Ομογένεια

Σέτα Θεοδωρίδου: επιτέλους οι Ομογενείς πρέπει να ψηφίζουν από τον Τόπο Κατοικίας τους χωρίς περιορίσιμούς

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
COMMUNAUTE HELLENIQUE DE PARIS ET DES ENVIRONS
( Έτος Ιδρύσεως 1923 – Association fondée en 1923 )

Προς

Βουλή των Ελλήνων

Παρίσι, 25 Απριλίου 2021

 

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Εντός της εβδομάδας θα ψηφιστεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατόπιν συνέντευξης της βουλευτή της αντιπολίτευσης κας Θεοδώρας Τζάκρη, σχετική με την άρση των περιορισμών για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων του εξωτερικού.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ένα άλλο Νομοσχέδιο που αφορούσε επίσης το δικαίωμα ψήφου των εκτός Επικράτειας Ελλήνων, βρέθηκε και πάλι στην αρμόδια κοινή Επιτροπή της Βουλής, η οποία είχε επιδοθεί στην «μάχη» για την συγκέντρωση της πλειοψηφίας των 200 ψήφων που επιτάσσει το Σύνταγμα. Μπορεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 να ήταν προϊόν συμβιβασμού, όμως ο Ελληνισμός της Διασποράς δεν άλλαξε την διαχρονική αφετηριακή του θέση, που είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που είναι Έλληνες. Η θέση μας ήταν και θα είναι αυτή πάντα.

Οι πολιτικές σκοπιμότητες και o φόβος για την αδυναμία ελέγχου των ψηφοφόρων Ελλήνων της διασποράς από τα κόμματα είναι το βασικό κριτήριο που εμποδίζει εδώ και δεκαετίας να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί το βασικό αίτημα των Ελλήνων της Ομογένειας: το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Όλοι όσοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν εφόσον βρίσκονται στην Ελλάδα, με την νέα πρόταση θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Δεν αλλάζει κάτι στο δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη! Ο Έλληνας που ζει εκτός Ελλάδας για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, έχει το δικαίωμα να εκφραστεί όπου και αν βρίσκεται.

Κύριοι βουλευτές, πρέπει για μια φορά να σκεφτείτε δημοκρατικά, να σκεφτείτε ότι η Ελλάδα, δεν είναι μόνο χώρα σας, αλλά και χώρα ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που για οικονομικούς λόγους και μάλιστα εξ αιτίας δυσλειτουργιών του ελληνικού κράτους (για τις οποίες σε μεγάλο βαθμό είστε υπεύθυνοι) αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν. Στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να δώσετε το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονή τους, με ίσα εκλογικά δικαιώματα με τους συμπατριώτες τους. Εμείς οι Ελληνες του εξωτερικού καλούμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή της Πατρίδας μας να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο για την ανακούφιση της, συνδράμουμε στην οικονομική της στήριξη, συνδράμουμε ενεργά δια μέσω των ομογενειακών μας οργανώσεων στην επιδιώξεις της Ελλάδας και της ακτινοβολίας της στις χώρες που ζούμε.

Κύριοι βουλευτές, το να είσαι Έλληνας του εξωτερικού δεν σε κάνει αυτόματα ξένο! Σήμερα ο Έλληνας που ζει εκτός της Επικράτειας. είτε τα 35 τελευταία χρόνια, είτε περισσότερο, συνεχίζει να είναι Έλληνας πολίτης με όλες τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Ενημερώνεται καθημερινά μέσω του διαδικτύου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, πληρώνει τους φόρους του όπως και εσείς.

Το να του ζητάτε σήμερα να αποδείξει ότι έφυγε από την Ελλάδα το πολύ 35 χρόνια πριν αλλά και με την προϋπόθεση ότι έζησε 2 χρόνια στην Ελλάδα στο μεταξύ είναι απλά γελοίο! Το να πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι έχει ΑΦΜ και να πληρώνει φόρους δεν είναι μόνο γελοίο αλλά και αντιδημοκρατικό. Θα ήθελα να καταγγείλω την αντιδημοκρατική αυτή προϋπόθεση, αυτήν που συνδέει την οποιαδήποτε οικονομική κατάσταση με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Με μία ιδιαίτερη σκέψη για τους ανθρώπους που έφυγαν στην δεκαετία του 1960 ή του 70 με τις γνωστές συνθήκες στην Ελλάδα. Σε αυτούς ανήκουμε πολλοί από εμας.

Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να έχουμε τα ίδια εκλογικά δικαιώματα και να ψηφίζει ο καθένας για τους βουλευτές που εκπροσωπούν τον τόπο, στον οποίο είναι εγγεγραμμένος.  Κάθε άλλη πρόταση είναι προσβλητική για μας, ανεξάρτητα σε ποιά κομματική παράταξη βρισκόμαστε.

Κύριοι βουλευτές, ζητάμε το δικαίωμα, που έχουμε έτσι και αλλιώς, να ψηφίζουμε χωρίς όμως να ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και η ψήφος μας να προσμετράται στα γενικά αποτελέσματα. Η επιστολική ή η ηλεκτρονική ψήφος με την σημερινή τεχνολογία ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αποδείξει η Ελλάδα ότι έχει ξεπεράσει τους φόβους της και ότι παγκοσμίως μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα νοθείας.

Λυπούμαστε που ορισμένα Ελληνικά κόμματα εξακολουθούν να θέλουν να μας αγνοούν!

Το πρόβλημα του αποκλεισμού ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων της Διασποράς θα παραμείνει άλυτο εάν δεν συναινέσετε στην  προσπάθεια που γίνεται σήμερα για την ψήφιση από όλους σας για το απλό αυτό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών ανα την Γη.

Με τιμή,

Σέτα Θεοδωρίδου

Πρόεδρος

Αφήστε μια απάντηση