Χωρίς κατηγορία

Η Κατερίνα Μελίτη μιλάει στο Hephaestus

Κατερίνα σε καλωσορίζουμε στο Hephaestus. Καινούρια χρονιά, καινούριο ξεκίνημα. Ποιο είναι το δικό σου νέο ξεκίνημα;

Καλώς σας βρήκα! Η νέα χρονιά με βρήκε με τη κυκλοφορία του καινούριου μου τραγουδιού. Ήδη όμως βρίσκομαι στο studio και ηχογραφώ το επόμενο τραγούδι που θα βγει σε λίγους μήνες. Και βέβαια, με τους συνεργάτες μου ξεκινήσαμε τις πρόβες μας για τις συναυλίες που ευελπιστούμε να κάνουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;

Ασχολούμαι από πολύ μικρή με τη μουσική. Ξεκίνησα να μαθαίνω πιάνο, θεωρία και βυζαντινή μουσική στο δημοτικό και παράλληλα συμμετείχα σε παιδικές χορωδίες. Σημαντική εμπειρία για μένα ήταν η χορωδία του Γ’ Προγράμματος ΕΡΑ (νυν “Rosarte”) γιατί εκεί διαμόρφωσα τα πρώτα μου μουσικά ερεθίσματα. Παράλληλα, ξεκίνησα να φοιτώ στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης, και από τότε η μουσική έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

 

Η δισκογραφική σου παρουσία ποια είναι μέχρι στιγμής;

Η πρώτη μου δισκογραφική παρουσία, ήταν σε ηλικία 17 ετών, στη συλλογή «Παραδοσιακά Παιδικά Τραγούδια των Μεσογείων» του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού. Αργότερα, στα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα στους δίσκους «Κοντυλιές» των Δημήτρη & Μανώλη Σπυριδάκη και του τραγουδοποιού Αντώνη Βάμβουκα «Μια σιωπή». Το 2016 κυκλοφόρησε από τη Melon Music ο δίσκος «Μ’ ένα νεύμα του φιλιού» του συνθέτη Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, όπου ερμηνεύω πέντε τραγούδια. Στο δίσκο αυτόν συμμετέχουν οι εξαιρετικοί τραγουδιστές Μπάμπης Τσέρτος και Νάντια Καραγιάννη. Και πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο μου ψηφιακό single με τίτλο «Η αγάπη αργεί» από τη Spider Music, σε στίχους και μουσική της Όλγας Μακρή.

 

«Η Αγάπη αργεί» είναι ο τίτλος του νέου σου τραγουδιού. Πες μας λίγα λόγια για αυτή την κυκλοφορία.

Πρόκειται για ένα αργό ατμοσφαιρικό tango σε μουσική και στίχους της Όλγας Μακρή. Είναι ένα τραγούδι με μια πολύ όμορφη μελωδία και ερωτικό στίχο που σου δημιουργεί εικόνες και πληθώρα συναισθημάτων,  με μοναδικά όργανα το πιάνο και τα βιολιά. Τη σκηνοθεσία και χορογραφία του videoclip επιμελείται ο Γιώργος Κουρτέσης. Είμαι πολύ χαρούμενη γι΄ αυτή τη παραγωγή και ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου όλους τους ανθρώπους που συντέλεσαν για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, την Spider Music που από την αρχή  πίστεψε το τραγούδι αυτό και το στήριξε.

 

 

Η επόμενη δισκογραφική σου κίνηση πότε θα είναι;

Την άνοιξη του ΄22 θα κυκλοφορήσει το επόμενο single μου, με τίτλο «Για ποια αγάπη» σε μουσική του συνθέτη και σολίστ σαξοφώνου Κώστα Κοσμά. Είναι ένα άκρως καλοκαιρινό και χορευτικό τραγούδι, ιδανικό για να ακουστεί όλη τη καλοκαιρινή περίοδο.

