Ομογένεια

Πνοές: Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και τον ήχο

 

ΚΥΚΛΟΣ VIDEO ART 

 Πνοές
Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και τον ήχο

 ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Με αφορμή τις δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τον περασμένο μήνα παρουσίαστηκε στο Μουσείο- Σπίτι του Καβάφη στην Αιγυπτιακή συμπρωτεύυσα  ο κύκλος video art  Πνοές – Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και τον ήχο σε σκηνοθεσία του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη . Αρχικά έγινε μία σύντομη εισαγωγή από τον σκηνοθέτη και μετά τις προβολές ακολούθησαν εκτενείς συζητήσεις με το κοινό, που, με την ενθουσιώδη υποδοχή του, συγκίνησε και έδειξε την απεριόριστη εκτίμησή του για το έργο που παρακολούθησε.

Οι Πνοές – Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και τον ήχο είναι κύκλος video art με αναφορά στο ποιητικό έργο σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών,  τόσο παλαιότερων όσο και πιο σύγχρονων, η αξία και το ποιητικό μέγεθος των οποίων είναι αδιαμφισβήτητα: Καβάφης,, Καρυωτάκης, Καββαδίας, Σκαρίμπας, Βαλαωρίτης, Χουλιαράκης, Γώγου, Κατσαρός, κ.ά. Η συγκεκριμένη προβολή, λόγω του χώρου στον οποίο έγινε, εστίασε κυρίως στο έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη παρουσιάζοντας 16 ποιήματά του στο πρώτο μέρος ενώ στο δεύτερο μέρος προβλήθηκαν 4 επιπλέον ποιήματα των:  Νίκου Καββαδία, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Σκαρίμπα και Δημήτρη Χουλιαράκη.

Είκοσι δημιουργίες βιντεοτέχνης (video-art), μικρές σε διάρκεια αλλά με ιδιαίτερη αισθητική αξία, αποτελούν, εξ ολοκλήρου, προσωπική κατάθεση του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη. Είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα, που αποτυπώνει με εικόνα και ήχο ξεχωριστές στιγμές της νεοελληνικής ποίησης. Φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά στο λόγο, μέσω της εικόνας, το ευρύ κοινό αλλά και να αναδείξει μια διαφορετική διάσταση του έργου των νεοελλήνων ποιητών μέσα από την κινηματογραφική ανάπτυξη. Με προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, κυρίως από το χώρο της κλασσικής δημιουργίας, συσπειρώνει τις αισθήσεις και δημιουργεί ατμόσφαιρες παρμένες από την ίδια την ποιητική γραφή, γεμάτες σεβασμό, που κυριαρχεί σε κάθε περίπτωση, και ουσιαστική προσέγγιση στο ποίημα, τον ποιητή και τον θεατή.

 

 

Από την προβολή στο Σπίτι του Καβάφη

 

Το έργο, που αρθρώνεται σπονδυλωτά, περιέχει όχι μόνο την αισθητική απόδοση των ποιημάτων αλλά και μια προσωπική δυνατή άποψη για την ερμηνεία τους. Ιδιαίτερα τονίζουμε την απόδοση του κλασικού ποιήματος του Καβάφη «Ιθάκη», η οποία, με την απόλυτα λιτή εικόνα της, παρουσιάζει απρόβλεπτα την γνωστή θεματική της, ενώ στο  ποίημα «Τα κεριά», η εικόνα σημειώνει, όχι την προφανή εικόνα των κεριών, αλλά τον χρόνο αυτόν καθ’ εαυτόν. Αλλά και το «Σπασμένο Καράβι» του Γιάννη Σκαρίμπα –πολύ γνωστό από το ομώνυμο τραγούδι του Γ. Σπανού–, ο σκηνοθέτης, μέσω ενός εικαστικού έργου του Κίφερ, το αποδίδει με το μέγιστο βάθος, που ενυπάρχει στο ποίημα όσον αφορά στον θάνατο.

Σε κάθε περίπτωση η ευαισθησία, η ατμόσφαιρα και η ποιητική διάθεση κυριαρχούν στις προβολές του εν λόγω έργου και γίνονται αφορμή για δημιουργική συζήτηση με το κοινό, το οποίο συναντά  με ύψιστο συναισθηματικό τρόπο την ελληνική ποίηση. Μια ποίηση που συχνά κακοποιείται από τις πρόχειρες οπτικές αποδόσεις της, κάτι που βλέπουμε κατά κόρον στο διαδίκτυο. Όμως οι ΠΝΟΕΣ δεν μας πρόδωσαν γιατί πρώτιστα δεν πρόδωσαν την ίδια την πηγή της έμπνευσής τους: την ποίηση, τα ποιήματα και τους ποιητές της. Γι’ αυτο και τις συστήνουμε στους Έλληνες του Κόσμου.

