Νέα Ομογένεια

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Υφυπουργού Εξωτερικών Α. Κατσανιώτη στο Σικάγο – ΗΠΑ

Photo: Με τον Γ. Αλπογιάννη Δήμαρχος Niles

«Η Ελληνική κοινότητα του Σικάγο αποτελεί ζωντανό κύτταρο του Οικουμενικού Ελληνισμού»

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία (5 – 9 Νοεμβρίου 2022) του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη στο Σικάγο των ΗΠΑ κατά την οποία πραγματοποίησε συναντήσεις με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, Εκκλησιαστικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας και επισκέφθηκε ελληνοαμερικάνικα εκπαιδευτικά και κοινωφελή ιδρύματα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε σχετικά: «Η Ελληνική κοινότητα του Σικάγο αποτελεί ζωντανό κύτταρο του Οικουμενικού Ελληνισμού. Διατηρεί τις παραδόσεις, προοδεύει και μεταλαμπαδεύει τις αξίες της παιδείας και του πολιτισμού μας στις νέες γενιές».

 

Mε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ

Κατά την παραμονή του ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ και ενημερώθηκε για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη  σε φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο διαφυλάσσοντας και προάγοντας τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

 

 

Ο κ. Κατσανιώτης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ομογενειακό σχολείο «Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή» το οποίο μεταλαμπαδεύει τις αξίες της Ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού στις νέες γενιές ενώ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων από την πρόεδρό του κυρία Ελένη Μπούση.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε παράλληλα συναντήσεις με μέλη της Ελληνικής κοινότητας του Σικάγο τα οποία δραστηριοποιούνται στην πολιτική και αυτοδιοικητική ζωή των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, είχε συνομιλία με την Ελληνικής καταγωγής Υπουργό Οικονομικών της κομητείας Cook, Μαρία Πάππα για την ανάληψη κοινών δράσεων που θα ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.  Επίσης, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Niles, Γιώργο Αλπογιάννη ενώ είχε επικοινωνία με τον κ. Αλέξη Γιαννούλια προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του ως Υπουργός Εσωτερικών του Ιλινόι.

Κατά την παραμονή του στο Σικάγο, ο κ. Κατσανιώτης συναντήθηκε με τον κ. Εντι Ζεμενίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) το οποίο προωθεί και στηρίζει στις ΗΠΑ τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Ο Υφυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της επιστημονικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής ζωής του Σικάγο όπως ο Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Robert H. Lurie, του Πανεπιστημίου Northwestern Λεωνίδας Πλατανιάς και η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο Αναστασία Γιαννακίδου.

 

Ο κ. Κατσανιώτης είχε επαφές με τους ομογενείς επιχειρηματίες Γιάννη Καμπά και Νίκο Σταυρόπουλο, ιδρυτές της εταιρείας EMPIST η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, με τον ύπατο αντιπρόεδρο του ΑΧΕΠΑ, Λούις Ατσαβέ τους εκπροσώπους Ελληνοαμερικανικών Ενώσεων ενώ επισκέφθηκε το  «National Hellenic Museum» και το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

 

Τέλος, ο Γενικός Πρόξενος στο Σικάγο Εμμανουήλ Κουμπαράκης παρουσίασε στον Υφυπουργό Εξωτερικών το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής επισκεπτών που λειτουργεί στο Ελληνικό Προξενείο και τον ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης των ψηφιακών εφαρμογών που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών για τις διπλωματικές αρχές.

 

Αφήστε μια απάντηση