 

Τι σημαίνει για έναν καλλιτέχνη να μην μπορεί να επικοινωνήσει σωστά το έργο του με τον κόσμο;

Όπως αναφέρει ο Carl Jung στο βιβλίο του «Ψυχολογία και Ποίηση», ο καλλιτέχνης δεν είναι ένα άτομο προικισμένο με ελεύθερη βούληση που επιδιώκει τους δικούς του σκοπούς, αλλά κάποιος που επιτρέπει στην τέχνη να πραγματώσει τους σκοπούς της μέσω αυτού. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να επικοινωνήσει με τον κόσμο μέσω της τέχνης του, να μοιραστεί το έργο του, και να λάβει την όποια ανταπόκριση μπορεί να έχει. Αυτό του δίνει ζωή και νόημα ύπαρξης.

 

Έχεις σχέσεις με τη Ελληνική ομογένεια; Έχεις τραγουδήσει σε κάποια εκδήλωση της Ελληνικής ομογένειας σε κάποια χώρα;

Η μόνη μου εμπειρία σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομογένειας ήταν στην Κωνσταντινούπολη, με τη βυζαντινή χορωδία του πρωτοψάλτη και χοράρχη Γρηγόρη Νταραβάνογλου, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής μου. Θα ήθελα πολύ όμως να μου δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να κάνω ταξίδια και συναυλίες στο εξωτερικό για τους Έλληνες ομογενείς, γιατί είναι κάτι που μου προκαλεί  συγκίνηση.

 

Τι  άφησες πίσω μαζί με την χρονιά που πέρασε;

Η χρονιά που μόλις έφυγε ίσως να μείνει στην ιστορία ως η πιο πολυσυζητημένη. Εν όψει της πανδημίας του κορονοϊού μάθαμε ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη. Δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε συνεχώς σε όλα τα επίπεδα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας, την ψυχολογία μας, την δουλειά μας, και κυρίως την ψυχική μας ισορροπία. Και βέβαια, δεν μπορώ να μην αναφέρω τη κρίση που επέφερε η πανδημία  στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού. Στους εκατοντάδες επαγγελματίες που κρύβονται πίσω από καλλιτεχνικές δράσεις και πλήττονται. Ως τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής, φυσικά δεν μπορούσα να μείνω ανεπηρέαστη απ’ όλα αυτά, καθότι ακυρώθηκαν πολλές συναυλίες που είχα προγραμματίσει να γίνουν, μειώθηκαν οι μαθητές μας στα Ωδεία και δυσκολευτήκαμε με τα μέτρα και την αναγκαιότητα της τηλεργασίας στα μουσικά μαθήματα.

 

Τι εύχεσαι για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε;

Αρχικά, να είμαστε όλοι υγιείς και ασφαλείς από τη πανδημία γιατί απ΄ ότι φαίνεται θα μας ταλαιπωρήσει κι’ άλλο. Να επανέλθουμε σύντομα στους κανονικούς μας ρυθμούς, να χαιρόμαστε και να γιορτάζουμε όπως παλιά χωρίς περιορισμούς. Και τέλος, να μη σταματήσουμε ποτέ να εκτιμούμε το πιο πολύτιμο αγαθό, αυτό της ελευθερίας! Τίποτα δεν είναι πιο ωραίο, απ’ το να μπορείς να λες τη γνώμη σου ελεύθερα, να περιφέρεσαι ελεύθερα, να δημιουργείς, να γράφεις, να εκφράζεσαι ελεύθερα! Η τέχνη αυτό υπηρετεί και θα υπηρετεί πάντα. Ας μη σταματήσουμε ποτέ να τη σεβόμαστε, να τη στηρίζουμε και να την αναδεικνύουμε.

 

 

Σ ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη και σου ευχόμαστε καλή χρονιά με επιτυχίες.

 

Official links

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www. SpiderMusicLBL

Κατερίνα Μελίτη | Η αγάπη αργεί | Official Video Clip©

https://www.youtube.com/watch?v=VzpAmKFCsKk