Κύπρος Νέα

Δήμος Λεμεσού: Η άγνωστη δράση του Γρηγόρη Αυξεντίου

Η άγνωστη δράση του Γρηγόρη Αυξεντίου στο τρίτομο βιβλίο του Αντρέα Καουρή. 66 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

Η ζωή, η δράση στον Αγώνα για απελευθέρωση και η ηρωική θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου είναι τα θέματα που εξιστορούνται στο τρίτομο βιβλίο του Αντρέα Καουρή.

Η παρουσίαση του τρίτομου βιβλίου, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αντρέα Καουρή, για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ της Τρίτης 2 Μαΐου στην Λεμεσό, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης». 66 χρόνια από τον θάνατο του μεγαλύτερου ήρωα του κυπριακού ελληνισμού ο Αντρέας Καουρής δίνει στο κοινό ένα σημαντικό ερευνητικό έργο από το οποίο φωτίζει άγνωστες πτυχές της δράσης του Γρηγόρη Αυξεντίου.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής. «Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας και ανακαλώντας στην μνήμη τα λόγια του μεγάλου μας ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την παρουσίαση του τρίτομου βιβλίου του Αντρέα Καουρή. Ο αγαπητός Αντρέας Καουρής μέσα από ένα μακροχρόνιο και κοπιαστικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο πέτυχε ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, προσφέροντας στην κοινωνία και την πολιτεία ένα κόσμημα για τη ζωή και τη δράση του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, του μεγάλου διδάξαντα του Γρηγόρη Αυξεντίου».

«Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να κάνουμε μια αναφορά σε ένα γεγονός που διέσωσε και ανέδειξε την εθνική μας τιμή και την εθνική μας αυτογνωσία. Δεν θα τολμούσα να διανοηθώ πως θα ήταν η πορεία του κυπριακού ελληνισμού χωρίς τον ύψιστο σηματοδότη της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου. Το βιβλίο του Αντρέα Καουρή που παρουσιάζεται απόψε είναι ένα μνημειώδες έργο για τη ζωή και το θάνατο του θρυλικού ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, του Σταυραετού του Μαχαιρά» είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης κατά τον χαιρετισμό του.

«Αυτή η δουλειά που βλέπετε μέσα από τα βιβλία, είναι μια δουλειά που την ονειρεύτηκα και την ερωτεύτηκα στην Λύση και την κάνω πράξη ζωής στην προσφυγιά» είπε ο κ. Αντρέας Καουρής κατά τον χαιρετισμό του αφού είχε δώσει μια γεύση από τα βιβλία του με αναφορές στη ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου και ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους που τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Συνέχεια στην εκδήλωση έδωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Άρη Λεμεσού υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σόλωνα Κλαδά. Την εκδήλωση έκλεισε η συγκινητική ερμηνεία από τον Χρήστο Αλεξάνδρου του τραγουδιού του Γιακουμή Ατσιήκκου και της Εφροσύνης Γιάγκου, «Αχ Αυξεντίου τα Βουνά». Στον εξωτερικό χώρο της αίθουσας πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Αφήστε μια απάντηση