Κύπρος Νέα

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Κύπρου σχετικά με τις Εκθέσεις του ΓΓ ΟΗΕ

Υποβολή των Εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Καλές Υπηρεσίες και την Ειρηνευτική Δύναμη

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μελετήσει με προσοχή το περιεχόμενο των Εκθέσεων που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ ΟΗΕ για τις Καλές Υπηρεσίες και την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε διαμηνύσει στους εκπροσώπους του ΟΗΕ σε Κύπρο και Νέα Υόρκη ότι αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες.

Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε, μεταξύ άλλων, ότι αμφότερες οι Εκθέσεις θα ήταν σαφείς ως προς την ανάγκη προσήλωσης και συμμόρφωσης των δύο πλευρών αλλά και του ιδίου του ΓΓ στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού υπό το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στη βάση των Ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ.

Θα αναμέναμε από τον ΓΓ να καταδείξει αυτούς που επιχειρούν την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα, προσπαθώντας παράλληλα να επιβάλουν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της και όχι να ακολουθεί τη λογική ίσων αποστάσεων αναφερόμενος σε εκατέρωθεν όξυνση της ρητορικής, ως αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εξισώνεται με τη ρητορική του κ. Ερτουγρούρογλου, του κ. Τατάρ και των αξιωματούχων της Άγκυρας.

Εξάλλου, το μόνο κοινό έδαφος που πρέπει να καθοδηγεί τις πλευρές και να αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση λύσης και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία ο ίδιος ο ΓΓ κάλεσε να ακολουθούνται πιστά.

Τίποτε άλλο πέραν του συμφωνημένου πλαισίου δεν πρέπει να ενθαρρύνεται ή να επιδιώκεται ή να καταγράφεται από εκπροσώπους του ΓΓ ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι για να είναι αντικειμενικές οι Εκθέσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκειμενικές απόψεις ή/και εκτιμήσεις των εκπροσώπων του ΓΓ που δεν επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα των πρόσφατων «δημοτικών εκλογών» στα κατεχόμενα, έχουν καταδείξει ότι οι ΤΚ δεν ενστερνίζονται τις θέσεις της Άγκυρας ως προς τη λύση δύο κρατών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προσβλέπει στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για έκδοση του Ψηφίσματος του ΣΑ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, το οποίο αποτελεί και το θεσμικό οδηγό για την παρουσία και λειτουργία της UNFICYP στην Κύπρο.

Αφήστε μια απάντηση