Ειδήσεις Ελλάδα Κύπρος

Μήνυμα ΠτΔ Κύπρου μετά το πέρας των συνομιλιών με Σακελλαροπούλου

 

Νίκος Αναστασιάδης

“Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαμε με την φίλη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την αντιπροσωπεία που την συνοδεύει, είχαμε την ευκαιρία να συνεκτιμήσουμε:

(α) Την διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο σαν αποτέλεσμα των προκλήσεων και μιας σειράς εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας.

(β) Την ανάγκη επικράτησης της διεθνούς νομιμότητας στη βάση των Άρθρων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες που δεν είναι άλλες από έναν καλής πίστεως διάλογο ή προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

(γ) Ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και η διασάλευση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή δεν είναι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και η ίδια η Ευρώπη αφού τα σύνορα των δύο χωρών είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

(δ) Αξιολογήσαμε το θετικό ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα μέσα από τις τριμερείς πολυμερείς συνεργασίες του συνόλου των γειτονικών κρατών, πλην, βεβαίως, της Τουρκίας.

Πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής.

(ε) Η συνέχιση της κατοχής μέρους του εδάφους ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. και οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού όχι μόνο προκαλούν ανησυχία, αλλά και επιβάλλουν την ενεργότερη εμπλοκή τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ε.Ε.

Η απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση θα πρέπει να τερματιστεί στη βάση των Ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίσαμε την προσφάτως εκφρασθείσα βούληση του ΓΓ των ΗΕ για εκδήλωση μιας νέας πρωτοβουλίας στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

(στ) Όπως ήταν αναμενόμενο, μας απασχόλησε και το ανησυχητικό φαινόμενο των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, που μεθοδευμένα διοχετεύονται από την Τουρκία.

Στην περίπτωση της Κύπρου, οι ανησυχίες εντείνονται από τις εκ προθέσεως προσπάθειες αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας είτε με την ροή εποίκων στια κατεχόμενες περιοχές είτε με την προώθηση αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Αρκούμαι να αναφέρω πως ήδη το ποσοστό των εν λόγω αιτητών ανέρχεται στο 3.8% του πληθυσμού που διαβιεί στις ελεύθερες περιοχές.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στην φίλη Πρόεδρο, πέραν από την ευγνωμοσύνη μου για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδος και του Ελληνικού λαού, την βούληση και αποφασιστικότητα μου να συνεχίσω τις άοκνες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου.

Μιας λύσης που όπως έχω ήδη αναφέρει, θα πρέπει να είναι λειτουργική και, συνεπώς, βιώσιμη, βασισμένη στα Ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, χωρίς την παρουσία Τουρκικού στρατού ή εγγυήσεων.

Κοινή εξάλλου είναι επίσης η διαπίστωση πως σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται την κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια και πορεύονται με αποφασιστικότητα με αποκλειστικό στόχο τον άμεσο τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.”

 

Αφήστε μια απάντηση