Κοινωνικά

«Μία Ελλάδα» για το Ψηφιακό Ελληνικό Δίγλωσσο Σχολείο στη Γερμανία

 

 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση της Επιτροπής Κινητοποίησης Προοδευτικού Ελληνισμού της Διασποράς «Μία Ελλάδα» για το Ψηφιακό Ελληνικό Δίγλωσσο Σχολείο στη Γερμανία

Με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και Ελληνίδων εκπαιδευτικών, θεσμικών παραγόντων της ελληνικής διασποράς στη Γερμανία, προέδρων δικτύων, συνομοσπονδιών, ομοσπονδιών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από όλα τα κρατίδια της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε εχθές, Κυριακή 16 Μαΐου η διαδικτυακή εκδήλωση της Επιτροπής Κινητοποίησης Προοδευτικού Ελληνισμού της Διασποράς «Μία Ελλάδα» για το Ψηφιακό Ελληνικό Δίγλωσσο Σχολείο στη Γερμανία.

Στην εκδήλωση, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό δύο πρώην Υπουργοί, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, παρουσιάστηκε από την αν. Τομεάρχη Εξωτερικών, Εισηγήτρια και Συντονίστρια της Επιτροπής «Μία Ελλάδα», Θεοδώρα Τζάκρη η αρχική πρόταση της Επιτροπής για έναν νέο τύπο Ελληνικού Σχολείου, το Ψηφιακό  Δίγλωσσο Ελληνικό Σχολείο για τα παιδιά των Ελλήνων της Γερμανίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, στάθηκε στη σημασία της παρουσίας τους στις εργασίες της, και υποστήριξε πως ένας από τους κύριους στόχους της Ελλάδας θα πρέπει να είναι να διατηρηθεί ζωντανός ο Ελληνισμός σε όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχει Ελληνική Διασπορά, εξαίροντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής για την εκκίνηση του διαλόγου επί των συγκεκριμένων θεμάτων των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Με τη σειρά του, ο κ. Φίλης σημείωσε πως οι σπουδές των Ελληνοπαίδων στο εξωτερικό αποτελούν ένα πολύ σοβαρό θέμα εθνικής σημασίας και πως επ’ αυτών υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Έπειτα αναγνώρισε πως στην Ευρώπη υπάρχει ένα συντηρητικό κύμα, όσον αφορά στην διεκδίκηση ταυτότητας, με βάση το οποίο πολίτες αποκλείονται  από την απόλαυση βασικών πολιτιστικών δικαιωμάτων τα οποία παρέχονται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης ενός δημοκρατικού και συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού μοντέλου.

 

 

Προλογίζοντας τη συζήτηση, η κ. Τζάκρη σημείωσε πως το μεγάλο θέμα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στις χώρες όπου συγκεντρώνονται μεγάλες Κοινότητες αποδήμων και η άμεση πρόσβαση στο αγαθό της ελληνικής παιδείας για τα παιδιά των Ελλήνων του Εξωτερικού, είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Επιτροπή Κινητοποίησης Προοδευτικού Ελληνισμού της Διασποράς, ενώ σημείωσε πως η δημιουργία πραγματικών γεφυρών με τον Ελληνισμό της Διασποράς δεν είναι δυνατή χωρίς την επίλυση, κατά τρόπο μόνιμο και βιώσιμο, του προβλήματος του γλωσσικού αφελληνισμού των συμπατριωτών μας.

Στη συνέχεια, αφού στάθηκε στα προβλεπόμενα από τον Νόμο 4415/2016 για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού, και αναφέρθηκε στα προβληματικά σημεία του τρόπου με τον οποίο ασκείται η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, η κ. Τζάκρη παρουσίασε την πρόταση της Επιτροπής «Μία Ελλάδα» για το «ψηφιακό δίγλωσσο ελληνικό σχολείο».

Όπως σημείωσε, η πρόταση αφορά έναν νέο υβριδικό τύπο, που, ενώ συνδυάζει τα θετικά δεδομένα από τους δύο κύριους υπαρκτούς τύπους οργάνωσης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ευρώπη, δηλαδή το αμιγές ελληνικό σχολείο και τα τμήματα μητρικής γλώσσας διαφέρει από αυτά ριζικά από άποψη θεσμική, στον βαθμό που για πρώτη φορά  μιλάμε για πραγματικά ενιαίο δίγλωσσο «σχολείο» που θα λειτουργεί εντός των δημοσίων σχολείων της φιλοξενούσας χώρας.

