‘Αρθρα Ελλάδα

H Ομιλία Του Δρ. Παναγιώτη Σφαέλου στο CSDP 2019-2020

 

 

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΦΑΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟ COMMON SECURITY AND DEFENSE POLICY HIGH LEVEL COURSE 2019 -2020

 

Ομιλία για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κρίσεων έδωσε ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος στο 15ο Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2019 – 2020 Module 3 που διεξήχθη με επιτυχία στη Σχολή Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Το Course διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Άμυνας με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη της κοινής αντίληψης επί θεμάτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού. Επιπλέον, επιδίωξη του CSDP HLC είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να έχουν τις ικανότητες να στελεχώσουν με επιτυχία ηγετικές θέσεις που σχετίζονται με θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας, διαχείρισης κρίσεων και ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων στο ευρύτερο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ στην ΕΕ.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τον Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο σε συνεργασία με την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ανέλαβε να φέρει σε πέρας αυτή την υψηλών απαιτήσεων εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Ο Δρ. Σφαέλος ανέλυσε την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από τις ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και τις υπερφορτωμένες δομές στα ελληνικά νησιά. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ και τα Κράτη Μέλη δεν μοιράζονται την ευθύνη για τη μετανάστευση και τη διαχείριση του ασύλου καθώς οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Visegrad) δεν θέλουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κρίσεων. Όπως είπε, το σύστημα ασύλου του Δουβλίνου δεν προβλέπει έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, καθώς μεταβιβάζει την ευθύνη άσυλου στο πρώτο Κράτος Μέλος εισόδου και αναγκάζει τον αιτούντα άσυλο να παραμείνει εκεί για ένα έτος τουλάχιστον.

 

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, Dirk Dubois δίνει τιμητική πλακέτα στον Δρ. Παναγιώτη Σφάελο

 

Στη συνέχεια, ο Δρ. Σφαέλος ανέλυσε το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και όλες τις νομοθεσίες που προβλέπει. Το νέο Σύμφωνο προβλέπει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία και ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά δεν προβλέπει ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα του ασύλου καθώς διατηρεί τα κριτήρια του Δουβλίνου ενώ μάλιστα αυξάνει και τον χρόνο παραμονής των παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα στα τρία χρόνια. Από την άλλη μεριά, όπως τόνισε, υπάρχουν νομοθεσίες στο Σύμφωνο που δίνουν την δυνατότητα, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με μαζικές εισροές μεταναστών, να επικαλούνται ανωτέρα βία και να ζητούν την συνδρομή των άλλων Κρατών Μελών στη διαχείριση της κρίσης. Δηλαδή, η νέα νομοθεσία προβλέπει έναν σταθερό μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης που ενεργοποιείται σε κάθε κρίση. Πρότεινε όμως αυτός ο μηχανικός  να έχει μόνιμο και όχι προσωρινό (έκτακτο) χαρακτήρα.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιδιώκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη στη διαχείριση της μετανάστευσης και το ασύλου. Ωστόσο, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από πολλά Κράτη Μέλη στο Σύμφωνο και αναμένονται πολλοί συμβιβάσιμοι μέχρι να ψηφιστεί.

 

Ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος είναι Νομικός, Διεθνολόγος, Δημοσιογράφος, Γ.Γ. Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ελληνικό Τμήμα), Διευθυντής Ερευνών Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ). Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Kent, Καθηγητής Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

 

https://activenews.gr

Αφήστε μια απάντηση