Hephaestus Wien Πολιτισμός

ΧΟΡΕΤΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης μίας δεκαετίας από τη δημιουργία της «Ένωσης Ρουμάνων Γυναικών Ελλάδος»

και

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους Ciprian Porumbescu

 H EΝΩΣΗ ΡΟΥΜAΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ SUCEAVA

ΤO ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ KENTΡO BUCOVINA

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Η ΕΤΑΙΡΙΑ «PRODUS ÎN BUCOVINA/ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ BUCOVINA»,

Με την υποστήριξη του

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ /ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ

Υπό την Αιγίδα της 

ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

διοργανώνουν

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με παραδοσιακή Μουσική, Τραγούδια και Χορούς από τη Ρουμανία και την Ελλάδα,

με τίτλο:

«ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ: SUCEAVA –ΑΘΗΝΑ»,   Αθήνα 16 & 17 Σεπτεμβρίου 2023

Το εν λόγω μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στην Πλατεία Μοναστηρακίου, (Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 18.00) και στο ΣΙΝΕΜΑ ΤΡΙΑΝΟΝ (Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων, 19.00).

Συμμετέχουν:

–Το μουσικό συγκρότημα CIPRIAN PORUMBESCU Suceava

–Το χορευτικό συγκρότημα «ΚΥΜΑΤΑ» της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβας (το οποίο εκπροσωπεί την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας)

και

– Το χορευτικό σύνολο «ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ, της Σχολής Elena Rosetti-Cuza

Συμμετέχουν επίσης οι σολίστ:

  • Sorin Filip και Lucica Paltineanu, μέλη του συγκροτήματος CIPRIAN PORUMBESCU (Υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Kέντρου Bucovina) &
  • Melania Clim, Πρόεδρος της Ρουμανικής Πολιτιστικής Ένωσης Αθηνών «Η Προίκα του Παππού»

Επιπλέον, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, (από τις 12:30 π.μ. και μετά) θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ρουμάνων Γυναικών Ελλάδος, (Αγίας Σοφίας, 27, Πλατεία Πανταζοπούλου, ΤΚ 10444) Συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα υπάρχει παρουσίαση και δυνατότητα γευσιγνωσίας παραδοσιακών προϊόντων από τη Suceava, απευθείας από τους παραγωγούς. Στη συνέχεια επίσημη αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών θα προχωρήσει στην παρουσίαση των τουριστικών δυνατοτήτων και των αξιοθέατων της περιοχής (Ορθόδοξα Μοναστήρια κλπ). Το Σάββατο και την Κυριακή στις εγκαταστάσεις της AFRG, θα πραγματοποιηθεί επίσης, με τη συμμετοχή των ανωτέρω καλλιτεχνών, εργαστήριο παραδοσιακού χορού και τραγουδιού.

Κάποιες επιπλέον πληροφορίες:

Για τη BUCOVINA:

Ένας τόπος, σε κάθε σημείο του οποίου, η Ιστορία, ο Πολιτισμός, οι Παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα της Ρουμανίας κάνουν συνεχώς αισθητή την παρουσία τους. Ένας πραγματικός θησαυρός για τον τουρισμό της Ρουμανίας, η Bucovina διαθέτει μοναδικές Εκκλησίες και Μοναστήρια, γνωστά για τις Αγιογραφίες τους, πολλά από τα οποία συγκαταλέγονται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Για τους διοργανωτές:

Η ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός. Ιδρύθηκε το 2013 από Ρουμάνους και Φιλορουμάνους Έλληνες με βασικό στόχο τη διατήρηση της εθνικής, πολιτιστικής και γλωσσικής ταυτότητας των Ρουμάνων που ζουν στην Ελλάδα. Στοχεύει επίσης στην προώθηση της Ρουμανικής Γλώσσας, του πολιτισμού, των παραδόσεων και των εθίμων της Ρουμανίας στην Ελλάδα, (αλλά και μέσω διεθνών συνεργασιών) και σε άλλες χώρες του κόσμου. Η Ένωση Ρουμάνων Γυναικών Ελλάδας αποβλέπει επίσης στη διευκόλυνση της ένταξης των Ρουμάνων στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην επανένταξή τους στη Ρουμανία. Πέραν των ανωτέρω, η Ένωση Ρουμάνων Γυναικών Ελλάδος έχει επίσης και πολύ ευρύτερους στόχους, όπως η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, των διακρίσεων και της παρενόχλησης, η ανάπτυξη  και ενίσχυση των σχέσεων των Ρουμάνων που ζουν στην Ελλάδα τόσο με τους Έλληνες, όσο και – μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών –  και με άλλες κοινότητες αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα. Ήδη από το 2013, λειτουργεί το Σχολείο Ρουμανικής Γλώσσας «Elena Rosetti-Cuza», παιδικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών και βιβλιοθήκη.

  • Υπό το έμβλημα της άλλοτε γεμάτης μουσική πόλης Suceava, ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ CIPRIAN PORUMBESCU, όνομα αναφοράς για τη ρουμανική λαογραφία, εγκαταστάθηκε στη Bucovina, για να υπηρετήσει την παραδοσιακή μουσική, το παραδοσιακό τραγούδι και τον χορό. Στα 65 χρόνια που έχουν περάσει από τη δημιουργία του, υπήρξαν ατελείωτες ώρες μόχθου και λαογραφικής μελέτης και εκατοντάδες χιλιάδες βήματα, μέσω των οποίων καταγράφηκαν επιτυχημένα και αυθεντικά ρεπερτόρια παραδοσιακής μουσικής, στην οποία έχουν αφήσει το στίγμα τους ενορχηστρωτές, μουσικοί διασκευαστές, χορογράφοι, μαέστροι, τραγουδιστές και οργανοπαίκτες.

Σήμερα, το καλλιτεχνικό σύνολο CIPRIAN PORUMBESCU, του Πολιτιστικού Κέντρου «Bucovina» επιβεβαιώνει, με τη νέα γενιά καλλιτεχνών του, την αφοσίωσή τους στις άυλες αξίες του λαού της Ρουμανίας, προσδίδοντας του διεθνή αναγνώριση στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής.

  • Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ συνιστά τον επίσημο ομογενειακό φορέα των Ελλήνων της Ρουμανίας. Έχει στόχο τη διατήρηση και προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας στη Ρουμανία. Σε θεσμικό επίπεδο αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εκπροσώπησης του ελληνικού πληθυσμού της Ρουμανίας από εκλεγμένο βουλευτή στο Κοινοβούλιο. Μέλη της Ένωσης είναι Έλληνες και Φιλέλληνες που ζουν στη Ρουμανία. Περιλαμβάνει τις ελληνικές κοινότητες της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Πράχοβα.
  • Το συγκρότημα ΚΥΜΑΤΑ ιδρύθηκε το 1998 και είναι ένα από τα 4 συγκροτήματα (ΟΡΦΕΑΣ, ΠΟΝΤΟΣ, ΧΑΡΑ & ΚΥΜΑΤΑ) της Ελληνικής Κοινότητας Πράχοβα, παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.
  • Η ΕΤΑΙΡΙΑ «PRODUS ÎN BUCOVINA/ ΠΡΟΪΌΝ ΤΗΣ ΜΠΟΥΚΟΒΙΝΑΣ», σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Περιφέρειας Suceava, προσπαθεί κάνει γνωστά τα αυθεντικά, παραδοσιακά προϊόντα της Bucovina. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009 με πρωτοβουλία και συνεργασία 25 παραγωγών (κρέατος, γαλακτοκομικών και φρούτων) από την περιοχή και στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την παροχή κάθε διευκόλυνσης και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Διαθέτει αυτή τη στιγμή 43 μέλη, μεταξύ των οποίων παραγωγοί κρέατος και γάλακτος, φρούτων και λαχανικών, μελισσοκόμοι, καλλιεργητές φρούτων και παραγωγοί προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, πάντα από την περιφέρεια Suceava.

 

Αφήστε μια απάντηση