Ομογένεια

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΛΑΜΑΝΔΑΡΗΣ ΣΤΑ ΣΟΥΕΖΙΑΝΑ ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Ο Παντελής Χαλαμανδάρης γεννήθηκε στο Σουέζ το 1932 και φοίτησε στο εκεί Ελληνικό Κοινοτικό Γυμνάσιο και το British School. Την περίοδο 1951-1952 εργάσθηκε, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες από το Σουέζ, σε διοικητικές υπηρεσίες των βρετανικών στρατοπέδων της Τζενέφα και του Suez Garrison.

Στα 1952 οργάνωσε και λειτούργησε τα δύο πρώτα χρόνια το λεγόμενο ¨κρυφό σχολειό¨ στο βρετανικό στρατόπεδο του Κασφαρίτ, υπό την εποπτεία του Διευθυντή των Ελληνικών Κοινοτικών Σχολείων Σουέζ και Πορτ-Τεουφίκ Ν. Πιζάνια.

Σπούδασε Παιδαγωγικά (Education) στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου (AUC), όπου συμπλήρωνε τα δίδακτρά του εργαζόμενος σαν προπονητής του μπάσκετ.

Στο Σουέζ και στο Κάιρο έπαιζε μπάσκετ με τις αντίστοιχες Αθλητικές Ενώσεις, ενώ στο Σουέζ, ο αποκαλούμενος ¨Χρυσαετός¨ ασχολήθηκε με τον Προσκοπισμό από πολύ μικρός.

Επανίδρυσε το 3ο Σύστημα στο Πορτ-Τεουφίκ και διετέλεσε Έφορος Κλάδου Προσκόπων. Για πάρα πολλούς, όπως οι Λάμπης Σουνίτης, Θοδωρής Χαλκίτης, Βαγγέλης Τισσίζης, Γιάννης Δαμίγος και Μιχάλης Καλλέργης, ο Παντελής αποτελούσε το πρότυπο του Πρόσκοπου.

Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Indiana στην Αμερική και δίδαξε για πολλά χρόνια Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Μεθόδους Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Brandon του Καναδά, όπου ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής.

Παράλληλα, σχεδίασε και πραγματοποίησε καναδικά προγράμματα βοήθειας για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών των ιθαγενών Ινδιάνων του Καναδά, όπως και σε χώρες της Αφρικής, όπου του απένειμαν τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα για την προσφορά του. Διετέλεσε σύμβουλος αξιολόγησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και μέλος του Συμβουλίου για το σχεδιασμό και έλεγχο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της επαρχίας της Manitoba του Καναδά.

Σχετικά με μία διάκριση που του έγινε για την πολυδιάστατη προσφορά του, η εφημερίδα ¨Brandon Sun¨ τον αποκάλεσε ¨educator of the world¨ (διδάσκαλο του κόσμου).

Το 1961 παντρεύτηκε την Helga Kretschmann, με την οποία απέκτησαν το Γιώργο και τον Πέτρο.

Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τον Ελληνισμό της Διασποράς, έχοντας διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Manitoba, όπως και Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου της ίδιας επαρχίας.

Πέθανε στην Wawanesa τον Απρίλιο του 2022.

 Πηγή : Παντελής Γ. Χαλαμανδάρης ¨Το κρυφό σχολειό του Κασφαρίτ (1952-1955), 2019, σ.σ. 6-7 (anemi.lib.uoc.gr/metadata/3/8/b/metadata-1548940730-283628-10788.tkl)

 

 

Αφήστε μια απάντηση