Κύπρος Νέα

Συνάντηση Παναγιώτου με Michel Forst

Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μετά τη συνάντηση με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου είχε χθες, 6-2-24, συνάντηση με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Σύμβασης του Aarhus (UN Special Rapporteur on Environmental Defenders under the Aarhus Convention) κ. Michel Forst, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα προστασίας των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και καλύτερης εφαρμογής των προνοιών της Σύμβασης του Aarhus.

Μετά τη συνάντηση, η δρ Παναγιώτου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Σήμερα είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον κ. Michel Forst, Ειδικό Εισηγητή (Special Rapporteur) για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης του Aarhus της UNECE στo πλαίσιo της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Θεωρώ πολύ σημαντική την επίσκεψη του κ. Forst καθώς έχει πρόσφατα εκλεγεί ως ανεξάρτητος Ειδικός Εισηγητής για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, με στόχο την καθιέρωση μηχανισμού ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση υποθέσεων κυρώσεων, δίωξης, παρενόχλησης και άλλων μορφών αντιποίνων προς οποιοδήποτε άτομο ασκεί τα δικαιώματά του για τα θέματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα γενικά θέματα εφαρμογής της Σύμβασης στην Κύπρο και την προσπάθεια του Υπουργείου και των αρμοδίων Αρχών για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην κυπριακή κοινωνία σε σχέση με το περιβαλλοντικό δίκαιο, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε περιβαλλοντικά θέματα, και την προστασία των υπερασπιστών του περιβάλλοντος.

Οφείλουμε να πούμε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που κάλεσε επίσημα τον κ. Forst να την επισκεφθεί, να δει πώς εφαρμόζεται η Σύμβαση και να μας εξηγήσει τα βήματα στα οποία πρέπει να προβεί η χώρα. Μας έχει ζητήσει να συμμετάσχουμε σε μια ομάδα χωρών, να ηγηθούμε συγκεκριμένα μιας ομάδας χωρών, για να εργαστούμε για την προώθηση της Σύμβασης. Αυτό είναι κάτι που φυσικά θα εξετάσουμε θετικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Forst θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σήμερα και αύριο το απόγευμα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδρύματα που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος, καθώς και οργανώσεις πολιτών. Επιπρόσθετα, κατά την επίσκεψή του θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την Επίτροπο Περιβάλλοντος, καθώς και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Αποκορύφωμα της επίσκεψής του στην Κύπρο θα είναι το ενημερωτικό συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου με τίτλο: «Πρόσβαση στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη και προστασία των υπερασπιστών περιβάλλοντος».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών των κεντρικών κτηρίων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οδό Καλλιπόλεως, στις 8 Φεβρουαρίου, από τις 4:00 μ.μ. μέχρι τις 7:30 μ.μ.

Κατά το συνέδριο, το κοινό θα ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση πρόσβασης στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα στην Κύπρο, καθώς και για τον ρόλο του Ειδικού Εισηγητή σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, θα γίνει ενημέρωση όσον αφορά στις πρόνοιες της Σύμβασης του Aarhus, τον ρόλο του Ειδικού Εισηγητή για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, τεχνικά θέματα πρόσβασης στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται στην Κύπρο, καθώς και συγκεκριμένες περιπτώσεις προσφυγής στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα».

Αφήστε μια απάντηση