Ειδήσεις Ελλάδα

Συνάντηση Σακελλαροπούλου Zaev

 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε χθες, 16-9-20, με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev. Η κυρία Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον κύριο Zaev για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Πρωθυπουργού και τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν πλέον εισέλθει σε νέα εποχή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κρατών, ενώ αναφέρθηκε στη σταθερή εκ μέρους της Ελλάδας υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την ένταξη νέου μέλους στην ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.

Από την πλευρά του, ο κύριος Zaev εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επίσκεψή του στην Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία και τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποδίδει τους καρπούς της, καθώς οι διμερείς μας σχέσεις ενισχύονται σε όλους τους τομείς. Επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας της Βόρειας Μακεδονίας με τον στρατηγικό της εταίρο, την Ελλάδα, με την οποία τη συνδέουν δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας και την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν και η κατάσταση δείχνει να παρουσιάζει βελτίωση, υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου, η ΕΕ και οι χώρες της περιοχής πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα ότι η βία δεν παράγει δίκαιο και ότι η ευημερία των λαών βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κύριος Zaev τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη φίλη Βόρεια Μακεδονία.

Αφήστε μια απάντηση