Αθλητικά

Στο Ηράκλειο Κρήτης η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών

 

Στο Ηράκλειο Κρήτης θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (23-25 Οκτωβρίου), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 206 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών όλου του κόσμου.

 

Η Κρήτη θα βρεθεί από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου στο επίκεντρο του παγκόσμιου Ολυμπιακού και Αθλητικού κινήματος, καθώς στο Ηράκλειο τελικά θα φιλοξενηθεί η 25η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC)!

Θα συμμετάσχουν, θα συζητήσουν και θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του παγκόσμιου αθλητισμού, οι 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές όλου του κόσμου, ο Προέδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και εκπρόσωποι των Διεθνών Ομοσπονδιών Ολυμπιακών αθλημάτων.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της ANOC στην Ελλάδα, 17 χρόνια μετά από το 2004, είχε ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο, κατόπιν πρότασης που είχαν καταθέσει από κοινού η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η επιλογή του Ηρακλείου Κρήτης -και συγκεκριμένα στη Χερσόνησο- οριστικοποιήθηκε έπειτα από επίσκεψη στο νησί της Γενικής Γραμματέως της ΑNOC και μέλους της ΔΟΕ, Gunilla Lindberg, η οποία συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, αλλά και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρο Καπράλο.

Tην Gunilla Lindberg και άλλα στελέχη της ANOC υποδέχθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος την ξενάγησε στους προτεινόμενους χώρους και της παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που θα έχει η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης στο τόσο φιλόξενο και όμορφο νησί. Παρών ήταν και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών έμεινε ενθουσιασμένη από την παραμονή της, από όσα είδε και άκουσε και αποδέχθηκε την πρόταση των κ. Αυγενάκη και Καπράλου.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ANOC θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στο διεθνές Ολυμπιακό και Αθλητικό κίνημα. Θα γίνει ο απολογισμός από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, σε ειδική εκδήλωση θα βραβευτούν οι καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες των Αγώνων στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση, από τις Οργανωτικές Επιτροπές τους, των δύο επόμενων Ολυμπιακών διοργανώσεων, των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022» και των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, όπου υπολογίζονται σε περισσότεροι από 700 οι συμμετέχοντες, οι οποίοι επωμίζονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, έχουν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Για την επιλογή του Ηρακλείου ως κέντρου του Ολυμπισμού τον προσεχή Οκτώβριο, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:

«Η χώρα μας και η Κρήτη πιο συγκεκριμένα, με απολύτως εξωστρεφή φιλοσοφία, πολιτική και στόχευση, ανακτά συνεχώς –και πάλι- τη θέση που της αρμόζει στο διεθνές γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Ως «μητέρα» του Ολυμπισμού η Ελλάδα, θα υποδεχθούμε τον προσεχή Οκτώβριο την Ολυμπιακή οικογένεια από κάθε γωνιά της γης και θα συμβάλλουμε στην περαιτέρω προώθηση και ανάδειξη των Αξιών του Ολυμπιακού κινήματος.

Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από το 2004 και είμαι περήφανος και ιδιαίτερα συγκινημένος. Επιθυμία μας είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι «πρεσβευτές» του παγκόσμιου αθλητισμού, να κρατήσουν την καλύτερη εικόνα για την Κρήτη και τη χώρα μας, να νιώσουν «ασφαλείς» σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να γίνουν «πρεσβευτές» της Ελλάδας στις χώρες τους».

Για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στην Κρήτη, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος επισήμανε:

«Με μεγάλη χαρά θα διοργανώσουμε την Γενική Συνέλευση της ANOC στην φιλόξενη Κρήτη και θα μας δοθεί έτσι η ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές του νησιού. Η Γενική Γραμματέας Gunilla Lindberg έμεινε ενθουσιασμένη από το νησί και συμφώνησε αμέσως με την πρόταση που καταθέσαμε μαζί με τον κ. Αυγενάκη. Είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες θα στεφθούν από μεγάλη επιτυχία και η καρδιά του παγκόσμιου Ολυμπιακού κινήματος θα χτυπά για τρεις ημέρες στην Ελλάδα, λίγο μόλις καιρό μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Αφήστε μια απάντηση