‘Αρθρα Ομογένεια

Τι συμβολίζει η στολή του Εύζωνα;

 

Maria Moschou

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι άραγε να συμβολίζει η στολή του Εύζωνα;

Η στολή του Εύζωνα αποτελείται από το πουκάμισο, τη φουστανέλα, τα κρόσσια, τη φέρμελη, το φάριο, τη φούντα, τις κάλτσες, τις καλτσοδέτες, τα τσαρούχια, τις φυσιγγιοθήκες και το όπλο.

Το καθένα έχει το δικό του συμβολισμό.

Το λευκό πουκάμισο που φοράει ο Εύζωνας συμβολίζει την αγνότητα των Εθνικών Αγώνων. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα πολύ φαρδιά μανίκια.

Η φουστανέλα είναι μία λευκή  βαμβακερή φορεσιά με 400 πτυχές, όσα ακριβώς και τα χρόνια της σκλαβιάς. Για να φτιαχτεί χρειάζονται περίπου 30 μέτρα  ύφασμα.

Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ, τα κρόσσια που κρέμονται πάνω από τη φούστα έχουν λευκό και μπλε χρώμα , όπως ακριβώς και η Ελληνική Σημαία.

Το γιλέκο που φοράνε πάνω από τη φορεσιά είναι η φέρμελη.  Για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο γιλέκο, χρειάζεται ένας μήνας. Είναι κεντημένο με επίχρυσα και άσπρα νήματα και πάνω του είναι κεντημένα και τα αρχικά Χ.Ο., που πιθανότατα σημαίνουν Χριστιανός Ορθόδοξος.

Το καπέλο του Εύζωνα ονομάζεται φάριο και στο κέντρο του έχει το Εθνόσημο. Η μαύρη φούντα που κρέμεται από το φάριο είναι ιδιαίτερης σημασίας. Συμβολίζει τα Πάθη του Χριστού κατά τη Σταύρωση.

Κάθε Εύζωνας φοράει από δύο μάλλινες λευκές κάλτσες στο κάθε πόδι. Είναι τόσο ψηλές ώστε στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης η οποία ονομάζεται ανάσπαστος. Οι καλτσοδέτες είναι από μετάξι μαύρου χρώματος και φοριούνται πάνω από τις κάλτσες.

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχουν τα τσαρούχια. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια όλης της στολής. Κατασκευάζονται από κόκκινο δέρμα και η σόλα τους είναι καρφωμένη με 60 καρφιά. Σε αυτά τα καρφιά οφείλεται και αυτός ο επιβλητικός θόρυβος κατά το βηματισμό τους.  Το κόκκινο χρώμα λέγεται πως συμβολίζει το αίμα των πεσόντων, ενώ για τη μαύρη φούντα υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Άλλοι ισχυρίζονται πως συμβολίζουν τα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς και άλλοι πως μέσα σε αυτές κρύβονταν μικρά αιχμηρά αντικείμενα, το οποία θα τραυμάτιζαν τον εχθρό σε μια «σώμα με σώμα» μάχη.  Το κάθε τσαρούχι ζυγίζει κατά μέσο όρο 3,5 κιλά.

Τη στολή συμπληρώνουν οι δερμάτινες φυσιγγιοθήκες και το όπλο του, το οποίο είναι ένα τουφέκι M1 Garand.

 

Αφήστε μια απάντηση