Hephaestus Wien Πολιτισμός

Τα Εθνικά Θέατρα στον 21ο αιώνα

  

Τα Εθνικά Θέατρα στον 21ο αιώνα

Ομιλία του παγκοσμίου φήμης θεατρολόγου Marvin Carlson στο Ναύπλιο

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 | 19.00

Αίθουσα Βουλευτικού

 

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προσκαλεί τον παγκοσμίου φήμης Αμερικανό θεατρολόγο Marvin Carlson για μια ομιλία με τίτλο “Τα Εθνικά Θέατρα στον 21ο αιώνα” (“National Theaters in the 21st century”), το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 19.00 στην Αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.

Ο Carlson, ο οποίος πρόσφατα έγινε και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, είναι ομότιμος καθηγητής Θεάτρου, Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Μεσανατολικών Σπουδών στην έδρα Sidney E. Cohn του Graduate Center του City University of New York.

Η ομιλία αποτελεί συνδιοργάνωση του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, του ΔΟΠΠΑΤ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

 Ο Marvin Carlson θα αναφερθεί στην ιστορική πορεία της ιδέας των εθνικών θεάτρων, από την εποχή της διαμόρφωσης των εθνικών κρατών και θα εξετάσει τις προκλήσεις του παρελθόντος, προτείνοντας κατευθύνσεις για το μέλλον αυτής της κομβικής για την πρακτική του θεάτρου ιδέας.

Στην ομιλία του Marvin Carlson θα απαντήσει με δικό του κριτικό κείμενο ο επιφανής θεατρολόγος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ. Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων θεατρολόγων και σκηνοθετών (Πλάτων Μαυρομούστακος, Βίκτωρ Αρδίττης, Λίνα Ρόζη, Γιώργος Σαμπατακάκης, Νατάσα Σιουζουλή, Αλέξανδρος Ευκλείδης). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πρόεδρος του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, αναπλ. καθηγήτρια του ΤΘΣ του Πα.Πελ. Μαρίνα Κοτζαμάνη.

 

Ο Carlson είναι συγγραφέας περισσότερων από 330 επιστημονικών άρθρων και είκοσι τριών βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα Theories of the Theatre, The Haunted Stage και Theatre and Islam. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ του έχει απονεμηθεί το βραβείο ATHE Career Achievement, το βραβείο ASTR Distinguished Scholarship Award, το βραβείο George Jean Nathan Award for Dramatic Criticism, και το βραβείο Calloway για θεατρική συγγραφή. Είναι διευθυντής του Κέντρου Marvin Carlson για τη μελέτη του παγκόσμιου θεάτρου καθώς και της Ακαδημίας Θεάτρου της Σαγκάης. Επίσης έχει ιδρύσει και επιμελείται τα επιστημονικά περιοδικά Western European Stages και Arab Stages.

Το νέο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2019 και έχει ως αποστολή του να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα επιστημονικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα που αφορούν τις παραστατικές τέχνες (Επιτέλεση, Χορός, Θέατρο) καθώς και τις ψηφιακές τέχνες, με έμφαση στη μεταξύ τους σύνδεση καθώς και στη σύνδεση με ποικίλες κοινωνικές εφαρμογές και την διδακτική. Κατά τη σύντομη διάρκεια της ύπαρξής του, έχει διοργανώσει και συν-διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις, όπως πρόσφατα το Διεθνές συνέδριο για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη (Μάιος 2022, Αθήνα-Ναύπλιο).

Η ομιλίες θα δοθούν στα αγγλικά και θα πραγματοποιηθούν στο Ναύπλιο, στην αίθουσα του Βουλευτικού, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, στις 7.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

 

Αφήστε μια απάντηση