Πολιτισμός

8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 2023: Συγκλίσεις

8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 2023

«Συγκλίσεις»

18 Ιουλίου – 3 Αυγούστου 2023

Χώρος διεξαγωγής συναυλιών:
Οικία Μιχαηλίδου, Άνω Κουφονήσι

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 20.30

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει για όγδοη συνεχή χρονιά με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδρυτή του, μαέστρου και πιανίστα, Κορνήλιου Μιχαηλίδη, διατηρώντας την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα για την οποία διακρίνεται όλα αυτά τα χρόνια.

Σε μία εποχή που στιγματίζεται από αβεβαιότητα και ραγδαίες αλλαγές που προκύπτουν μέσα από τις αλλεπάλληλες διεθνείς αναταραχές, τις εντεινόμενες φυσικές καταστροφές, τις οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλά και την εκθετική εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, το Φεστιβάλ αποσκοπεί μέσω της θεματικής του, να επαναφέρει την πολιτιστική δημιουργία και τις αξίες της στο επίκεντρο, γεφυρώνοντας κενά και συγκλίνοντας στον κοινό τόπο της μουσικής που υπερβαίνει γλωσσικά, φυλετικά και χρονικά όρια.

Η 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ φιλοξενεί πέντε μοναδικές συναυλίες με δεκαεπτά σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων οι Liya Petrova (βιολί), David Lively (πιάνο), Jess Gillam (σαξόφωνο), Avi Avital (μαντολίνο), Σίμος Παπάνας (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο), Τίμος Πέτριν (βιολοντσέλο), Τάσος Πάππας (πιάνο), Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο), κι άλλες εξέχουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, διακεκριμένες για τη μουσικότητά τους.

Ο φετινός προγραμματισμός επιδιώκει, μέσω της διευρυμένης καλλιτεχνικής του ομπρέλας, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους κόσμους, φλερτάροντας με την τζαζ, την ροκ κι άλλα είδη μουσικής, επεκτείνοντας το ρεπερτόριο από την εποχή του μπαρόκ μέχρι σήμερα και εντάσσοντας ασυνήθιστα μουσικά σύνολα, στο αρμονικό και φιλόξενο περιβάλλον των Κουφονησίων.

Το φεστιβάλ είναι στην ευχάριστη θέση να τελεί και φέτος, για 4η συνεχή χρονιά, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ παράλληλα απολαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερης υποστήριξης, τόσο από κοινωφελή ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και η ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, όσο και από επιχειρήσεις και ιδιώτες σε Πανελλαδικό επίπεδο.

 

Liya Petrova

Πιστό στον μουσικοπαιδωγικό του χαρακτήρα, το Φεστιβάλ συνεχίζει το πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης στο νησί, μετά από μία χρονιά συνεχόμενης δραστηριότητας στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών του νησιού, μέσω του πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης μουσικών οργάνων που διοργάνωσε κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, με την ευγενική υποστήριξη των ιδρυμάτων Qualco και Virginia Wellington Cabot. Έτσι τα παιδιά απέκτησαν φέτος για πρώτη φορά πρόσβαση σε δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως διδασκαλία μουσικού οργάνου με υποτροφία, ενώ τους παρήχθησαν δωρεάν μουσικά όργανα και εξοπλισμός, θέτοντας έτσι τις απαραίτητες βάσεις για μια συστηματική μουσική εκπαίδευση.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

A path into Romanticism

Έχοντας επαινεθεί από το διεθνή τύπο για την «αβίαστη δεξιοτεχνία» της (The Strad), την «εξαιρετική τονική ποικιλία» (Gramophone) και έναν «πανέμορφο ήχο – ώριμο και μελωδικό» που φραζάρει με μεγαλειώδες εύρος» (The Times), η νικήτρια του α’ βραβείου στο Διεθνή Διαγωνισμού Βιολιού Carls Nielsen της Δανίας (2016), Βουλγάρα βιολονίστα Liya Petrova συμπράττει επί σκηνής με τον Γαλλοαμερικανό πιανίστα David Lively, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη βαθιά συνυφασμένο με την καλλιτεχνική κληρονομιά της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που τον καθιστούν εκλεκτό ερμηνευτή για τη μουσική και των δύο χωρών. Οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές θα μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια του Γερμανικού ρομαντισμού μέσα από τις διαφορετικές πτυχές κι εκφάνσεις του, ξεκινώντας από την αρχή της διαδρομής που χάραξε ο Μότσαρτ και φθάνοντας στο απόλυτο απόγειο της ρομαντικής έκφρασης που ανέδειξε ο Ρίχαρντ Στράους.

