Ομογένεια

Η ΝΕΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 

Ο στρατηγός Ελ – Κάτιμπ Ελ – Ρούμι, Έλληνας που έζησε στην αυλή των Φατιμήδων, κατέλαβε την Αίγυπτο και έχτισε το Κάιρο κοντά στο Δέλτα του Νείλου το 969. Έτσι, το Κάιρο – ¨Αλ Καχίρα¨ στα αραβικά, που σημαίνει ¨Νικητής¨ – αποτελεί σήμερα την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, τη μεγαλύτερη πόλη του αραβικού κόσμου και της Αφρικής, ενώ η μητροπολιτική του περιοχή είναι η 16η μεγαλύτερη στον κόσμο με 7 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους και 10 ακόμα να ζουν στην περιφέρεια της πόλης.

Και ενώ το Κάιρο ασφυκτιά, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στα πλαίσια του Σχεδίου ¨Egypt Vision 2030¨, αποφάσισε να επανασχεδιάσει, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια, την παγκόσμια αστική πολιτική δημιουργώντας στην έρημο, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου, μια μεγάπολη ως μία νέα υπερσύγχρονη πρωτεύουσα μέσα στην έρημο, μεγάπολη που σε μικρό χρονικό διάστημα θα αποτελέσει τη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα υποδέχοντας τους πρώτους από τα 6,5 εκατομμύρια κατοίκων που θα φιλοξενήσει σε σπίτια και διαμερίσματα ως τον μεγαλύτερο στεγαστικό τόπο της Μέσης Ανατολής.

 

 

Η μεταφορά από το Κάιρο θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση πειραματικά για μια περίοδο 6 μηνών, ενώ οι πρώτοι κάτοικοι που θα εγκατασταθούν σε μια έκταση 700 τ.χλμ. θα είναι οι δημόσιοι λειτουργοί. Έτσι, η νέα μεγάπολη, που δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ονομασία, θα στεγάσει το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργικό Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και όλα τα υπουργεία, ενώ θα διαθέτει ένα τεράστιο πάρκο, αεροδρόμιο, όπερα, αθλητικές εγκαταστάσεις και ουρανοξύστες, μεταξύ των οποίων και τον μεγαλύτερο στην Αφρική.

Μετά τους νέους δρόμους, τα οικιστικά συγκροτήματα και την επέκταση του Καναλιού, η νέα μεγάπολη πρωτεύουσα που στοίχισε 45 δις δολ. αποτελεί το μεγαλύτερο πρότζεκτ που εγκαινίασε ο Σίσι και προτίθεται να καλύψει τη ραγδαία αύξηση του αιγυπτιακού πληθυσμού που θα ανέρθει σε 160 εκατομμύρια ως το 2050. Παράλληλα θα προσελκύσει επενδυτές, θα αυξήσει τον τουρισμό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ας τονιστεί δε, πως το 51% της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή της ανήκει στον στρατό της χώρας, ο οποίος και με τη λειτουργία της θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, ενώ σχεδόν όλες οι κατασκευαστικές εταιρίες της Αιγύπτου συμμετέχουν στο νέο συγκρότημα, όπως και η China State Construction Engineering Corp.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως μεγάλο χώρο για την ανέγερση εκκλησίας στην Νέα Διοικητική Πρωτεύουσά παραχώρησε η Αίγυπτος προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση γης που αναλογεί σε 6.000 τ.μ., για να κτιστεί εκκλησία και να στεγαστεί η νέα διοίκηση του Πατριαρχείου, η οποία θα αποτελέσει και το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την Αφρική.

Αφήστε μια απάντηση