Hephaestus Wien Κύπρος Νέα

Ο ΥΠΕΞ Κύπρου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Eli Cohen

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Eli Cohen.

O Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε χθες, 30-3-2,1 με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Eli Cohen, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η επιχειρηματικότητα. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για θέματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων και των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ. Ο Δρ Κόμπος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο κ. Cohen είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών που φιλοξενεί από την ανάληψη των καθηκόντων του, γεγονός που είναι ενδεικτικό της σημασίας που η Κύπρος αποδίδει στην ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Αναφερόμενος ειδικότερα στη στρατηγική σχέση μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους διάφορους τομείς συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των δύο πλευρών να την διευρύνουν.

«Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι πρέπει να προωθήσουμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια ο Δρ Κόμπος, επισημαίνοντας ότι με τον κ. Cohen συζήτησαν τα έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Eurasian Interconnector.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο Δρ Κόμπος σημείωσε ότι, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. «Σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η απτή συνεργασία κτίζεται μέσα από μια κοινή περιφερειακή προοπτική και κοινές ευκαιρίες», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήριά του για τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ, καταδικάζοντας τέτοιες φρικτές ενέργειες. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της αποκλιμάκωσης και διαφύλαξης του ιστορικού καθεστώτος των Ιερών Τόπων στα Ιεροσόλυμα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών ορθόδοξων θρησκευτικών χώρων.

Στη συνέχεια, ο Δρ Κόμπος αναφέρθηκε στην εταιρική σχέση ΕΕ – Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει σταθερά μια θετική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ. Επιπρόσθετα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, με στόχο την επίτευξη λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους. Αυτή η λύση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, υπογράμμισε.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση αρχών του Ισραήλ στο θέμα και επανέλαβε την πάγια θέση της Κύπρου ότι οι σχέσεις μεταξύ κυρίαρχων κρατών δεν είναι υπόθεση μηδενικού αθροίσματος.

«Οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ βασίζονται σε στέρεο έδαφος και προσβλέπω στη συνέχιση των ουσιαστικών ανταλλαγών και του συντονισμού μας, τόσο σε διμερές, όσο και τριμερές επίπεδο, αρχής γενομένης της αυριανής τριμερούς συνάντησής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

 

PHOTO: Cyprus MFA

 

Αφήστε μια απάντηση