Πολιτιστικές ανταποκρίσεις

Η ζωή και το έργο του Κώστα Αξελού σε ένα βιβλίο

Γράφει η Αλεξία Καλογεροπούλου

Η Κατερίνα Δασκαλάκη, στο νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας, φωτίζει τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου Κώστα Αξελού, προσεγγίζοντάς τα ως ένα ενιαίο σύνολο.

Το βιβλίο

Για τον Κώστα Αξελό, σκέψη και ζωή ήταν αδιαχώριστα, ένα αδιαίρετο όλον. Ακάματος, με πολυσχιδή προσωπικότητα, έζησε έναν πολυκύμαντο βίο. Γεννήθηκε στην Αθήνα σε ταραγμένους καιρούς. Από είκοσι περίπου ετών άφησε πίσω του την Ελλάδα, που έβγαινε εκείνη την εποχή από τον πόλεμο, και έφυγε για το Παρίσι -επιβάτης και εκείνος του θρυλικού πλοίου Ματαρόα- όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Εκεί, στη Γαλλία, σπούδασε και αργότερα δίδαξε φιλοσοφία στη Σορβόννη και κατέστη, τελικά, ένας από τους στοχαστές που σημάδεψαν τη σκέψη του 20ού αιώνα.

Στο βιβλίο αυτό, η Κατερίνα Δασκαλάκη, κατορθώνει να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα: μια απόπειρα συνολικής προσέγγισης της ζωής και του έργου του Κώστα Αξελού. Εργαζόμενη μεθοδικά και επίπονα, η Κατερίνα Δασκαλάκη εξιστορεί τα γεγονότα του βίου του Αξελού, συνδυάζοντάς τα με μια παράλληλη συνοπτική παρουσίαση των γραπτών, των ομιλιών και –κυρίως– των βιβλίων του. Προκειμένου να καταστεί πιο άμεση η προσέγγιση του αναγνώστη στη φιλοσοφική σκέψη του στοχαστή, παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα από το έργο του. Ο Αξελός αναπτύσσει μια σκέψη ερωτηματική, μεταφιλοσοφική και μεταμαρξιστική, η οποία από πολύ νωρίς προσπάθησε να ανιχνεύσει το πρόβλημα της πλανητικής εποχής μας. Εξαιρετικά νωρίς, επίσης, στοχάστηκε την κυρίαρχη πλέον στον κόσμο μας τεχνική κι απευθύνθηκε στον σύγχρονο άνθρωπο προσπαθώντας να του δείξει έναν δρόμο πέρα από την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, πέρα από την ελπίδα και την απελπισία.

Η συγγραφέας

Η Κατερίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Παρίσι. Εργάστηκε από πολύ νεαρή ηλικία στον περιοδικό Τύπο (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Γυναίκα, Cosmopolitan , Ένα, κ.ά.), στη σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας Δομή, και κατόπιν στον ημερήσιο Τύπο ( Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή), όπου κατέλαβε επιτελικές θέσεις, και στο ραδιόφωνο (σχόλια, εκπομπές/συνεντεύξεις και καθημερινή ραδιο-εφημερίδα στον Ρ/Σ 9.84). Μεταξύ άλλων διετέλεσε διευθύντρια, αρθρογράφος και χρονογράφος της εφημερίδας Μεσημβρινή. Συνεργάστηκε επίσης για ένα διάστημα με την Καθημερινή. Για τη δημοσιογραφική της δράση έχει τιμηθεί με τη «Χρυσή Πέννα» του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, και με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Έχει επίσης τιμηθεί και με το Βραβείο Διηγήματος της Ακαδημίας Αθηνών, Ίδρυμα Πέτρου Χάρη.

Δίδαξε ως εξωτερική συνεργάτιδα (ν. 407) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1992-1993), στο Τμήμα ΜΜΕ και Ενημέρωσης. Διετέλεσε ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (1994-1999). Υπηρέτησε ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO (2013-2015). Είναι μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων και της Γενικής Συνέλευσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα, καθώς και διηγήματα, και έχει μεταφράσει λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία από τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα, κατά κύριο λόγο μεγάλο μέρος των βιβλίων του Κώστα Αξελού.

Info

Κώστας Αξελός, η νοσταλγία του μέλλοντος
Συγγραφέας: Κατερίνα Δασκαλάκη
Εκδόσεις της Εστίας
Σελίδες: 488

Αφήστε μια απάντηση