Πολιτισμικά

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ αγαπημένη – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ (ΚΡΙΤΙΚΗ)

 

Αναδημοσίευση της κριτικής του συνεργάτη του Hephaestus Radio, Δημήτρη Λαζάρου στην πολιτιστική ιστοσελίδα www.artprofiles.net

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ!!!

Αυτή είναι η φράση που σίγουρα θα απαντήσεις, όταν κάποιος σε ρωτήσει για την ταινία.

Πριν την παρακολουθήσω, είχα διαβάσει πολλές κριτικές σχετικά με την ταινία και είχα ήδη διαπιστώσει, ότι παρά τις οποιεσδήποτε ενστάσεις καμιά κριτική δεν έκανε λόγο για μια ταινία άνευ ουσίας στην οποία σπαταλήθηκαν χρήματα χωρίς αντίκρισμα.

Αν αφαιρέσεις τον ήχο, θεωρείς ότι βλέπεις μια ταινία παραγωγής BBC και χρησιμοποιώ αυτό το παράδειγμα, μια και δεν πρόκειται για μια ταινία που μπορούσε να ήταν μια υπερπαραγωγή χωρίς όμως ουσία.

Είναι μια ιστορική ταινία που επιτέλους βάζει τα πράγματα στη θέση τους για την πιο ντροπιαστική στιγμή της Ελληνικής ιστορίας στην οποία όμως ένα μεγάλο μέρος ευθύνης έχει η ίδια η Ελλάδα.

Είναι μια ταινία που η αντίθεση της ευμάρειας στο πρώτο της μέρος και της βίας που κυριαρχεί στο δεύτερο μέρος της κάνει ακόμη πιο αφόρητο τον κόμπο στο στομάχι και στον λαιμό που αισθάνεσαι στο τέλος της ταινίας.

Είναι μια ταινία ΕΛΛΗΝΙΚΗ που πρέπει να τη δεις!!!

Μέσα σε 2μισι ώρες σίγουρα κάποιοι χαρακτήρες δε θα ολοκληρωθούν. Μέσα σε 2μισι ώρες σίγουρα δε θα αναφερθούν όλα τα ιστορικά γεγονότα. Μέσα σε 2μισι ώρες θα μπορούσαν να είναι κάποιες σκηνές πιο σύντομές ή κάποιες άλλες να διαρκούσαν περισσότερο. Μέσα σε 2μισι ώρες κάποιες ερμηνείες δε μπόρεσαν να φανούν, γιατί δεν τους δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος. Μέσα σε 2μισι ώρες θα μπορούσε η μουσική να ήταν διαφορετική σε κάποιες σκηνές της ταινίας. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ είναι περιττό να λέγονται, όταν παρακολουθείς μια ταινία που ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΝ για να σκεφτούν ότι τελικά δεν έχουμε μάθει ούτε από την ιστορία μας και ότι ακόμη συνεχίζουμε να κάνουμε ανάλογα λάθη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ, για τις συγκλονιστικές σκηνές και ερμηνείες σε αυτές που μας χαρίζουν οι ηθοποιοί, Θοδωρής Κατσαφάδος, Ταμίλλα Κουλίεβα και Αναστασία Παντούση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί είναι λίγα τα ΜΠΡΑΒΟ για όσα πέτυχαν να σου δώσουν όλοι οι συντελεστές της ταινίας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί η κ. Μιμή Ντενίση θα μπορούσε να είχε επαναπαυτεί στις θεατρικές της επιτυχίες και στη λάμψη της, όμως αποφασίζει, με βάση το επιτυχημένο θεατρικό της έργο, να διδάξει ιστορία και να αφήσει πίσω της μια ταινία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί όπως γράφεται στο δελτίο τύπου,

Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Έτσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην Επίσημη Ιστορία της εκάστοτε χώρας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί η συγκεκριμένη ταινία έχει ΠΑΙΔΕΙΑ και αυτήν προάγει. Άλλωστε για την ΠΑΙΔΕΙΑ γκρινιάζουμε και ΄ότι χρειαζόμαστε ΠΑΙΔΕΙΑ!!!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί θα αισθανθείς τελικά υπερήφανος που ανάμεσα στους προγόνους μας είναι και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ τελικά γιατί θα βρεις περισσότερους λόγους από εμένα, για να απαντήσεις σε όποιον σε ρωτήσει την άποψή σου για την ταινία.

Δημήτρης Λαζάρου – www.art-profiles.net

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=JpYy_SYDAhE

Αφήστε μια απάντηση