Χωρίς κατηγορία

Ο «δικός» μας Στέφανος Λιάμος μιλάει στο Hephaestus

 

O Στέφανος Λιάμος κατάγεται απ΄την Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια είναι και «δικός μας» άνθρωπος καθώς ζει και δραστηριοποιείται στην Αυστρία στο Σάλτσμπουργκ. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε μας αποκαλύπτει μικρά και μεγάλα γεγονότα από την πορεία το μέχρι τώρα και μας  εκμυστηρεύεται τα μελλοντικά του σχέδια.

 

 1.) Σε καλωσορίζουμε Στέφανε και σε ευχαριστούμε για την συζήτηση που θα ακολουθήσει. Ποιος είναι ο Στέφανος Λιάμος και ποια η πορεία του στη μουσική σκηνή ως τώρα;

Ασχολούμαι  με τη  μουσική και γράφω τραγούδια από παιδί. Ο πατέρας μου ήξερε κιθάρα και μου έμαθε τα πρώτα τραγούδια, μετά για χρόνια το πολεμούσα μόνος μου με μεθόδους βιβλία και παίζοντας σαν έφηβος μουσική με ντουέτο στο σχολείο και συγκροτήματα με φίλους. Αργότερα μετά τα είκοσι πήγα στο ωδείο να καλύψω τις γνώσεις μου που χρειαζόμουν για την σύνθεση. Αυτό με ενδιέφερε γιατί από μικρός έγραφα τραγούδια. Παράλληλα με την πρωινή μου δουλειά στον ελεύθερο χρόνο τα σαββατοκύριακα ,έπαιζα επαγγελματικά σε μαγαζιά.

2.) Προέρχεσαι από μουσική οικογένεια; Πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ακολουθήσεις τον δρόμο της μουσικής;


Εκτός του πατέρα μου που έπαιζε ερασιτεχνικά , ο θείος μου επίσης ήταν εξαιρετικός μουσικός έπαιζε τρία όργανα. Βοήθησε πολύ αυτό αλλά δεν αρκεί αν δεν καταβάλεις την δική σου προσπάθεια. Το υποψιάσθηκα όταν έμαθα να ψιλοπαίζω κιθάρα και έγραψα τα πρώτα μου τραγούδια σαν παιδί. Μετά έφηβος είχαμε ένα ντουέτο με έναν πολύ καλό φίλο και συμμαθητή μου τον Τάσο που τραγουδούσε καταπληκτικά. Δεν θα ξεχάσω  το ‘87 όταν πήγαμε να γράψουμε το πρώτο μας demo κασσέτα σε στούντιο. Απ΄τον χρυσό οδηγό το βρήκαμε και η τύχη μας έφερε στο στούντιο του αείμνηστου Παντελή Δεληγιαννίδη, κιθαρίστα των Olympians (στο δεύτερο σχήμα) , συνεργάτη και φίλου του Παύλου Σιδηρόπουλου στο ντουέτο Δάμων και Φιντίας. Η “Απογοήτευση”, ο “γέρο Μαθιός” π.χ . είναι δικά του τραγούδια. Ψυχάρα αυτό έχω να πω για αυτόν τον μεγάλο έλληνα ροκά. Κάθισε να ασχοληθεί με δυο πιτσιρικάδες χομπίστες – ερασιτέχνες που δεν ξέρανε πως να σταθούν μπροστά στο μικρόφωνο. Εκεί στο Rock studiο μπήκε αυτός ο σπόρος με την μουσική και τις ηχογραφήσεις.

3.) Εμείς σε μάθαμε μόλις πρόσφατα από το single “Επιδέξιοι Κ#λοι” που κυκλοφόρησες πρόσφατα. Μίλησε μας για το συγκεκριμένο τραγούδι και το τι σημαίνει για σένα.


