όλα πιο γρήγορα σε εν fast line κ λείπει λιγάκι ο ρομαντισμός του να έχεις το βυνίλιο, το cd, την κασσέτα στα χέρια σου, τους μουσικούς στο στούντιο να παίζουν στις παραγωγές σου real time κ να τους βλέπεις ολοζώντανους μαζί σου για να επικοινωνήσεις 2 λόγια και να έχεις αναμνήσεις μαζί τους παρά να σου γράφουν τις κιθάρες κ τα διαφορά όργανα από το σπίτι τους κ να μην υπάρχει αυτή η ωραια παλιά επαφή.
Τις προάλλες στείλαμε ένα project στο εξωτερικό, γράφτηκε η φωνή κ στάλθηκε στο στούντιο μας χωρίς τον τραγουδιστή να κάνει το ταξίδι κ να βρεθεί κοντά μας όπως παλιά.

 

 

 

4.Αυτές τις μέρες πραγματοποιείτε στο Ζάππειο η 49 Έκθεση Βιβλίου. Πείτε μας πόσα βιβλία έχετε συγγράψει και αν ετοιμάζεται κάποιο καινούργιο.

Το τελευταίο μου βιβλίο που έχει κυκλοφορίσει από τις εκδόσεις Τόπος, είναι το αγαπημένο μου και λέγετε Sempre Viva. Κυκλοφορίσε στην Ελλάδα κ στην Αμερική, σε φωτογραφίες του Isidor John Leontis κ ποιήματα της Χριστινας Κοτσαρίνης που έκανε την αγγλική μετάφραση μαζί με την Mary Linda Mcneely.

 

  1. Ως καλλιτέχνης έχετε μάθει να προσφέρεται στον συνάνθρωπό. Πιστεύεται ότι η σημερινή κοινωνία αναγνωρίζει την προσφορά των καλλιτεχνών.

Κοίταξε.. ένα πράγμα που θυμάμαι πολύ καλά στη ζωή μου είναι το Don’t call us, we will call you. Τα πόσα όχι και δικαιολογίες έχω ακούσει εγώ στο χώρο μας, με έχουν κάνει να έχω σαν αρχή ότι αν μπορώ να κάνω ένα καλό και να πω το ναι θα το κάνω αν μπορώ. Πέστο λίγο ανθρώπινο, ρομαντικό η τρόπο ζωής, είναι καλό να γυρνάς κ να κοιτάς προς τα πίσω κ να θυμάσαι τις στιγμές που η μουσική βιομηχανία δε σου φέρθηκε τόσο καλά, και μεγαλώνοντας να τα βλέπεις με μια διαφορετική ματιά που προσπαθώ το αρνητικό να το κάνω θετικό. Το σημερινό γολγοθά που τραβάμε με την πανδημία προβλημάτισε και χτύπησε πολύ δυνατά την τέχνη σε όλο το κόσμο κ ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα που ακόμα δεν έχουμε συνέλθει. Είναι μεγάλη ιστορία κ δε θα θελα να επεκταθώ σε αυτό το θέμα.

 

  1. Ποια θεωρείτε μοναδική ελληνική σύγχρονη προσωπικότητα που διαπρέπει στις μέρες μας και για ποιό λόγο.

Κάποιες από τις αδυναμίες μου είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κ ο Γιάννης Χρυσομάλλης που έχουν ένα ελληνικό flavour στις μελωδίες τους. Ασφαλώς μην ξεχάσουμε τον Μικη Θεοδωράκη που πρόσφατα μας έφυγε κ τα τραγούδια του είναι κληρονομιά για όλο τον κόσμο και παίζουνε παντού.

 

 

7.Το mcnews.gr που δημιούργησα το 2014 κλείνει φέτος 8 χρόνια ζωής. Τι του εύχεστε.

Εύχομαι να παίρνει κάθε στιγμή κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε χρόνο την ευλογία να υπάρχει, να υπάρχεις, να υπάρχουμε κ να έχετε μια φρεσκάδα κ να συνεχίσετε να μας εμπνέετε με όμορφες ειδήσεις, αποκλειστικότητες κ ενδιαφέροντες συνεντεύξεις για πολλά χρόνια ακόμα!

 

  1. Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή της παραχώρησης αυτής της συνέντευξης θα ήθελα να κάνετε μια ευχή για τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο για το φετινό φθινόπωρο.

Θα ήθελα να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να αφουγκραζόμαστε ο ένας τον άλλον σε μια περίεργη εποχή που χρειαζόμαστε την κατανόηση κ την αγάπη χωρίς να είμαστε τόσο αυθόρμητοι κ μεταξύ μας να λέμε πράγματα που πληγώνουν κ πονάνε κ δε μπορούμε να πάρουμε πίσω!! Να είμαστε δυνατοί, ενωμένοι, ανεξαρτήτως που πιστεύουμε, τι ψηφίζουμε και ποια ομάδα είμαστε!! Freedom of choice κ αγάπη για όλους!!

Σας ευχαριστώ πολύ!!

 

http://www.mcnews.gr

Αφήστε μια απάντηση