Κύπρος Νέα

Δήμος Λεμεσού: Εγκαίνια έργων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εγκαίνια έργων συγχρηματοδοτούμενων από ΕΕ δείχνουν το μέλλον της Λεμεσού προς τη βιώσιμη αστική κινητικότητα  

Αναβάθμιση Οδού Μισιαούλη-Καβάζογλου και Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη 

Δύο έργα-πρότυπα, που δείχνουν την πορεία της Λεμεσού προς το μέλλον, με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στο επίκεντρο και στοχεύουν στην ανάπτυξη των δυτικών περιοχών, εγκαινίασε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.

Πρόκειται για τα έργα:

  • Αναβάθμιση Υποδομών της Οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου 
  • Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη – Οργανική Σύνδεση με τη Θάλασσα κατά μήκος των οδών Παλλάδος / Δημοκρατίας / Αλεξανδρείας

Τα συγκεκριμένα, αποτελούν μέρος μιας ομάδας από 11 έργα, συνολικού προϋπολογισμού €23 εκατομμυρίων, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη».

Η αναβάθμιση Υποδομών της Οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου συνολικού προϋπολογισμού €5,45 εκατομμυρίων που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2021, περιλαμβάνει: δημιουργία ποδηλατοδρόμου η οποία θα συνδέεται τόσο με τον ποδηλατόδρομο του γραμμικού πάρκου όσο και με την Φραγκλίνου Ρούσβελτ μέσω του ποδηλατόδρομου της οδού Δημοκρατίας, ανακατασκευή οδοστρώματος και κατασκευή πέραν των 20 διαβάσεων πεζών, διαπλάτυνση πεζοδρομιών, υπογειοποίηση δικτύων κοινής ωφελείας, βελτίωση συστήματος όμβριων υδάτων, προσβάσεις σε ΑμεΑ, φύτευση πέραν των 150 νέων δέντρων και διαμόρφωση νησίδων πρασίνου με πέραν των 5000 θάμνων και φωτισμό με 154 νέες κολώνες.

Το έργο Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη – Οργανική Σύνδεση με τη Θάλασσα κατά μήκος των οδών Παλλάδος/Δημοκρατίας/Αλεξανδρείας περιλαμβάνει βελτιωτικές εργασίες στις πιο πάνω οδούς, δημιουργία ποδηλατοδρόμου με την χωροθέτηση του ποδηλατόδρομου στο κέντρο της οδού Δημοκρατίας, κατασκευή πεζογέφυρας, ανακατασκευή οδοστρώματος, διαπλάτυνση πεζοδρομιών, υπογειοποίηση υπηρεσιών, προσβάσεις σε ΑμεΑ, βελτίωση συστήματος όμβριων υδάτων, φύτευση και οδικό φωτισμό. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2021 με ένα συνολικό κόστος €5,5 εκατομμυρίων.

«Τα δύο έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα ήταν μια  ανεπανάληπτη ευκαιρία για το Δήμο μας για  δημιουργία δύο δρόμων προτύπων, τόσο σε σχέση με την βιώσιμη αστική κινητικότητα αλλά και με τη ενίσχυση της εμπορικότητας και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης. «Η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων, προσέθεσε 1,5 χλμ στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης μας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την πορεία προς το μέλλον. Το μέλλον της πόλης μας περνά, χωρίς καμιά αμφιβολία, μέσα από την υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος και το στοίχημα για χρήση του λεωφορείου και του ποδηλάτου από όλους μας. Μόνο έτσι αυτή η πόλη θα έχει ένα μέλλον ποιοτικό και βιώσιμο για τους πολίτες της».

Ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια, στον χαιρετισμό του είπε ότι η Λεμεσός αλλάζει, βελτιώνεται και αναβαθμίζεται. «Και φαίνεται η εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο. Μπαίνουμε πλέον στην εποχή της πράσινης συμφωνίας όπου όλοι μας θα καλεστούμε να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει και να πληρώσουμε ένα αυξημένο κόστος για να έχουν οι επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον και περιβάλλον για να ζουν». Σε σχέση με την περιοχή, ο Υπουργός είπε ότι αυτή παρουσιάζεται αναβαθμισμένη και πως αξιοποιείται η βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Η συνολική δέσμη των 11 έργων περιλαμβάνει 4 πλατείες, πράσινο περίπατο σε θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, ανάπλαση όψεων στην περιοχή του πράσινου περιπάτου, αποκατάσταση των δημοτικών κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου προς χρήση για κοινωνικές υπηρεσίες, το κέντρο ενασχόλησης ενηλίκων και το κέντρο καινοτομίας. Έργα που έχουν αποπερατωθεί μέσα στα πλαίσια των ορίων της συγχρηματοδοτικής περιόδου.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση