Ομογένεια

Σύγχρονη Στιχουργική: Μαθήματα από την Ελληνική Γλώσσα

 

Εκδήλωση του Συλλόγου “ Πελαγονία” Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας (09.02.2022) πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Σύγχρονη Στιχουργική: Μαθήματα από την Ελληνική Γλώσσα», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος “Πελαγονία” με έδρα το Μοναστήρι της Βόρειας Μακεδονίας.

 

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι, κ. Αλέξανδρος Βιδούρης, εξέφρασε τη διαρκή υποστήριξη του Γενικού Προξενείου στο έργο του Συλλόγου «Πελαγονία» και ανέγνωσε μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ηθοποιός και τραγουδοποιός, Πάνος Βλάχος, και ο καθηγητής jazz μουσικής στο Πανεπιστήμιο Goce Delchev στο Stip και ιδρυτής του Jazz Factory Festival, Saso Popovski.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, στο μήνυμά του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική γλώσσα έδωσε για πρώτη φορά περιεχόμενο σε ιδέες και αφηρημένες έννοιες και τις όρισε με εκφραστική δύναμη μοναδική. Δημιούργησε λέξεις που σήμερα είναι οικουμενικές. Τροφοδότησε την επιστημονική και τεχνική ορολογία, την ευρωπαϊκή και παγκόσμια λογοτεχνία, με λαμπρό παράδειγμα τα Ομηρικά έπη, την τραγική και λυρική ποίηση, κ. ά., και μετέφερε ατόφια τα κείμενα του Χριστιανισμού μέσα στους αιώνες».

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, δήλωσε ότι «η ελληνική γλώσσα έχει αδιάλειπτη ζωντανή παρουσία αιώνων. Σαράντα αιώνες προφορικής και είκοσι πέντε αιώνες γραπτής παράδοσης. Σε αυτούς τους είκοσι πέντε αιώνες γραπτής παράδοσης δεν υπάρχει ούτε ένας που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα … Δεν είναι παράξενο που μεγάλοι διανοητές την έχουν ονομάσει γλώσσα των Θεών και μητέρα των γλωσσών, επειδή γέννησε έναν λαμπρό πολιτισμό, θεμελίωσε το σύγχρονο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό και όρισε τον πανανθρώπινο αξιακό κώδικα».

 

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα στη Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν και να εργασθούν στην Ελλάδα … Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας επισκέπτεται κάθε χρόνο τις ελληνικές παραλίες για τις θερινές διακοπές του. Οι επισκέψεις δε του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη και στη Φλώρινα αποτελούν συνηθισμένη πρακτική. Το έργο, το οποίο επιτελεί ο Σύλλογος «Πελαγονία», είναι πολύ σημαντικό για την ουσιαστική προσέγγιση των δυο γειτονικών χωρών μας και των ανθρώπων τους και την ανάπτυξη εκατέρωθεν βαθιών φιλικών σχέσεων».

 

Οι κ.κ. Πάνος Βλάχος και Saso Popovski παρουσίασαν πτυχές του έργου τους, οι οποίες αφορούν στη σχέση της μουσικής και της υποκριτικής με τη γλώσσα γενικότερα και ιδίως με την ελληνική γλώσσα.

Αφήστε μια απάντηση