Κύπρος Νέα

Eπίδοση διαπιστευτηρίων Πρέσβη Ανδρέα Ιγνατίου ως νέου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΑΣΕ

Photo: Ο Πρέσβης Ανδρέας Ιγατίου επέδωσε σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου 2023, τα διαπιστευτήριά του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) προς τη Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, Helga Schmid.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνομιλίας του Πρέσβυ Ανδρέα Ιγνατίου με τη Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ  Helga Schmid , εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο έργο και τα όργανα του Οργανισμού, παρά τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξ αιτίας του αδικαιολόγητου πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ και η πολυμέρεια πρέπει να διατηρηθούν, όχι σε βάρος των αξιών μας, αλλά διαφυλάσσοντάς τες και οικοδομώντας πάνω σε αυτές. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα, ότι η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη και η αφοσίωση στις θεμελιώδεις αξίες μας θα υπερισχύσουν.


Ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας στο Φόρουμ για τη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας (Forum for Security Cooperation – FSC), η οποία θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024. Το Φόρμου, του οποίου ο Πρέσβης Ιγνατίου θα προεδρεύσει από την αρχή του επόμενου έτους, αποτελεί – μαζί με το Μόνιμο Συμβούλιο – ένα από τα δύο αυτόνομα όργανα λήψης αποφάσεων του ΟΑΣΕ και συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση πραγματευόμενο ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πολιτικο-στρατιωτικής φύσης. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος, ως η επόμενη προεδρεύουσα χώρα, συμμετέχει ήδη στην Τρόικα FSC από κοινού με την τρέχουσα (Καναδάς) και την προηγούμενη Προεδρία (Βουλγαρία).
Σχετικά με την προσεχή ανάληψη της Προεδρίας του FSC από την Κύπρο, ο κ. Ιγνατίου και η κα Schmid συμφώνησν να συνεργαστούν στενά λαμβάνοντας υπ’όψιν τον σημαντικό ρόλο του Φόρουμ εντός του ΟΑΣΕ.

Αφήστε μια απάντηση