HEATHER WHITE, IMPORTED & DOMESTIC PATRIOTIC GESTURE IN THREE PARTS
Ομογένεια

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη: “A History of Revolutions”

 “A History of Revolutions”

(Ιστορίες Επαναστάσεων)

Εικαστικά Κοσμήματα Σύγχρονων Ελλήνων και Αμερικανών Δημιουργών

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

14 – 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 25 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΟΓΚΛΗ

ΤΑΣΣΑ – ΘΕΟΧΑΡΙΣ ΓΚΑΝΙΔΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΡΑΡΗ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΜΑΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΧΛΑΒΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

ΝΤΟΛΛΥ ΜΠΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΛΛΗ ΞΕΙΠΠΑ

NICOLE POLENTAS

ΝΙΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΧΑΙΔΕΜΕΝΑΚΗΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : Δ. Ι. E. K. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

MARA COLECCHIA

REBECCA HANNON

AYALA NAPHTALI

CAROLANNE PATTERSON

DEBRA RAPOPORT

AMANDA STUMPF

DEMITRA THOMLOUDIS

HEATHER WHITE

MARILYN YAKUMITHIS

Σύνοψη Εκδηλώσεων

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στην Νέα Υόρκη, το ΜΚΗΛ παρουσίασε την ομαδική έκθεση 25 δημιουργών με θέμα A History of Revolutions με έργα Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος, στο πλαίσιο της εβδομάδας κοσμήματος της Νέας Υόρκης NYCJW2023.

«21 καλλιτέχνες κοσμήματος από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συναντώνται σε μια εικαστική έκθεση παρουσιάζοντας μοναδικά έργα εμπνευσμένα από κατάλοιπα επαναστάσεων ανά την υφήλιο…»

Η έκθεση πλαισιώθηκε από τα εγκαίνια καθώς και παρουσιάσεις/ διαλέξεις.

ΗELEN DRUTT, ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου, ενώ απεύθυναν χαιρετισμό ο Έλληνας Πρόξενος στην Νέα Υόρκη κύριος Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος των “American Friends of the Ilias Lalaounis Jewelry Museum” (www.afiljm.org) κύριος Γιώργος Τσουγκαράκης, καθώς και η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΜΚΗΛ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Helen Drutt, την πιο σημαντική ιστορικό εικαστικού κοσμήματος, μέλος του AFILJM και διοργανώτρια της σύγχρονης συλλογής κοσμημάτων του ΜΚΗΛ, για την επιστημονική και καλλιτεχνική συμβολή της στο Σύγχρονο Εικαστικό Κόσμημα.

Την έκθεση αγκάλιασαν πλήθος κόσμου από την καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή κοινότητα των ΗΠΑ και Έλληνες ομογενείς.

MAIRILYN YAKUMITHIS, MY SOCAIL MEDIA REVOLUTION-ICONS

ΣΤΟΧΟΣ: Η έκθεση προωθεί διεθνείς εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες παρουσιάζοντας το πρόσφατο έργο καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το ΜΚΗΛ. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα θα αναδειχθεί ως διακοσμητική τέχνη, ενσωματώνοντας την αξία και την ιστορική σημασία που του αναλογεί για τις επερχόμενες γενιές.

TO MKHΛ: Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη αποτελεί ένα διεθνές κέντρο για τη διατήρηση και προβολή των παραδοσιακών τεχνών, καθώς και της σύγχρονης δημιουργίας. Η παρούσα έκθεση επιβεβαίωσε τη σταθερή συνεργασία του ΜΚΗΛ με εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες στις ΗΠΑ, αλλά και προώθησε την περαιτέρω ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα για την αμερικανική και διεθνή κοινότητα και με σκοπό την ανάδειξη του σύγχρονου υλικού πολιτισμού.

DEMITRA THOMLOUDIS AT THE GREEK CONSULATE

A History of Revolutions

«21 καλλιτέχνες κοσμήματος από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συναντώνται σε μια εικαστική έκθεση παρουσιάζοντας μοναδικά έργα εμπνευσμένα από κατάλοιπα επαναστάσεων ανά την υφήλιο…»

Πηγές έμπνευσης

21 δημιουργοί κοσμήματος από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, συναντώνται σε μια θεματική έκθεση με πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από παλιότερα και σύγχρονα κατάλοιπα επαναστάσεων ανά τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες καλούνται σε μια προσωπική εσωτερική αναζήτηση για καλλιτεχνική έκφραση, αντλώντας έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση, ή από άλλες επαναστάσεις που επηρέασαν την εμπειρία τους ως πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Μεθοδολογία

Από την επανάσταση του 1821 έως τη Βιομηχανική Επανάσταση και την επιδραστικότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι δημιουργοί επικεντρώνονται στην ερμηνεία και κατανόηση των εννοιών που σχετίζονται με το έθνος, την παράδοση, το φύλο και την συμφιλίωση με το ανθρώπινο σώμα. Στόχος τους είναι να συνδέσουν κριτικά το παρελθόν με τη σύγχρονη στιγμή. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Έλληνες καλλιτέχνες βρίσκουν έμπνευση στα ιστορικά αντικείμενα, τα γεγονότα ή τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, απολαμβάνοντας ένα εκφραστικό ταξίδι στην ιστορία και την παράδοση. Το κόσμημα γίνεται το μέσο συνειδητής έκφρασης του ατόμου μέσα στο πλαίσιο δύο εξαιρετικών κοινοτήτων.

MARA COLECCHIA EVIL EYE

Νέες φόρμες, υλικά και τεχνικές

Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται και εξελίσσουν τις παραδοσιακές μορφές των κοσμημάτων για να εκφράσουν την τέχνη τους. Στην παρούσα έκθεση, τα έργα παρουσιάζουν καινοτόμες ιδέες μέσα από την επιλογή ασυνήθιστων υλικών, τεχνικών και μορφών. Μεγάλες καρφίτσες και περιδέραια, πολυμορφικά κοσμήματα σώματος, γιλέκα, ζώνες και μικρά αντικείμενα αποτελούν ορισμένους  μόνο τύπους, καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Υλικά όπως χαρτί, υφάσματα, πηλός, ξύλο, δέρμα, ξηροί καρποί, κλωστές κεντήματος, μεταξωτά υφάσματα, ακόμη και οικογενειακά κειμήλια χρησιμοποιούνται για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι καλλιτέχνες ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια, επηρεασμένοι από τις εμπειρίες τους, προσθέτοντας καλλιτεχνική αξία στο σύνολο των δημιουργιών τους.

Αφήστε μια απάντηση