Ομογένεια

Αν. Κατσανιώτης: είμαστε δίπλα στους Έλληνες της Ουκρανίας

 

«Είμαστε δίπλα και σε συνεχή επικοινωνία με τους  ομογενείς μας στην Ουκρανία που δοκιμάζονται» υπογραμμίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ανέφερε  πως «Όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμαζόμασταν για κάθε σενάριο. Ακόμα και για το απευκταίο που δυστυχώς υλοποιείται με ευθύνη της Ρωσίας. Ενισχύσαμε το Γενικό Προξενείο μας στην Μαριούπολη εκεί που ζει η μεγαλύτερη κοινότητα των Ελλήνων της Ουκρανίας. Την ώρα που άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους εμείς αυξήσαμε το προσωπικό μας με νέο Γενικό πρόξενο και υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη» για να προσθέσει «Έχουμε ήδη ενημερώσει με κάθε μέσο  τους ομογενείς μας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν και να ζητούν οποιαδήποτε βοήθεια από τις διπλωματικές μας αρχές. Είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή για να ενισχύσουμε περαιτέρω το προξενείο μας εάν χρειαστεί».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το σύνολο των Ελληνικών Αρχών στην Ουκρανία (Πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.

«Για την ώρα οι ομογενείς μας δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από τις εστίες τους. Ζουν στην περιοχή αρκετούς αιώνες και κατανοείτε ότι για αυτούς η αποχώρηση από τις πατρογονικές τους εστίες ισοδυναμεί με ξεριζωμό» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κατσανιώτης τόνισε πως «καταδικάζουμε την ρώσικη εισβολή που παραβιάζει κατάφορα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και θέτει σε κίνδυνο την ζωή αμάχων συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής κοινότητας. Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας»  για να υπογραμμίσει «Η απάντηση στον αναθεωρητισμό – από όπου και αν προέρχεται – πρέπει να είναι αποτρεπτική, αποφασιστική και ισχυρή»

 

Αφήστε μια απάντηση