Η κ. Τζάκρη, συνεχίζοντας την εισήγησή της, ανέλυσε τα συστατικά της πρότασης, τονίζοντας πως το προτεινόμενο εκπαιδευτικό μοντέλο είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο στα εκπαιδευτικά συστήματα των φιλοξενούντων χωρών, μιλώντας για ένα mini curriculum ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης που θα προστίθεται, για όσους το «επιλέξουν», ως οργανικό υποσύνολο στο κανονικό πρόγραμμα του ξένου σχολείου, με την ύπαρξή του πλήρως κατοχυρωμένη στον παρεχόμενο τίτλο σπουδών του σχολείου. Τόνισε, επίσης, πως μία τέτοιου χαρακτήρα παρέμβαση στο σχολικό πρόγραμμα μιας ανεξάρτητης χώρας γίνεται ευκολότερα αποδεκτή στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο  ξεχωριστών διακρατικών συμφωνιών.

Όπως ανέφερε, στη συνέχεια, το προτεινόμενο μοντέλο στηρίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση γλωσσικής διδασκαλίας, βασίζεται  στην τεχνολογία και τη χρήση σύγχρονων μέσων, ενώ προβλέπει τη διδασκαλία της ελληνικής ως β’ ξένης γλώσσας, κατά κύριο λόγο από Έλληνες εκπαιδευτικούς αποσπώμενους από την Ελλάδα και από Έλληνες Απόδημους Εκπαιδευτικούς, στοχεύοντας στην αύξηση της ελληνομάθειας και στην ενθάρρυνση της πιστοποίησής της. Σε αυτό το σημείο η κ. Τζάκρη τόνισε την σημασία της διαρκούς επιμόρφωσης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, ενώ είπε ότι η «κατά ποσόν» αναπροσαρμογή των καθηκόντων όλων των εκπαιδευτικών πρέπει να συνοδευτεί με την ανάλογη μισθολογική αποκατάσταση.

Επίσης, όπως είπε η κ. Τζάκρη, η πρόταση προβλέπει ότι οι απόφοιτοι του δίγλωσσου σχολείου θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις για τους Έλληνες του Εξωτερικού, εφόσον το επιθυμούν, αφού το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται να διατηρήσει την ποσόστωση (που σήμερα είναι το 3%) των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια για τον Απόδημο Ελληνισμό μέσα από τις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις που δίνονται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο.

Όπως ανέφερε η αν. Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στόχος του εγχειρήματος είναι η αναβάθμιση του τωρινού συστήματος ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού, του οποίου η διαδικασία επαναθέσμισης χρειάζεται ένα όραμα αντάξιο της παράδοσης και των αγώνων του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι το «Δίγλωσσο, Ελληνικό, Ψηφιακό Σχολείο» είναι ένα νέο σχήμα που δένει σε μια ενότητα τέσσερα πολύτιμα χαρακτηριστικά:

  1. Γερή, διευρυμένη (και πιστοποιημένη) ελληνομάθεια
  2. Αυξημένες δόσεις ψηφιακότητας
  3. Φρόνημα ελληνικό &
  4. Ήθος δημοκρατικό.

 

Παράλληλα, τόνισε πως η τόνωση της ελληνικής ταυτότητας είναι απαραίτητη για την ομογένεια, εν μέσω της ισχύουσας παγκοσμιοποίησης, ως αντίσταση τόσο προς την ομογενοποίηση των μαζικοποιημένων  πληθυσμών που αυτή προωθεί, όσο και προς τη χειραγώγησή τους την οποία επιδιώκουν αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ελίτ που δρουν στο πλαίσιό της και πως η δημοκρατικότητα ως εκπαιδευτικός στόχος δεν αποτελεί κτήμα της ανθρωπότητας αυτονόητο και αιώνιο, αλλά αποτελεί, αντίθετα, φαινόμενο μοναδικό και ιστορικό που ρίζωσε και άνθησε κατά την ελληνική αρχαιότητα και επανεμφανίστηκε ξανά μετά τη Γαλλική Επανάσταση, λέγοντας πως ο συνδυασμός της ελληνικότητας με την ελευθερία και τη δημοκρατικότητα, ως ένα σύνολο αλληλοστηριζόμενων αρχών — ως η σφραγίδα ή το Brand Name — της ελληνικής εκπαίδευσης / παιδείας θα την διακρίνει από τα κυκλοφορούντα εκπαιδευτικά σχήματα στο εξωτερικό, συνιστώντας έναν ευγενή και ρεαλιστικό στόχο προβαλλόμενο και για εσωτερική και για οικουμενική εφαρμογή.

Κατά την εξέλιξη της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν χρήσιμες παρεμβάσεις με πρώτη αυτή του Ομ. Καθηγητή Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννη Καζάζη, ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά το τοπίο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και στάθηκε στην αξία της πιστοποίησης της ελληνομάθειας για τα παιδιά των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Οι εκπαιδευτικοί και οι θεσμικοί παράγοντες της ελληνικής διασποράς της Γερμανίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, με τις τοποθετήσεις τους, κατέθεσαν την εμπειρία τους από την συμμετοχή των παιδιών των Ελλήνων του Εξωτερικού στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη σχέση τους με την ελληνική γλώσσα, έριξαν φως στα χρονίζοντα προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος και πρότειναν επιπλέον σημεία για τον εμπλουτισμό της τελικής πρότασης της Επιτροπής Κινητοποίησης Προοδευτικού Ελληνισμού της Διασποράς «Μία Ελλάδα» για το Δίγλωσσο Ψηφιακό Ελληνικό Σχολείο, συμφωνώντας επί της αρχής στην ανάγκη θέσπισής του.

Κλείνοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ανακεφαλαίωσε επί των βασικών σημείων της αρχικής της εισήγησης, αναφέροντας πως το σχήμα που παρουσιάστηκε δεν είναι αυθαίρετο, αλλά αποτελεί προϊόν σύνθεσης των στοιχείων εκείνων της εκπαιδευτικής μας πολιτικής που απέδειξαν την αξία τους μέσα στον χρόνο, «δείχνοντας τη γενική κατεύθυνση προς το επιθυμητό τέλος μιας μακράς διαδρομής σπαρμένης με ελάχιστες επιτυχίες και πάμπολλα λάθη», σημείωσε πως «το σχέδιο δεν προκαταλαμβάνει δογματικά τίποτε από τα επιμέρους, διότι, όπως σε κάθε εφαρμογή, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση, ασφαλώς θα προβλεφθεί εύλογη και ικανή μεταβατική περίοδος, απαραίτητη για την ομαλή συναρμογή των νέων στοιχείων με τα παλιά», ενώ υπέδειξε τα βασικά σημεία της πρότασης που είναι τα εξής:

  • Το πρόγραμμα είναι δίγλωσσο, ψηφιακό και ενταγμένο στον κορμό του ξένου δημόσιου σχολείου.
  • Δίγλωσσο (δηλαδή: με ένα major τμήμα στη γλώσσα της χώρας, και ένα minor στην ελληνική γλώσσα). Το minor εκτελείται εντός της ίδιας  σχολικής μονάδας όπως και το major, και οδηγεί σε ενιαίο και  επίσημο τίτλο σπουδών  πλήρως, κατοχυρωμένο από το εκπαιδευτικό σύστημα της ξένης χώρας.
  • Για τη συμπλήρωση των στοιχείων ενός απαιτητικού προγράμματος ελληνικών σπουδών, η χρήση της ψηφιακότητας θα καταστεί  βασικό (και όχι προσχηματικό) συστατικό  της διδασκαλίας.

Τέλος, η κ. Τζάκρη ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συμβολή τους και τους διαβεβαίωσε πως οι απόψεις τους θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας εκ μέρους της Επιτροπής και θα συμπεριληφθούν στην τελική της πρόταση.

Τώρα, μετά την εκδήλωση για το Ψηφιακό Ελληνικό Δίγλωσσο Σχολείο στη Γερμανία η οποία στέφθηκε με επιτυχία, σειρά έχουν οι εκδηλώσεις  για την υπόλοιπη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, η πραγματοποίηση των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Αφήστε μια απάντηση