Ομογένεια

¨ΕΦΥΓΕ¨ Ο  ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Είχε γεννηθεί στο Κάιρο το 1942, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αμπέτειο Σχολή. Φοίτησε Νομικά στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. και ειδικεύθηκε στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Αναγορεύτηκε Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., στην οποία υπηρέτησε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος επί σαράντα και πλέον έτη, διδάσκοντας ¨Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο¨, ¨Δίκαιο Διεθνών Θεσμών¨ και ¨Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Σύγχρονα Διεθνή Θέματα¨.

Είχε συγγράψει διάφορες επιστημονικές μελέτες και μονογραφίες, στις οποίες συγκαταλέγονται οι εξής : Αραβική Οικονομική Κοινότητα, Αραβικός Εθνικισμός, Η φιλοσοφία της Επανάστασης του G.A. Nasser, Το παλαιστινιακό πρόβλημα, Το Κυπριακό ζήτημα, Τα Ίμια. Έχει, επίσης, συγγράψει : γνωμοδοτήσεις και άρθρα (¨Guerre et paix en Islam. Le droit des gens dans l’Islam classique et la pratique des etas musulmans contemporains¨, ¨Venizelos and the Cyprus Problem¨, ¨From Zurich to Attila – From Attila to Annan¨) και βιβλιοπαρουσιάσεις (¨D. Bitsios: Au-delàdes frontières¨, ¨E. Averof Tositsas: L’Histoire des occasions perdues – La question Cypriote 1950- 1963¨, ¨A. Vlachos: Ten years Cyprus crisis¨, κ.ά.). Είχε λάβει μέρος σε Διεθνείς Οργανισμούς και διάφορα διεθνή fora εκπροσωπώντας, άλλοτε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλοτε τη χώρα.

Το 2008 η Α.Θ.Μ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ του απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Ρεφενδεράριου του Πατριαρχείου. Μετά από πολυετή δικηγορία (Συμβούλιο της Επικρατείας – Άρειος Πάγος), το 2016, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Δικηγόρου.

Από το 2015, διετέλεσε Πρόεδρος της πρεσβυγενούς Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, η οποία από της ιδρύσεώς της το έτος 1871 δραστηριοποιείται στον κοινωνικό, εκκλησιαστικό και εθνικό τομέα.

Το 2016 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ τον όρισε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Για τις υπηρεσίες που παρείχε στον Σεπτό Οικουμενικό Θρόνο, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α’, στις 2.1.2022, του απένειμε το υψηλό Οφφίκιο του Άρχοντος Δικαιοφύλακος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης εν Κωνσταντιπουπόλει Εκκλησίας.

Τέλος, μυημένος στον Τεκτονισμό από το 1971 και μέλος της Στοάς ¨Φίλιππος¨, διετέλεσε Μέλος του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος τις περιόδους 2001-2004 και 2004-2007, για να λάβει κατόπιν τον τίτλο του Επίτιμου Ρήτορα.

¨Έφυγε¨ πλήρες ημερών το Μάρτιο του 2022.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση