Κύπρος Νέα

Κύπρος: απάντηση στα σχόλια του Κόμματος για τα Ζώα, αναφορικά με τις προσπάθειες διάσωσης του Γύπα στην Κύπρο

Photo: © Silvio A. Rusmigo

Από τους εταίρους του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες»: Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, BirdLife Cyprus, Terra Cypria και Vulture Conservation Foundation

Αν και κατανοούμε την ανησυχία του Κόμματος για τα Ζώα για το μέλλον του Γύπα στην Κύπρο, εντούτοις δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη λογική να επικρίνονται οι συντονισμένες προσπάθειες για τη διάσωση ενός είδους που βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς ότι η όποια επιτυχία στον τομέα της διατήρησης της φύσης δεν σημειώνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά για είδη όπως ο Γύπας, είδος με αργό ρυθμό αναπαραγωγής που χρειάζεται πολλά χρόνια για να ανακάμψει ο πληθυσμός του.

Αν και είναι αποκαρδιωτικό όταν Γύπες πέφτουν θύματα δηλητηρίασης, προσκρούσεων, πυροβολισμών και ηλεκτροπληξίας, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη Γύπες στην Κύπρο, με τα αναπαραγωγικά ζευγάρια που έχουμε τα τελευταία χρόνια να είναι Κρητικά πουλιά, είναι απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των προσπαθειών. Αν το 2011 ο πληθυσμός δεν ενισχυόταν με Γύπες από την Κρήτη, το είδος πιθανόν να είχε ήδη εξαφανιστεί από την Κύπρο. Την πιθανότητα εξαφάνισης του είδους από το νησί επιβεβαιώνει μάλιστα μια πρόσφατη Ανάλυση Βιωσιμότητας Πληθυσμού η όποια έδειξε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση και τη διατήρηση του εξαιρετικά μειωμένου πληθυσμού του Γύπα στην Κύπρο, ο Γύπας θα εξαφανιστεί μέσα σε μόλις 15 χρόνια. Μια «δύσκολη» χρονιά για το είδος, όπως η φετινή, δεν μπορεί να αναιρέσει την πρόοδο και τις προσπάθειες που έχουν γίνει και γίνονται για τη διάσωσή του. Μόνο σε βάθος χρόνου θα φανεί ο πραγματικός αντίκτυπος των δράσεων αυτών και είναι χρέος μας να τις συνεχίσουμε, παρά τα όποια εμπόδια, προκλήσεις και κριτική που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Η δήλωση του Κόμματος για τα Ζώα, δεδομένων όλων όσων πρεσβεύουν και κόπτονται για την ευημερία των ζώων, μας  αφήνει έκπληκτους. Το να στρεφόμαστε ενάντια αυτών που πραγματικά προσπαθούν να σώσουν ένα είδος από την εξαφάνιση, κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο και την αλληλοστήριξη. Μόνο η συνεργασία, ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση μπορεί να ενδυναμώσει τέτοιες προσπάθειες και να μεγιστοποιήσει τον θετικό αντίκτυπό τους. Ειδικά επειδή η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι διαδεδομένη τόσο στην ύπαιθρο όσο και σε κατοικημένες περιοχές.

Ανάμεσα στα επιτεύγματα του έργου «Ζωή με τους Γύπες» είναι η λειτουργία δύο ομάδων σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που περιπολούν ακούραστα την κυπριακή ύπαιθρο. Οι ομάδες αυτές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανίχνευση και την πρόληψη περιστατικών δηλητηρίασης στην ύπαιθρο, συμβάλλοντας στη διατήρηση όχι μόνο του Γύπα, αλλά και άλλων ειδών άγριας ζωής ευάλωτων στη δηλητηρίαση, καθώς και στην προστασία ζώων συντροφιάς όπως σκύλους και γάτες. Επίσης, χάρη στη συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, τον περασμένο Δεκέμβριο και για πρώτη φορά στην Κύπρο συγκεκριμένο πρόσωπο συνδέθηκε με την παράνομη τοποθέτηση δηλητηριασμένου δολώματος και σε αυτό επιβλήθηκε από τις διωκτικές αρχές εξώδικο πρόστιμο 21.000 ευρώ για το αδίκημα της θανάτωσης άγριων απειλούμενων πτηνών με τη χρήση δηλητηρίου και το αδίκημα της εκ προθέσεως θανάτωσης και/ή σύλληψης προστατευόμενου άγριου πτηνού. Η επιβολή ποινής είναι μια μεγάλη πρόοδος που θα μπορούσε να αποτρέψει παρόμοιες παράνομες ενέργειες που έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα της Κύπρου.

Κλείνοντας, θεωρούμε άδικο να μηδενίζονται χρόνια προσπαθειών λόγω κάποιων μεμονωμένων περιστατικών δηλητηρίασης ή πισωγυρισμάτων. Η προστασία και η διατήρηση της φύσης είναι ένας συνεχής αγώνας και, ενώ μπορεί να προκύψουν προκλήσεις, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και να μην εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο και στον στόχο μας ώστε να αποτρέψουμε την εξαφάνιση του είδους από το νησί και να διασφαλίσουμε την επιβίωση του μακροπρόθεσμα. Θα αναμέναμε από το Κόμμα για τα Ζώα να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις, να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην άσκηση πίεσης για καλύτερη πάταξη της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων, να συμβάλει στην προσπάθεια για λήψη μέτρων για τη σηματοδότηση και τη μόνωση επικίνδυνων για τον γύπα εναέριων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και πολύ απλά να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες, αντί να τις αμφισβητεί, να τις διαβάλλει δημόσια και να προβαίνει σε ανυπόστατη κριτική για σκοπούς εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

To πρόγραμμα «Ζωή με τους Γύπες» (LIFE with Vultures CY) στοχεύει στην ανάκαμψη και τη διατήρηση του Πυρόχρου Γύπα στην Κύπρο. Εταίροι του προγράμματος είναι το BirdLife Cyprus, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Terra Cypria – το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος και ο διεθνής οργανισμός Vulture Conservation Foundation. Το πρόγραμμα έχει €1,375,861 προϋπολογισμό, έχει διάρκεια 4 χρόνια (2019 – 2023) και συγχρηματοδοτείται (60%) από το πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον. Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ: www.lifewithvultures.eu  

 

Αφήστε μια απάντηση