Angels PR Music Angels PR Music Promotion

Ο Μπάμπης Τζανιδάκης μιλάει για το νέο του άλμπουμ στο Hephaestus

Καλώς ήρθες Μπάμπη. Μίλησέ μας για την νέα δισκογραφική δουλειά σου.

Ο νέος δίσκος αποτελείται από δώδεκα τραγούδια διαφορετικά σε ύφος…Αυτή η «πολυμορφία» ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του LP Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ. Στον δίσκο αυτό συνεργάζομαι με τον στενό «πυρήνα» που αποτελεί την μπάντα μου, αλλά και με άλλους επτά session μουσικούς. Εκτός από τα δικά μου τραγούδια, το άλμπουμ συμπεριλαμβάνει ένα τραγούδι γραμμένο από τον Γιώργο Στεφανάκη, σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου, ένα δεύτερο τραγούδι που εξελίχθηκε από μια αρχική ιδέα του Δημήτρη Λεντζέρη, στο οποίο ο Δημήτρης υπογράφει και τους στίχους και ένα τρίτο το οποίο συνθέσαμε μαζί με τους στενούς μου συνεργάτες -την μπάντα. Επίσης σε αυτό τον δίσκο έχω μελοποιήσει και ένα τραγούδι της στιχουργού Νίνας Κάππα.

Είσαι σχεδόν 20 χρόνια στη δισκογραφία. Ποιες ήταν οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες στιγμές σου;

Είμαι στην δισκογραφία από το 2006, με την μπάντα που είχα ιδρύσει τότε, τους Έμμονο Γκρίζο. Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια. Οι κακές στιγμές ήταν πολύ περισσότερες από τις καλές. Οι κακές στιγμές, αφορούν σε χαμένες ευκαιρίες λόγω γενικότερων συνθηκών αλλά και σε διάφορες αρνητικές συνεργασίες, οι οποίες ήταν απλώς χάσιμο χρόνου και όπως ήταν αναμενόμενο, τελείωναν πάντοτε άδοξα. Μία από τις καλύτερες στιγμές που θα μείνει μέσα μου για πάντα χαραγμένη, ήταν η συνεργασία μου με τον Ross Daly, ο οποίος έγινε προσφάτως επίτιμος καθηγητής μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματικά αυτή η συνάντηση άλλαξε την αντίληψή μου για τη μουσική δημιουργία.

Πόσο σημαντικό είναι για εσένα ότι ανήκεις στο δυναμικό μια σημαντικής δισκογραφικής εταιρείας όπως είναι η Spider Music; 

Η Spider Music είναι μία από τις λίγες δισκογραφικές που βρίσκεται πάντα δίπλα στον καλλιτέχνη. Είναι μεγάλη η προσφορά της στην προώθηση αλλά και στο booking, γεγονός που σε βοηθάει στο να επικεντρωθείς στη μουσική δημιουργία. Νοιώθω λοιπόν πολύ τυχερός που βρίσκομαι στο δυναμικό της.

Ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα για να γράψεις μουσική;

Ο έρωτας…Στα μαθητικά μου χρόνια. Συνετέλεσε βέβαια και η επαφή με τα στούντιο ηχογραφήσεων, στα οποία μπαινόβγαινα σαν παιδί, λόγω της ενασχόλησης του πατέρα μου με τη δισκογραφία.

Μίλησε μας για τους στίχους σου. Προτιμάς να γράφεις ο ίδιος ή να μελοποιείς στίχους άλλων;

Και τα δύο. Για μένα η στιχουργική είναι «ψυχοθεραπεία». Βγάζω την ψυχή μου στο φως, γεγονός που με βοηθάει να με κατανοήσω καλύτερα. Με τον ίδιο τρόπο, το να ταυτιστώ με κάποιον άλλο/η στιχουργό για να μπορέσω να αποδώσω τη δημιουργία του, με κάνει να εξελιχθώ και σαν ερμηνευτής.

