Κύπρος Νέα

BirdLife Cyprus: 14 Γύπες έφτασαν στην Κύπρο από την Ισπανία

Ακόμη 14 Γύπες, που θα ενισχύσουν τον τοπικό πληθυσμό του νησιού, έχουν καταφθάσει αεροπορικώς από την Ισπανία χθες, 2/3/23. Η εισαγωγή των Γυπών γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» που έχει στόχο να αποτρέψει την εξαφάνιση του Πυρόχρου Γύπα Gyps fulvus από το νησί και παράλληλα να ενισχύσει τον πληθυσμό του και να τον διατηρήσει μακροχρόνια.

Οι 14 Γύπες μεταφέρθηκαν σε ειδικό κλωβό εγκλιματισμού της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στην επαρχία Λεμεσού όπου θα παραμείνουν για 5-6 μήνες. Όπως και με τους προηγούμενους γύπες που απελευθερώθηκαν, στα πουλιά αυτά θα τοποθετηθούν πομποί για την παρακολούθηση των κινήσεων τους, καθώς και για την έγκαιρη παρέμβαση διάσωσης τους σε περίπτωση που κάποιο πουλί κινδυνεύσει.

Αναφορικά με τους πρώτους γύπες που απελευθερώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα δεδομένα των κινήσεων τους, που καταγράφονται μέσω των δορυφορικών πομπών, δείχνουν ότι τα πουλιά έχουν ενταχθεί επιτυχώς στον τοπικό πληθυσμό, χρησιμοποιούν τις ταΐστρες και επισκέπτονται τακτικά σημαντικές τοποθεσίες εντός της γνωστής επικράτειας του είδους. Δυστυχώς, υπήρξαν και δύο απώλειες τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης, κάτι που σε κάποιο βαθμό ήταν αναμενόμενο να συμβεί λόγω της νεαρής τους ηλικίας.

Η εισαγωγή πουλιών από άλλες περιοχές, για την ενίσχυση και διατήρηση απειλούμενων ειδών, είναι μια αποδεκτή και διαδεδομένη πρακτική σε όλο τον κόσμο . Λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού Γυπών που έχει πλέον η Κύπρος, του αργού ρυθμού αναπαραγωγής του είδους και των συχνών δηλητηριάσεων από φόλες, ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Προβλέπεται μάλιστα ότι ο κυπριακός πληθυσμός θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αν δεν εφαρμοστούν στοχευμένες δράσεις διατήρησης, όπως η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για το είδος και την ενίσχυση του πληθυσμού με εισαγωγή πουλιών από άλλη χώρα.

Η εισαγωγή των Γυπών έγινε από την Ισπανία, καθώς η χώρα φιλοξενεί το 90-95% των γυπών της Ευρώπης, με τον πληθυσμό του Πυρόχρου Γύπα να αριθμεί 30.000 ζευγάρια. Τα πουλιά που επιλέχθηκαν για μεταφορά στην Κύπρο ήταν νεαρά άτομα που εκκολάφθηκαν στην Ισπανία και τα οποία κατέληξαν στο νοσοκομείο άγριας ζωής AMUS εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή αδυναμίας. Αφού έλαβαν περίθαλψη και ανέρρωσαν πλήρως, επιλέγηκαν για το πρόγραμμα ενίσχυσης του πληθυσμού της Κύπρου.

Η ομάδα του προγράμματος “Ζωή με τους Γύπες” ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην εισαγωγή των πουλιών:

  • Την κυβέρνηση της Ισπανίας και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση Εξτρεμαδούρας για τη δωρεά των πουλιών
  • Το νοσοκομείο Άγριας Ζωής AMUS για την περίθαλψη και την προσωρινή φιλοξενία των πουλιών πριν την αναχώρησή τους
  • Το Vulture Conservation Foundation για την εμπειρογνωμοσύνη τους και που χειρίστηκαν τη δύσκολη διαδικασία της μεταφοράς των πουλιών
  • Τη Hermes Airports για την παροχή προσβάσεως στους χώρους του αεροδρομίου κατά την άφιξη των πουλιών
  • Την Emirates για τη μεταφορά των πουλιών
  • Την ΕΕ και το πρόγραμμα LIFE και το Tasso Leventis Conservation Foundation που συγχρηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια
  • Όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

 

BirdLife Cyprus, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Vulture Conservation Foudnation και Terra Cypria

Αφήστε μια απάντηση