Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος Νέα Ομογένεια

Προεδρικές εκλογές 2022 στην Αυστρία

Οι ομοσπονδιακές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι για τις εκλογές είναι επτά.

Ο νυν πρόεδρος Alexander Van der Bellen, τον οποίο στηρίζουν οι Πράσινοι, το SPÖ και το NEOS. Το ÖVP δεν έχει προτείνει κάποιο υποψήφιο αλλά ευχήθηκε στον υφιστάμενο Πρόεδρο «ό,τι καλύτερο» για την υποψηφιότητά του.

Ο 78 – χρόνος νυν πρόεδρος ήταν καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και του Innsbruck. Σε ηλικία 50 ετών ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχθηκε Βουλευτής με τους πράσινους από το 1994 έως το 2012. Γεννήθηκε το έτος 1944 στη Βιέννη από γονείς ρωσοεσθονικής καταγωγής. Είναι πατέρας δύο αγοριών από τον πρώτο του γάμο.

Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο το FPÖ έχει προτείνει δικό του υποψήφιο τόν Walter Rozenkranz. Ο προτεινόμενος από το κόμμα της ελευθερίας και πιθανότερος για τον δεύτερο γύρο, μαζί με τον νυν πρόεδρο, Walter Rozenkranz είναι, Συνήγορος του Πολίτη, Δικηγόρος και Πολιτικός, παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.

Ακόμα πέντε υποψήφιοι θα λάβουν μέρος στις εκλογές:

Ο Tassilo Wallentin (γεννημένος στις 25 Δεκεμβρίου 1973), είναι αυστριακός συγγραφέας, αρθρογράφος και δικηγόρος με σπουδές και εργασιακή εμπειρία στις ΗΠΑ. Από το έτος 2004 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Βιέννη. Στη συλλογή των απαραίτητων δηλώσεων υποστήριξης για την υποψηφιότητα του υποστηρίχθηκε από τον βιομήχανο και πρώην πολιτικό Frank Stronach.

Ο Gerald Grosz (γεννημένος στις 15 Φεβρουαρίου 1977 στο Γκρατς της Στυρίας) είναι αυστριακός αρθρογράφος, συγγραφέας και πρώην πολιτικός του FPÖ και του BZÖ. Από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Οκτώβριο του 2013 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Από το 2017, ο Grosz δημοσιεύει τακτικά βίντεο στο YouTube και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία σχολιάζει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Ο γιατρός, μουσικός και επικεφαλής του κόμματος της Μπύρας, Dominik Wlazny, γνωστός και ως Marco Pogo,

Ο δικηγόρος και πρόεδρος ομοσπονδιακού κόμματος MFG (Κόμμα που στέκεται κριτικά απέναντι στα μέτρα κατά του COVID) Michael Brunner.

Ο επιχειρηματίας Heinrich “Heini” Staudinger.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει κυρίως τελετουργικό ρόλο, αλλά ορκίζει τον καγκελάριο της χώρας, μπορεί να απολύσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Η θητεία του διαρκεί 6 χρόνια και μπορεί να επανεκλεγεί μία ακόμη φορά. Η εκλογή του προέδρου γίνεται απευθείας από τον λαό της Αυστρίας. Η έδρα του βρίσκεται στα ανάκτορα Hofburg στη Βιέννη.

*LLM, Δικηγόρος – Διερμηνέας

apostolopouloslaw@gmail.com

 

Αφήστε μια απάντηση