Τι Live εμφανίσεις έχεις στη συνέχεια;

Υπάρχει ήδη κλεισμένο ένα event που θα γίνει στις 21 Ιουνίου, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο οποίο θα παρουσιάσουμε ένα μέρος της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς. Το καλοκαίρι όμως ξεκινάει σύντομα και συζητάμε για διάφορες παραστάσεις.

Ποιοι τραγουδοποιοί αποτελούν σημεία αναφοράς για σένα;

Πάρα πολλοί, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Δεν ξέρω σε ποιους θα έπρεπε να πρωτοαναφερθώ. Μιλώντας για τους Έλληνες δημιουργούς θαυμάζω αυτούς που άλλαξαν τη μουσική ιστορία του τόπου μας επηρεάζοντας τις επόμενες γενιές, όπως λ.χ. ο Βασίλης Τσιτσάνης ή ο Μάνος Χατζιδάκις. Θα ήθελα όμως να επισημάνω έναν δημιουργό που χάθηκε πρόσφατα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον οποίο είχα την τύχη να ακούσω σε αρκετές εμφανίσεις του και τον «ανακάλυψα» όταν κλήθηκα να διασκευάσω ένα από τα τραγούδια του. Εξαιρετικά ταλαντούχος δημιουργός και τραγουδιστής.

Τι σκέφτεσαι και πώς κινείσαι για την ενορχήστρωση και την παραγωγή της μουσικής σου;

Καταρχάς είμαι ηχολήπτης και διατηρώ το δικό μου στούντιο, στην πόλη μου, την Ελευσίνα. Στο στούντιο όλα ξεκινούν από το καλό performing του μουσικού. Θεωρώ λοιπόν ότι ο ρόλος της ηχοληψίας είναι να αποδώσει όσο πιο πιστά μπορεί αυτό που βγαίνει από τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά του performer. Όσον αφορά στην ενορχήστρωση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το «περιβάλλον» στο οποίο εξελίσσεται η αρχική μουσική ιδέα. Είναι ένα σημαντικότατο στάδιο της μουσικής παραγωγής το οποίο είναι καθοριστικό για το τελικό ύφος του τραγουδιού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενορχήστρωση κατατάσσει το τραγούδι σε ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος.

Με ποιους καλλιτέχνες/μουσικούς απολαμβάνεις να συνεργάζεσαι;

Εννοείται πως απολαμβάνω να παίζω μουσική με τους στενούς μου συνεργάτες, τον Παναγιώτη Ροντογιάννη στο μπάσο, τον Σοφοκλή Αντωνιάδη στα Τύμπανα και τον Βασίλη Κανελλόπουλο στο λαούτο και τον τζουρά. Μεταξύ μας υπάρχει ένας ιδιαίτερος κώδικας επικοινωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε φίλοι. Απολαμβάνω στο έπακρο να συνυπάρχω μουσικά με αυτά τα άτομα, που αποτελούν και τον «πυρήνα» που προανέφερα.

Τι σχόλια ακούς για τη μουσική σου και πώς σε εμπνέουν να προχωρήσεις;

Ακούω πολλά θετικά σχόλια αλλά και κάποια αρνητικά, τόσο για τη μουσική όσο και για τους στίχους μου. Και οι δύο απόψεις μου δίνουν κίνητρο να συνεχίζω και κυρίως να προσπαθώ να εξελίσσομαι σαν τραγουδοποιός.

Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου. Σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα σου δουλειά!!

Εύχομαι ένα υπέροχο καλοκαίρι, γεμάτο όμορφες θάλασσες, ξενοιασιά και βέβαια πολλή μουσική!!!

Official links

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

https://www.youtube.com/channel/UCkMfQaoZAfJVGftW6SejM3w

«Η σιωπή της Αριάδνης»

Ακούστε τα τραγούδια εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=QAxSBLvShnY&list=PLH1B8yetNDikwR5pPgMfIMJzDICydkqjb

 

Αφήστε μια απάντηση