Χωρίς κατηγορία

«Τα αρμαμέντα της ελευθερίας» του Ευάγγελου Γρυπιώτη

 

Ευάγγελος Γρυπιώτης

“Αγαπητοί φίλες και φίλοι της συλλογής θέλω για μια ακόμα φορά να μοιραστώ μαζί σας ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που αφορά την μακραίωνη ναυτική ιστορία του τόπου μας, μια ιστορία μοναδική σε γεγονότα και δράσεις στη θάλασσα που προάσπισαν από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη Ελληνική ιστορία πολύτιμες αξίες όπως αυτές της ελευθερίας και των αρχών της δημοκρατίας…!!!

Πριν από λίγες ημέρες σας παρουσίασα ένα ιστορικό λεύκωμα με τίτλο «Τα ΑΡΜΑΜΕΝΤΑ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821-1829».

Θα ήθελα λοιπόν να σας μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο για την σημαντική προσφορά του ιστορικού αυτού λευκώματος στην ιστορία του τόπου μας.

 

 

«Τα αρμαμέντα της ελευθερίας» είναι ένα πόνημα μοναδικής ιδιαιτερότητας, μιας και στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει συγκεντρωμένη ολόκληρη την ιστορία, την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, την δράση, τους αγώνες, τις μοναδικές δεξιότητες των Ελλήνων καπεταναίων και ναυτικών της περιόδου της Ελληνικής επανάστασης του1821.

Μέσα από την πλούσια εικονογραφία του ο αναγνώστης θα ταξιδεύσει στον «μαγικό κόσμο» των ξύλινων σκαριών, των ηρωικών μπουρλότων, των ένδοξων δίστηλων Μπρικιών και όλων των τύπων των πλοίων που έδρασαν και δόξασαν τη ναυτική Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου.

 

 

Είναι η μοναδική ίσως έκδοση που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία μιας εποχής, μοναδικής στα παγκόσμια ιστορικά δεδομένα, μιας και είναι η μόνη περίπτωση που «υπόδουλο» έθνος «κατέχει» με τους τοπικούς στόλους του το παγκόσμιο ναυτικό εμπόριο, παλεύοντας κυριολεκτικά με τους «Γίγαντες» ολοκλήρου του κόσμου στον θαλάσσιο στίβο, αποδεικνύοντας περίτρανα την «αιώνια» σχέση του Έλληνα με την θάλασσα. Γράφτηκε από μια ομάδα ανθρώπων που λατρεύουν και υπηρετούν ολόκληρη την ζωή τους, την θάλασσα και την ιστορία της, με σεβασμό στην κουλτούρα και τα δεδομένα της εποχής, χωρίς προκαταλήψεις και εμπάθειες, με απόλυτη ανιδιοτέλεια και μοναδικό γνώμονα να υπηρετήσουμε την ιστορία.

Λέω, να υπηρετήσουμε, γιατί συμμετέχω και εγώ στο συγγραφικό αυτό έργο.

Η πρόταση του εκδότη Άρη Τσικοντούρη, των εκδόσεων “ΑΡΤΕΟΝ” μου έγινε σε μια περίοδο που κατασκευάζω ένα από τα μπρίκια του αγώνα, αποτέλεσμα μιας μελέτης μου, με σκοπό να αναδείξω την μοναδικότητα αυτών των καταπληκτικών ιστιοφόρων του 18ου-19ου αιώνα, κάτι που θεώρησα «ευτυχή συγκυρία».

 

 

Στο πρόσωπο του Άρη είδα έναν πραγματικό «υπηρέτη» της ναυτικής μας ιστορίας και με χαρά δέχτηκα να προσφέρω, στο κομμάτι που μου αναλογούσε, στο συλλογικό αυτό έργο.

Το υπέροχο αποτέλεσμα, αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι για την βιβλιοθήκη κάθε ενός από εμάς, μια σημαντική παρακαταθήκη για τους νέους μας και έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους θαλασσινούς αγωνιστές της λευτεριάς του τόπου μας.

 

Με εκτίμηση

Ευάγγελος Νέστορος Γρυπιώτης”

Αφήστε μια απάντηση