‘Αρθρα

Οδηγίες χρήσεως της ελληνικής γλώσσας

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΥΓΟΥΛΗΣ

¨Οδηγίες χρήσεως της ελληνικής γλώσσας¨

Εκδ. Ενάλιος, Αθήνα 2020

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Υπάρχουν λογιών-λογιών βιβλία. Αυτά που διαβάζονται ευχάριστα, αυτά που διαβάζονται δύσκολα γιατί είναι δυσνόητα, αυτά που δεν διαβάζονται καθόλου, κ.ο.κ.

Το νέο βιβλίο του αγαπητού φίλου και δημοσιογράφου Γιάννη Ζυγούλη ανήκει σε δύο κατηγορίες διότι και εύκολα διαβάζεται και είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Διαβάζεται εύκολα, γιατί είναι σωστά δομημένο, αρκεί βέβαια ο αναγνώστης να θέλει να το διαβάσει για να διορθώσει όλα εκείνα που γράφει και θεωρεί σωστά, ενώ είναι λάθος. Και μη νομίζετε πως υπάρχουν πολλοί που αναγνωρίζουν τα γλωσσικά τους λάθη, διότι στην Ελλάδα των χιλιάδων συγγραφέων και ποιητών, άλλοι τόσοι έχουν αυτοανακηρυχθεί φιλόλογοι και διορθωτές. Άσε που εφαρμόζουν τους γραμματικούς και λοιπούς κανόνες κατά το δοκούν.

Από την άλλη είναι χρήσιμο γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο στόχος του είναι απλά να υπενθυμίσει την ορθή χρήση λέξεων και φράσεων, ενώ παράλληλα αποτελεί αφορμή για την αναθεώρηση από τους αναγνώστες των ¨κακών συνηθειών¨ στο χειρισμό της γλώσσας.

Έτσι, στις 200 σελίδες του θα βρείτε πλεονασμούς, παραφθορές, συγχύσεις κάθε λογής, κάνοντας ένα ταξίδι στα δεκάδες πανέμορφα φιόρδ της ελληνικής γλώσσας, που πολλοί χάνουν ταξιδεύοντας μονάχα μεσοπέλαγα…

 

Αφήστε μια απάντηση