Georg Gstrein Νέα Ομογένεια

Γ. Χρυσουλάκης στην τελετή αδελφοποίησης Σητείας και Montego Bay

Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Σητεία, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, για την αδελφοποίηση με την πόλη του Montego Bay στη Τζαμάικα, όπου πριν από 40 χρόνια, το 1982,  υπογράφηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η Διεθνής Συνθήκη που προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα χωρικά ύδατα και τις άλλες θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της. Στην τελετή αδελφοποίησης παρέστησαν οι δημοτικές Αρχές των δύο πόλεων, ο Δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης και ο Δήμαρχος του Montego Bay, Leeroy Williams, ο Πρόξενος της Τζαμάικα, Βασίλειος Αργυρός, ο οποίος ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση, καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειακών, τοπικών και εκκλησιαστικών Αρχών.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η αδελφοποίηση των δύο πόλων πρεσβεύει τις βασικές αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και της αμοιβαίας ευαισθητοποίησης και φέρνει κοντά δύο λαούς τόσο μακρινούς – από την Ελλάδα και την Τζαμάικα – αλλά με πολλά κοινά χαρακτηριστικά και φιλοδοξίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε ότι από πλευράς Σητείας μπορούν να επικοινωνηθούν και προβληθούν η μακραίωνη ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά, η γαστρονομία και η μεσογειακή διατροφή, να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών και να ενημερωθούν οι νέοι υπερπόντιοι φίλοι μας για τις ανησυχίες μας σε σημαντικά εθνικά θέματα. Επισήμανε ότι η σύγχρονη διπλωματία απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και τοπικών και περιφερειακών Αρχών για μια πολυεπίπεδη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση και στρατηγική. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει όλες τις εξωστρεφείς δράσεις Δημόσιας Διπλωματίας που στοχεύουν στην προβολή και υποστήριξη της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Έτσι η «Διπλωματία Πόλεων» σε συνάφεια με την «Πολιτιστική Διπλωματία» μπορούν να αποτελέσουν πρωτεύοντες παράγοντες ήπιας ισχύος για μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Δράσεις όπως η αδελφοποίηση των δύο πόλεων αποτελούν έναν έμπρακτο τρόπο  ενεργητικής προβολής, τόσο της τοπικής όσο και ευρύτερα και της εθνικής εικόνας μας, των ελληνικών αξιών, του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού πολιτισμού. Αλλά και των εθνικών μας θεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η εκδήλωση αδελφοποίησης Σητείας και Montego Bay αποκτά ένα χαρακτήρα με υψηλό συμβολισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι η πόλη του Montego Bay έχει συνδέσει το όνομά της με μια εξαιρετικά σημαντική διεθνή Συνθήκη για τη χώρα μας, καθώς εκεί υπογράφηκε το 1982, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ή Σύμβαση του Montego Bay.

 

Για την Ελλάδα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο αποτελεί βασικό άξονα και μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. Η Ελλάδα επικύρωσε το 1995 τη Σύμβαση του Montego Bay, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα υποστηρίζει τον οικουμενικό και ενοποιητικό χαρακτήρα της UNCLOS, η οποία δεν επιτρέπει μια a la carte εφαρμογή των διατάξεών της. Μια θέση που η Ελλάδα έχει εκφράσει σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει και επαναλαμβάνει σε όλους του γείτονές της για την ανάγκη ύπαρξης κοινών κανόνων, ώστε να επιλύονται μακροπρόθεσμα, τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά ζητήματα. Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα έχει συνάψει Συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της, σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS. Σε αντίθεση με άλλα γειτονικά μας μεσογειακά κράτη, στην περίπτωση της Τουρκίας η οποία δεν έχει υπογράψει ούτε και έχει βεβαίως επικυρώσει την UNCLOS, βλέπουμε επίμονες, παράνομες και επιθετικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τη δεκαετία του ’70 και έχουν οδηγήσει σε κρίσεις που άγγιξαν τη στρατιωτική εμπλοκή. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Υπό το φως των ανωτέρω, η Ελλάδα απορρίπτει το παράλογο τουρκικό αλυτρωτικό και εθνικιστικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»  καθώς και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο επιχειρεί να καθορίσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ δύο κρατών που δεν μοιράζονται θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας την παρουσία των ελληνικών νησιών και το δικαίωμά τους σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του δικαίου της θάλασσας και της Σύμβασης του Montego Bay.

Η παρουσία μας σήμερα εδώ, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, είναι μια ακόμη ευκαιρία για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα χώρα. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δύναται να προκαλούν ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα επιδείξει την ετοιμότητα μας για επίλυση κάθε προβλήματος με τους γείτονές μας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε μια θετική ατζέντα  και επικεντρώνει τις προσπάθειές της ώστε να συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα.

Αφήστε μια απάντηση