Βιολί: Liya Petrova | Πιάνο: David Lively

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

“The Versatile Saxophone”

Μία μοναδική συναυλία με την πολυβραβευμένη Βρετανή σαξοφωνίστα, ραδιοφωνική παραγωγό του BBC και τηλεοπτική παρουσιάστρια Jess Gillam, που υπόσχεται με το μεταδοτικό ενθουσιασμό της και το πάθος της για την κλασική και μη μουσική να κατακλύσει με ενθουσιασμό το κοινό, όπως κάνει με κάθε της εμφάνιση. Η Jess Gillam και οι δύο περιζήτητοι κι ενθουσιώδεις συνεργάτες της, ο μπασίστας Sam Becker και ο πιανίστας Leif Kaner-Lidström, θα ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα ευρέος φάσματος από το μπαρόκ μέχρι την ροκ μουσική, εμπνευσμένο από το τραγούδι και τον χορό, που στόχο έχει να αναδείξει την ευελιξία και τον δυναμισμό του σαξοφώνου.
Σαξόφωνο: Jess Gillam |Πιάνο: Leif Kaner-Lidström | Κοντραμπάσο: Sam Becker

JESS GILLAM

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

4 Centuries of Mandolin

Ο πρώτος υποψήφιος για Grammy μαντολινίστας, ο Ισραηλινός σούπερ σταρ Avi Avital συμπράττει στη σκηνή του Φεστιβάλ με ένα κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από κορυφαίους δεξιοτέχνες μουσικούς της εγχώριας κλασικής σκηνής σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα, καθιστώντας το μαντολίνο μέσα από τα χέρια του Avital ως ένα διαχρονικά πρωταγωνιστικό και σολιστικό όργανο, ικανό για τα πάντα!

Μαντολίνο: Avi Avital
Βιολί Ι: Σίμος Παπάνας | Βιολί ΙΙ: Αντώνης Σουσάμογλου | Βιόλα: David Bogorad | Βιολοντσέλο: Δήμος Γκουνταρούλης

Nefeli Mousoura

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

“Expressions of Love”

Τρεις καταξιωμένοι μουσικοί της νέας γενιάς, η Νεφέλη Μούσουρα στο πιάνο, ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν στο βιολοντσέλο και ο Αλέξανδρος Γαβριηλίδης – Πέτριν στο βιολί, συμπράττουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους συνθέτες Ρόμπερτ και Κλάρα Σούμαν, και Γιοχάνες Μπράμς, η αγάπη, η συνεργασία και ο θαυμασμός μεταξύ των οποίων οδήγησαν σε μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της λογοτεχνίας της μουσικής δωματίου.

Πιάνο: Νεφέλη Μούσουρα | Βιολί: Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν | Βιολοντσέλο: Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

“Blue(s) Moon”

Δύο ξεχωριστές πιανιστικές προσωπικότητες σε ένα crossover πρόγραμμα που συνδυάζει διάφορα είδη μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και διασκευές που συνδυάζουν το έντεχνο κλασικό ύφος με τον αυτοσχεδιασμό και με τα πλέον δημοφιλή μουσικά είδη όπως τζαζ, μιούζικαλ, ροκ, ποπ, και όχι μόνο!

Πιάνο: Αναστάσιος Πάππας, Χρίστος Παπαγεωργίου | Κοντραμπάσο: Βιλέν Καραπετιάν | Ντράμς: Πάνος Θωίδης

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό / κάτω των 18*)
*δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών

AVI AVITAL

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

TICKET SERVICES
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, και στον χώρο του φεστιβάλ πριν την έναρξη των εκδηλώσεων
– τηλεφωνικά: 2107234567
– online: http://www.ticketservices.gr/event/8o-festival-klasikis-mousikis-koufonision

Επικοινωνία:
Μαρίκα Αρβανιτοπούλου: 6974833703, lefmar2510@gmail.com

www.koufonisiaclassical.com

https://www.facebook.com/koufclassical

@koufonisiaclassical

Παραγωγή: INTRARTI

Υπό την αιγίδα και με την επιχορήγηση:
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Με την ευγενική υποστήριξη:

Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ

Qualco Foundation

Virginia Wellington Cabot Foundation

Εις μνήμην Γεωργίου Α. Ποταμιάνου

Με την αρωγή:
Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων

Χορηγοί Επικοινωνίας:

ΕΡΤ

ΕΡΤ3

ΕΡΤ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Καθημερινή 

Εφημερίδα Μαγνησία

Magnesianews.gr 
Ράδιο Ένα 
Αιγαίο Live 95,8

monopoli.gr

cosmopoliti.com

clickatlife.gr

in2life.gr

infowoman.gr

loaded.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση