Νέα Ομογένεια

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Ουκρανική Ενορία Αγίων Βασιλείου και Γεωργίου στο Newcastle

Το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος επισκέφθηκε την Ουκρανική Ορθόδοξη Ενορία Αγίων Βασιλείου και Γεωργίου, στην πόλη Newcastle της Νέας Νοτίου Ουαλίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του Προστάτη της, Μεγάλου Βασιλείου, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, και της 70ης επετείου από της ιδρύσεώς της.

Κατά την άφιξή του στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, που τον καλωσόρισαν με άρτο, αλάτι και λουλούδια, τα οποία συνιστούν παραδοσιακά σύμβολα φιλοξενίας για τον Ουκρανικό λαό.

Ακολούθως, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμφώνως προς το ουκρανικό τυπικό και ως επί το πλείστον στην ουκρανική γλώσσα. Ο εορτασμός της ημέρας με το Ιουλιανό ημερολόγιο και με την τήρηση των εκκλησιαστικών παραδόσεων της ουκρανικής κοινότητας, συνιστά ένα δείγμα της προθέσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας να αποτελέσει κέντρο ενότητας για όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Αυστραλίας.

Εξάλλου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος, αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου Ιεράρχη της Εκκλησίας μας, του Μεγάλου Βασιλείου, απηύθυνε λόγους πατρικής αγάπης και μήνυμα ενότητας στα μέλη της Ουκρανικής Ενορίας. «Ήρθα να φέρω αγάπη, ειρήνη και ενότητα εκ μέρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «για εμάς τους Ορθοδόξους πρώτα είναι η πίστη και μετά τα έθνη». Δεσμεύτηκε, επίσης, να λειτουργεί ως ποιμένας όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αυστραλίας, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στην Ενορία Αγίων Βασιλείου και Γεωργίου, σε κάθε της ανάγκη. Επιπλέον, μετέφερε τις ευχές, την αγάπη και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και τη δέσμευση του Παναγιωτάτου να στηρίζει μέχρι τελευταίας του αναπνοής τα δίκαια του Ουκρανικού λαού.

Πρωτύτερα, τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού, π. Edward Waters, ο οποίος του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων για την επίσκεψή του στην εορτάζουσα Ενορία, όσο και για τη διαρκή υποστήριξή του, ενώ επισήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει ακολουθήσει το παράδειγμα τιμώμενου Αγίου Βασιλείου, επιδεικνύοντας ανύστακτη πατρική μέριμνα για τα μοναστήρια και τις ενορίες της τοπικής Εκκλησίας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα, και ευχήθηκε καταλλήλως για το νέο έτος σε όλους τους παριστάμενους, μεταξύ των οποίων ήταν ο κ. Ανδρέας Ζ. Αντωνιάδης, Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Newcastle, με τη σύζυγό του.

Στη συνέχεια, παρατέθηκε εόρτιο γεύμα στην αίθουσα της Ενορίας, όπου ο Αρχιεπίσκοπος εξεπλάγη ευχάριστα όταν αντίκρισε αναρτημένο ένα πορτρέτο του μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια του γεύματος, συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Peter Deriashnyj και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενορίας για τη σκληρή δουλειά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε να ενταχθούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τηρώντας την κανονική τάξη της Εκκλησίας μας.

Αφήστε μια απάντηση