Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τη νέα νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης
Photo: Λίμνη Ορόκλινης – πριν και μετά την αποκατάστασή της.
Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, παρά τις τεράστιες αντιστάσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης για την απόρριψή του από συντηρητικούς και δεξιούς πολιτικούς και τα ισχυρά λόμπι γεωργίας και αλιείας.
Μετά από ισχυρή δημόσια κινητοποίηση υπέρ της φύσης, μέσα από δημόσια έκκληση που στηρίχθηκε από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους πολίτες, τοποθετήσεις από περισσότερους από 6.000 επιστήμονες, σύμπλευση 100 και πλέον επιχειρήσεων, και έντονη κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών και πολλών φορέων, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» στον προτεινόμενο κανονισμό για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.
Το BirdLife Κύπρου αναγνωρίζει τους κύπριους Ευρωβουλευτές, τον Δημήτρη Παπαδάκη, τον Κώστα Μαυρίδη, τον Niyazi Kızılyürek και τον Γιώργο Γεωργίου, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τάχθηκαν υπέρ του κανονισμού, ενώ εκφράζουμε την απογοήτευσή μας με τη στάση της Ελένης Σταύρου, η οποία ψήφισε κατά του νόμου, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, στήριξε τον κανονισμό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες. Ο Λουκάς Φουρλάς απουσίαζε κατά τη χθεσινή ψηφοφορία.
Αυτή η νίκη είχε ωστόσο υψηλό κόστος. Για να καταλήξουν σε συμβιβασμό, οι ευρωβουλευτές θυσίασαν πολλές κρίσιμες διατάξεις, καταλήγοντας σε μια θέση σημαντικά πιο αδύναμη από την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επείγουσες κρίσεις στο κλίμα και στη βιοποικιλότητα, και την άμεση και επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων αποκατάστασης των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει ο τριμερής διάλογος μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητηθούν οι επιμέρους θέσεις των θεσμών αυτών και να επιτευχθεί κοινή συμφωνία για την τελική υιοθέτηση του κανονισμού. Καλούμε τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ να συμφωνήσουν άμεσα σε ένα τελικό, σημαντικά βελτιωμένο κείμενο, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η εφαρμογή του νόμου. Στις κρίσεις στο κλίμα και στη βιοποικιλότητα δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.