 Είναι η αρχή ενός κύκλου τραγουδιών που πραγματεύεται την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα απόρροια μιας τυχοδιωκτικής-ψηφοθηρικής πολιτικής επί σειράς ετών χωρίς να αφήσουν πίσω τους βασικές δομές υγείας, εκπαίδευσης και οικονομίας. Επί σαρακονταετίας και πλέον ενώ έπεσε πακτωλός χρημάτων από την ΕΕ δεν φροντίσανε οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουμε μοντέλα να κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος σε βασικά θέματα όπως ο οικογενειακός γιατρός

4.) Το συγκεκριμένο τραγούδι όπως και τα υπόλοιπα που ετοιμάζεις σε αυτό τον κύκλο τραγουδιών χαρακτηρίζονται από κοινωνικοπολιτικό στίχο. Πιστεύεις πως αυτό έχει λείψει στις μέρες μας από τους έλληνες καλλιτέχνες; Ποια ανάγκη σε οδηγεί εσένα προσωπικά σε αυτόν τον στιχουργικό δρόμο και πως κρίνεις ευρύτερα τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτά που ζούμε ο καλλιτεχνικός κόσμος;


Στην πλειοψηφία νομίζω έχει λείψει. Στην τραγουδοποιΐα δεν είχε και πολλά να μας προτείνει η ελληνική μουσική βιομηχανία τα τελευταία τριάντα χρόνια πλην ολίγων φωτεινών εξαιρέσεων τραγουδοποιών κυρίως. Περισσότερη αλήθεια και νόημα ύπαρξης αυτής της τέχνης βρίσκω σε κάποια underground και κακοηχογραφημένα τραγούδια hip hop με στίχο γροθιά στο στομάχι παρά σε mainstream ακούσματα με πεντακάθαρες ηχογραφήσεις και ανούσιο στίχο και γενικώς άγευστα και άχρωμα. Τώρα αλλάξαν οι καιροί όμως και πλέον βλέπω ψάχνεται και η μουσική βιομηχανία τι να μας προτείνει , εκείνα τα τραγούδια που κάποτε τα απέρριπτε , τώρα τα καλοβλέπει γιατί ταιριάζουν με την κοινή μας αίσθηση περί του γίγνεσθαι . Και καιρός είναι να εμφανισθούν καινούργιοι καλλιτέχνες να μας πουν κάτι για το σήμερα και να μας συγκινήσουν.

5.) “Καρφί δεν τους καίγεται για υγεία , παιδεία δεκάρα δεν δίνουν για τα νοσοκομεία κάνε το εμβόλιο τώρα και φόρα τη μάσκα μα σιγά μην σε επιτρέψουνε να ζήσεις πιο λάσκα.”
Αν μη τι άλλο ένας στίχος απόλυτα σημερινός
.  Νιώθεις ότι όλα αυτά ήρθαν για να μείνουν; Νιώθεις πως αυτή η διαχείριση αυτού του μεγάλου υγειονομικού θέματος γίνεται το έναυσμα για ακόμα σκληρότερες μέρες ;


Κατ΄ αρχήν αλλάζουν τα δεδομένα και οι αποφάσεις κάθε τόσο σε ένα παγκόσμιο υγειονομικό θέμα που καλείται να διαχειρισθεί η κάθε χώρα με τα μέσα που διαθέτει και την πολιτική που ασκεί . Εδώ στην Αυστρία πάντως δεν είδα γιατρούς να αιτούνται μάσκες, γάντια , προσωπικό και να τους στέλνουν την αστυνομία.

Ηδη διάβασα στο Newsroom της Καθημερινής 15.11.2021, η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών είπε ότι “ο κορονοιός θα μείνει μαζί μας ως ενδημικός ιός του αναπνευστικού”.

Στην Αυστρία από 01 φεβρουαρίου 2022 ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός σε άλλη περίπτωση διοικητικές κυρώσεις ή και φυλάκιση. Αυτά τα μέτρα νομιζω θα υιοθετηθούν από άλλες χώρες και  θα έρθουν δυστυχώς και στην Ελλάδα αργά ή γρήγορα. Βλέπουμε επίσης το όνειρο να αποκτήσουμε μια “κανονικότητα” να μπαίνει ξανά υπό προϋποθέσεις παρόλο που κάποιος εμβολιάζεται πλήρως. Εδω στην Αυστρία  ο εμβολιασμένος από 22.11 κυκλοφορεί με δωρεάν ράπιντ τεστ ένα την εβδομάδα , ενω ο ανεμβολίαστος δωρεάν τρία την εβδομάδα και κατ΄οίκον εγκλεισμό πλην τα απαραίτητα σουπερ μαρκετ κλπ αλλά δουλεύει κανονικά με ραπιντ τεστ. Από την άλλη δεν βλέπω ελέγχους στους δρόμους όπως θα φανταζόταν κανείς ακούγοντας σκληρό lockdown.