Περισσότερα για τις ΠΝΟΕΣ στο
https://www.t-short.gr/Tshort/activity.asp?activityID=121&lang=

Περισσότερα για τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη στο:
https://www.t-short.gr/Kyr/?lang=

Περισσότερα για την t-shOrt στο
https://www.t-short.gr/Tshort/?lang=

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΠΝΟΕΣ»

Η πορεία του έργου «ΠΝΟΕΣ» υπήρξε μεγάλη και σημαντική μέχρι σήμερα με πολλές προβολές σε εκδηλώσεις, κυρίως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:

  • Οκτώ από τις «ΠΝΟΕΣ» παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των βίντεο προβολών με τίτλο Time Lapse, στο Project Room του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από 10 – 17 Μαΐου 2014, και «έμειναν» για την καλλιτεχνική, αισθητική αλλά και ουσιαστική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, αφού έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από το κοινό.
  • Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 και την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015, στην Οικία Κατακουζηνού.
  • Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος “ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων” στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
  • Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 στο Σπίτι της Κύπρου-Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Σάββατο 8 Αυγούστου 2015 στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος “ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων” στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας στα Χανιά.
  • Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 στα Αγροκτήματα “Ομορφιές και Δυσκολίες” – Αγρίλης (Κυπαρισσία).
  • Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 έως 8/4/2016 στις Βρυξέλλες στην γκαλερί Αrtefacto, σε μια εκδήλωση διάρκειας δυο εβδομάδων που που διοργάνωσε Ο ΚΥΚΛΟΣ σε συνεργασία με την γκαλερί Αrtfacto.
  • Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 έως 23/2/2018 στην Τεχεράνη, σε ειδική εγκατάσταση στο ΕCO Cultural Institute στο πλαίσιο του Fajr Visual Arts Festival και της ειδικής έκθεσης με τίτλο «The house of Nations» (9-23/2/2018).
  • Την Τετάρτη 21/3/2018 στις 19:00, στο Παρίσι, στο Maison de le Grèce, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος για την προώθηση της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Γαλλία “Φωνή – Γραφή” (Phonie-Graphie).
  • Την Κυριακή 24/3/2019 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
  • Στο Cosmocinema International Film Festival στο Λονδίνο (14/5/2019), όπου και τιμήθηκαν με το Βραβείο Καλύτερου video art.
  • Η “Ιθάκη” από τις “Πνοές” επιλέχθηκε μεταξύ 198 υποψηφιοτήτων από 118 σκηνοθέτες και 33 χώρες και διαγωνίστηκε την Κυριακή 13/10/2019 στο Ó Bhéal’s 7th International Poetry-Film competition στην Ιρλανδία.
  • Την Παρασκευή 4/10/2019 στο “Οινοποιείο Πέτρου” σε μια υπέροχη βραδιά για την ποίηση που διοργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη του Δήμου Παλλήνης.
  • Την Τρίτη 12/11/2019 στις 19:00, στο Παρίσι, στο Maison de le Grèce, με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου για την προώθηση της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Γαλλία “Φωνή – Γραφή” (Phonie-Graphie).
  • Την Παρασκευή 10/12/2021, στις 19:00, στο Σπίτι του Κ.Π.Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, σε μια ιδιαίτερα σημαντική βραδιά για την ποίηση, που διοργάνωσαν το “Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού” και το “Σπίτι του Κ.Π.Καβάφη”, σε συνεργασία με την t-shOrt.
  • Το Σάββατο 11/12/2021, στις 19:00 στο Jessuit Cultural Center στην Αλεξάνδρεια σε μια πολύ σημαντική βραδιά για την ποίηση, που διοργάνωσαν το “Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού” και το “Σπίτι του Κ.Π.Καβάφη”, σε συνεργασία με την t-shOrt.

 

O σκηνοθέτης Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

 

 O Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Κινηματογράφο, Θέατρο και Φωτογραφία. Στο χώρο του κινηματογράφου έχει εργαστεί ως Διευθυντής Παραγωγής, Σκηνοθέτης και Παραγωγός. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον τομέα της ταινίας μικρού μήκους και υπήρξε  Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου «μικρό», φορέα για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους: «Προδοσία» 1990, «Του Χάρου Τα Δόντια» 1996, «Ο έρωτας» 1999, «Οι Άντρες Δεν Κλαίνε» 2001, «Ύστατη Προσπάθεια» 2003 ενώ τον Δεκέμβριο του 2000 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού t-shOrt, με αντικείμενο δραστηριοτήτων την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους και την προβολή των «μικρών» καλλιτεχνικών δρώμενων (οι παραγωγές της t-shOrt έχουν αποσπάσει περισσότερα από 100 βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό). Παράλληλα έχει ασχοληθεί με το θέατρο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων δίνει διαλέξεις για τον Κινηματογράφο και παραδίδει σεμινάρια Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Διδασκαλίας Ηθοποιού, Video Art και Παραγωγής Κινηματογράφου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην κινηματογραφική σχολή ΣΑΕ. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση