Νέα Ομογένεια

Ι.Α. Αυστραλίας: καταδίκη του «Ορθόδοξου Τύπου»

Καταδίκη του «Ορθόδοξου Τύπου» και δικαίωση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας από την Ελληνική Δικαιοσύνη

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πληροφορήθηκε με ικανοποίηση την έκδοση της οριστικής υπ᾽ αριθμ. 3044/2022 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τακτική διαδικασία), δια της οποίας καταδικάζονται για το αδίκημα της δημοσιεύσεως απολύτως ψευδών, συκοφαντικών και υβριστικών ισχυρισμών: α) το σωματείο με την επωνυμία «Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωσις», στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν η εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» και η ηλεκτρονική σελίδα «www.orthodoxostypos.gr», και β) ο Διευθυντής Συντάξεως της εν λόγω εφημερίδας και της αντίστοιχης ιστοσελίδας, κ. Γεώργιος Τραμπούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο «Ορθόδοξος Τύπος», τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική του μορφή, είχε δημοσιεύσει κατά το παρελθόν, με τρόπο εμμονικό, συκοφαντικά και, εν γνώσει του, ψευδή κείμενα, κατά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της Ομογένειας και κυρίως κατά του Αρχιεπισκόπου μας.

Στόχος αυτών των κειμένων, που στο σύνολο τους ήταν γεμάτα από ψεύδη, ανοίκειους χαρακτηρισμούς και αλλοιωμένες θεολογικές κρίσεις, δεν ήταν η καλοπροαίρετη δημοσιογραφική κριτική, αλλά η σπίλωση του επιτελούμενου έργου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και η παραπληροφόρηση του ποιμνίου. Οι συντάκτες τους μάλιστα – ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, είναι «ανύπαρκτο» πρόσωπο – δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία της διασταύρωσης των γραφομένων τους ούτε ζήτησαν ποτέ τις θέσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προκειμένου να τις συμπεριλάβουν στα κείμενά τους, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά ως άλλοι «ιεροεξεταστές» αποφαίνονταν από καθέδρας για την ποιότητα της εκκλησιαστικής ζωής στην πέμπτη ήπειρο.

Ακόμη κι όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή επιχείρησε εξωδίκως να απαντήσει στον οχετό που επί δυο συνεχείς μήνες εξαπέλυε η συγκεκριμένη εφημερίδα, οι εκδότες της όχι μόνον δεν ένιωσαν την ανάγκη να διορθώσουν τα εσφαλμένα, αλλά απήντησαν δημοσίως και μετ᾽ επιτάσεως πως όσα έγραψαν είναι τεκμηριωμένα επί αναμφισβητήτων στοιχείων.

Για τον λόγο αυτό, και εφόσον άνθρωποι σαν τους συγκεκριμένους ασελγούν πάνω στους Ιερούς Κανόνες, κακοποιούν τα κείμενα του Ευαγγελίου και αλλοιώνουν τις συνειδήσεις των πιστών, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας  προκειμένου να διασφαλίσει την σωστή ενημέρωση του πληρώματός της, αλλά και για να μην επιτρέψει σε οποιονδήποτε να παραφράσει την σιωπή της ή την ανοχή του Αρχιεπισκόπου μας σε αποδοχή της οποιασδήποτε ενοχής, προσέφυγε αρμοδίως στην Ελληνική Δικαιοσύνη, καλώντας τους συκοφάντες να αποδείξουν δημοσίως το αληθές των ισχυρισμών τους.

Επειδή ακριβώς δεν παρουσίασαν κανένα βάσιμο και αληθινό στοιχείο, παρά μόνο διαστρεβλώσεις, ψεύδη και δικές τους έωλες ερμηνείες, η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε τον «Ορθόδοξο Τύπο» και υποχρεώνει το Σωματείο «Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωσις» και τον Διευθυντή Συντάξεως της εφημερίδας και της ιστοσελίδας: α) να καταβάλουν χρηματική αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ (10.000 έκαστος), β) να καταβάλουν χρηματική αποζημίωση για τη δικαστική δαπάνη του ενάγοντος, γ) να αφαιρέσουν από το διαδίκτυο όλα τα σχετικά δημοσιεύματά τους ως ψευδή και συκοφαντικά, και δ) να δημοσιεύσουν, τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας τους, κείμενο συγγνώμης προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο. Η τελευταία αυτή διάταξη μάλιστα κηρύχθηκε προσωρινώς εκτελεστή και, συνεπώς, θα πρέπει άμεσα, και ανεξαρτήτως τελεσιδικίας της αποφάσεως, οι ανωτέρω εναγόμενοι να προβούν στη δημοσίευση του αποκαταστατικού κειμένου, που διέταξε το δικαστήριο. Την υπόθεση υποστήριξε νομικά ο δικηγόρος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λάμπρος Κιτσαράς, και η συνεργάτιδά του, δικηγόρος Ιφιγένεια Παπαχρήστου, στους οποίους εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας απευθύνονται θερμές ευχαριστίες.

Για τους μη γνωρίζοντες, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η εμμονή της εν λόγω εφημερίδος με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός, ο οποίος επίσης είχε συκοφαντηθεί από τον «Ορθόδοξο Τύπο» κατ᾽ επανάληψιν, είχε γράψει στο επίσημο έντυπο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Φωνή της Ορθοδοξίας», τα εξής: «Η εφημερίδα υπό τον παραπλανητικό τίτλο “Ορθόδοξος Τύπος”, η οποία έχει αναλάβει εργολαβικώς την κατασυκοφάντηση της Εκκλησίας και δεν έχει παύσει να διαδίδει τερατώδη μυθεύματα και ψεύδη εις βάρος όχι μόνον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας …. των επισκόπων και του ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής, αλλά και εις βάρος όλων σχεδόν των Εκκλησιαστικών Ηγετών, Πατριαρχών, Αρχιεπισκόπων, Μητροπολιτών κ.λπ…. εφημερίδα η οποία διεδραμάτισε επίσης σκοτεινό ρόλο στην υπόθεση της Κυπριακής τραγωδίας με την άφρονα και συστηματική πολεμική της κατά του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου, καταδικάστηκε επισήμως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως αντιεκκλησιαστικό και ψυχοφθόρο και σχισματικό έντυπο».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ερωτηθείς για την καταδικαστική σε βάρος του «Ορθόδοξου Τύπου» απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δήλωσε τα εξής: «Προσωπικά πιστεύω ότι ο “Ορθόδοξος Τύπος” έχει πλέον χάσει τον δρόμο και τον προσανατολισμό του. Σήμερα, ο “Ορθόδοξος Τύπος” δεν αγωνίζεται υπέρ της Εκκλησίας, αλλά κατά της Εκκλησίας, και μάλιστα με τον απεχθέστερο τρόπο, εργαλειοποιώντας δηλαδή τους Ιερούς Κανόνες και τη διδασκαλία των Πατέρων, προκειμένου να κατοχυρώσει αρρωστημένες και αντιεκκλησιαστικές απόψεις. Ως αρχιερεύς αλλά και ως άνθρωπος συγχωρώ τους ανθρώπους του “Ορθοδόξου Τύπου”. Εύχομαι και προσεύχομαι να μετανοήσουν και να ασχοληθούν με τη σωτηρία τους, διότι αυτό που κάνουν μέχρι σήμερα είναι να ασχολούνται με τη «σωτηρία» όλων των άλλων. Επίσης με πολλή αγάπη τους παρακαλώ, αντί να κρίνουν όλη την Ορθοδοξία, αντί αυτόκλητα να λαμβάνουν το ρόλο του εκκλησιαστικού εισαγγελέως, να θέτουν καθημερινά ένα ερώτημα στον εαυτό τους: “Τι να κάνω για να ησυχάσω μέσα μου;”. Το πρόβλημα ξεκινά εκ των έσω».

Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, παρατίθεται ακολούθως η εγκύκλιος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό, η οποία χαρακτηρίζει τον «Ορθόδοξο Τύπο» ως έντυπο ψυχοφθόρο, αντιεκκλησιαστικό και σχισματικό.

Πρός τόν εσεβ ρθόδοξον λληνικόν Λαό.

γαπητά τέκνα ν Κυρί,

φ κανο χρόνου μετά θλίψεως βαθυτάτης παρακολουθομεν τά σα ναληθ, παράδεκτα καί βριστικά δημοσιεύονται ες τό πό τς «Πανελληνίου ρθοδόξου νώσεως» (Π.Ο.Ε.) κδιδόμενον ν θήναις βδομαδιαον ντυπον πό τόν τίτλον «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ».

Δυστυχς διαπιστομεν τι ες τό ν λόγ ντυπον, ντεταγμένον ες κίνησιν ξωεκκλησιαστικν μάδων, ες τάς πιδιώξεις τν ποίων ντάσσεται διάβρωσις το γιος κκλησιαστικο φρομήματος τν πιστν διά τς σπιλώσεως τν κκλησιαστικν θεσμν καί το σκανδαλισμο τν συνειδήσεων, κ συστήματος καί πό τν φιλοξενονται ρθρα καί εδήσεις συκοφαντικαί καί ναληθες ο μήν, λλά καί βριστικαί καί παραπλανητικαί πί τ ς νω τέλει, περ ν τος πράγμασι ποκινε ες νταρσίαν καί καταφρόνησιν τς κκλησιαστικς ρχς, σημεα τά ποα κ το σφαλος δηγον ες τό σχίσμα καί τούς λισθαίνοντας ες ατό ες χώρους κτός τς κκλησίας, γουν ες παρασυναγωγάς.

Δι παντας τούς νωτέρω λόγους καταγγέλλομεν μν τό ς νω ντυπον ς ντιεκκλησιαστικόν καί σχισματικόν, καταδεδικασμένον διορθοδόξως καί π ατν τν γιορειτν πατέρων καί βρίθον κακοδοξιν καί νοσηρς δεολογίας, συνιστμεν δέ ες τά πιστά τς κκλησίας τέκνα, πως μμένοντες ες τήν πακοήν τς κκλησίας καί τν π Ατς θεί κελεύσει πεπιστευμένων, νά μή ποδέχωνται τήν πό το νωτέρω ντύπου παπαπληροφόρησιν, ποφεύγοντες τήν νάγνωσιν τούτου ς ψυχοφθόρου καί νά συστρατεύονται περί τήν κκλησίαν, ποία κατά τούς ερούς Κανόνας εναι τό ταμεον τς σωτηρίας καί τς χάριτος.

σον φορ δέ ες τούς ξεργαζομένους τά τοιατα τοπήματα, γνωσθήτω τι καί δι ατούς, πως ες τάς περιπτώσεις τν σχισματικν καί αρετικν, νοχή τς κκλησίας χει ρια, μέ συνέπειαν, άν συνεχίσουν νά ργάζωνται «τά ργα το σκότους», τήν ριστικήν ποκοπήν των κ το σώματος Ατς ς «κοινωνήτοις κοινωνοντες».

+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Πρόεδρος

Αφήστε μια απάντηση