 

 

6.) Σε καθαρά μουσικό επίπεδο ποιες είναι οι επιρροές σου; Κατά κάποιο τρόπο ανήκεις στην κατηγορία των τροβαδούρων. Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που θεωρείς πρότυπα στον τρόπο που γράφουν και ερμηνεύουν;

Χατζής , Ασιμος , Σιδηρόπουλος, Σαββόπουλος  από νεώτερους Σ. Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης όπως και ξένους όπως ο Dylan , Τοm Waits, Sting κ.α . Ο,τι με συγκινεί στην μουσική και στον στίχο χωρίς να βάζω κάποια πρότυπα. Στην μουσική μ’ αρέσει η ροκ , η μπλούζ , λατρεύω τα ρεμπέτικα και παίζω άλλωστε , η κλασσική  κυρίως ρομαντισμός , κάποια είδη της jazz όπως η dixieland και η cool jazz.

7.) Είσαι από την Θεσσαλονίκη αλλά ζεις στην Αυστρία τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον καλλιτεχνικό τομέα, τι σου αρέσει και τι σε χαλάει σε Ελλάδα και Αυστρία αντίστοιχα;

Στην Αυστρία αν έχεις ένα καλό concept σου δίνονται ευκαιρίες και οικονομική επιχορήγηση από το κράτος να παρουσιάσεις την δουλειά σου κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Εδώ πάσχουν από καλές ιδέες. Εμείς στη  Ελλάδα έχουμε ιδέες και δεν μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε, μένουνε ιδέες.

 

 

 

8.) Υπάρχει περίπτωση να κατέβεις στην Ελλάδα για κάποιες ζωντανές εμφανίσεις; Υπάρχουν γενικότερα σκέψεις για live;

Κάτι τέτοιο θα χρειασθεί αρκετό υλικό να εκδοθεί πρώτα , το οποίο ακολουθεί . Παρόλο που ο συναυλισμός είναι αναντικατάστατος, νομίζω το θέμα των ζωντανών εμφανίσεων φθίνει δυστυχώς λόγω των μέτρων ακόμη και ως αξία. Το κόστος όλης της ζημίας στα θεάματα θα μετακυλισθεί δυστυχώς και πάλι στους καλλιτέχνες με μικρότερα μεροκάματα που θα αναγκάζονται για λόγους επιβίωσης να δέχονται. Στα μισά μαγαζιά που απέμειναν , με μείωση του προσδοκόμενου τζίρου στο 50% , σ΄ ένα επάγγελμα που το επηρεάζει ο καιρός έως και το ποδόσφαιρο. Πλέον ούτε ως μουσικός του δρόμου σου δίνεται δυνατότητα να επιβιώσεις. Νομίζω θα γίνει μια στροφή προς το live streaming ως εναλλακτική πρόταση . Πιθανόν στο μέλλον να δούμε τα social media να γίνονται συνδρομητικά σε premium ομάδες αρχικά όπως μουσικοί που θα θέλουν να παρουσιάσουν την προσωπική ή συνεργατική δουλειά τους μέσω live streaming και να μπορούν έτσι να αποκομίσουν κάποια έσοδα απ΄αυτήν τους την δραστηριότητα.


9.) Πότε να αναμένουμε τα νέα σου τραγούδια και ποια είναι γενικότερα τα αμέσως επόμενα καλλιτεχνικά πλάνα σου; Υπάρχει κάτι που μπορείς να μας ανακοινώσεις από τώρα;

Ακολουθούν δύο single με τίτλο “ τα Ονειρα μας” και το “ Κοίτα ψηλά” που θα κυκλοφορήσουν μεσα στον Δεκέμβριο ενώ ξεκίνησα εγγραφές στο studio για ακόμη δύο.

10.) Ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση που είχαμε. Για το κλείσιμο θα θέλαμε να αφιερώσεις στους αναγνώστες μας ένα στίχο που σε εκφράζει είτε δικό σου είτε κάποιου άλλου καλλιτέχνη και ό,τι άλλο θα επιθυμούσες να συμπληρώσεις.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση που είχαμε. Θα ήθελα να κλείσω με μια στροφή απ΄το τραγούδι μου με τίτλο “Μοντεχρήστος”

..σαν εργαλείο σκαπτικό τις λέξεις χρησιμοποιώ

χάριν προσποίησης

γι΄αυτά που νοιώθω κι απορώ,

που βλέπω και δεν αντιδρώ ·

τι καταπίεση!