Κύπρος Νέα

Διάβημα ΥΠΕΞ Κύπρου προς τον Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο και αυστηρό τηλεφωνικό διάβημα προς τον Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Colin Stewart.

Το διάβημα έγινε τηλεφωνικά λόγω πρακτικής αδυναμίας του κ. Stewart για πραγματοποίηση δια ζώσης συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την έντονη δυσφορία της πλευράς μας για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Stewart και η UNFICYP ασκούν τους όρους εντολής τους στην Κύπρο, με τρόπο μάλιστα που δημιουργούνται επιπλοκές και προβλήματα, κυρίως σε βάρος της δικής μας πλευράς. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στην περιοχή της Πύλας καθώς και εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Για το θέμα των έργων στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια, ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από τον κ. Stewart την άμεση αναστολή των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρξει διαβούλευση με τις αρχές της Δημοκρατίας και να εξηγηθεί το σκεπτικό που οδήγησε την UNFICYP στην παραχώρηση άδειας εργασιών χωρίς την συγκατάθεση ή/και συναίνεση της ΚΔ.

Ο κ. Stewart ανέφερε ότι όλες οι ενέργειες της UNFICYP έγιναν και γίνονται με πλήρη σεβασμό στο καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και λήφθηκαν και λαμβάνονται όλα τα μέτρα έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανησυχίες της ΚΔ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε στον κ. Stewart ότι η ΚΔ δεν θα ανεχτεί από κανένα να παρεξηγεί και να εκλαμβάνει ως αδυναμία την εποικοδομητική διάθεση της δικής μας πλευράς, η οποία κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων.

Επί τούτου, συνέστησε την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης από πλευράς ΤΚ για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

 

Αφήστε μια απάντηση