Κύπρος Νέα

Διήμερη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec στην Κύπρο

Διήμερη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη εργασίας από 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με τη  Σλοβενία, μετά και την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της χώρας στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) τον περασμένο Μάρτιο.

Κύριο αποτέλεσμα της επίσκεψης είναι η υπογραφή Διμερούς Συμφωνίας στον τομέα της άμυνας και η δρομολόγηση υλοποίησής της μέσω προγράμματος Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας, με δράσεις που θα περιλαμβάνουν κοινές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή προσωπικού και τεχνογνωσίας. Η υπογραφή της συμφωνίας επεκτείνει και διευρύνει περαιτέρω την συνεργασία της Κύπρου με τα κράτη εταίρους μας εντός της Ε.Ε.

Οι δυο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες, στις οποίες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς επίσης και θέματα κοινής αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. Ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε τον Σλοβένο ομόλογό του για την στρατιωτική κατάσταση ασφάλειας στην ΚΔ, τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, την τουρκική αναθεωρητική πολιτική και τις υβριδικές απειλές που δέχεται η Κύπρος, ειδικά μέσω της εργαλειοποίησης του μεταναταστευτικού.

Σημειώνεται ότι Κύπρος και Σλοβενία έχουν στο παρελθόν υπογράψει Συμφωνία για την Προστασία και Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και συμμετέχουν από κοινού σε τρία προγράμματα ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατότητων στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Ο κ. Šarec συνοδευόταν από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

https://mod.gov.cy

 

Αφήστε μια απάντηση