Συνέντευξη του Τριαντάφυλλου Καπελαρή στο Hephaestus Wien
200 Χρόνια από την Επανάσταση – Συνέντευξη του Τριαντάφυλλου Καπελαρή στο Hephaestus Wien
Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου
- Ποιος είναι ο Τριαντάφυλλος Καπελαρής;
Ο Τριαντάφυλλος Καπελαρής είναι νομικός (Δικαστικός) και έχει ως ιδιαίτερη ενασχόληση την μελέτη της Ιστορίας και της Πολιτικής Φιλοσοφίας.
- Τι το σημαντικό βρίσκετε στην μελέτη της ιστορίας και πως αξιοποιείτε το προϊόν των μελετών σας;
Με την μελέτη της ιστορίας ερμηνεύονται τα γεγονότα που καθορίζουν το σήμερα με επιστημονικό τρόπο και διά της μελέτης του παρελθόντος αποφεύγονται λάθη του παρόντος, ενώ συνάμα καθορίζονται τρόποι απαλλαγής του εθνικού μας βίου από τις ιστορικές του παθογένειες. Μέσα από διαδικτυακές εκπομπές οι οποίες απευθύνονται σε όποιον ενδιαφέρεται, αναδεικνύονται άγνωστες και πολύ σημαντικές περίοδοι της ελληνικής ιστορίας που μέχρι σήμερα δεν έτυχαν της ανάλογης προβολής.
- Τι το ξεχωριστό έχει η Ελληνική ιστορία που την διαφοροποιεί μέσα στην Παγκόσμια ιστορία;
Η ιστορία καταγράφει και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού ο οποίος αποτελεί τη βάση και το θεμέλιο της πολιτισμένης ανθρωπότητας.
- Ποια είναι η συμμετοχή των Κυπρίων στον αγώνα του 1821;
Κατά κάποιους υπολογισμούς 500 έως 1000 Κύπριοι συμμετείχαν στον αγώνα. Από αρχειακές κι άλλες πηγές επιβεβαιώθηκαν περίπου 200, εκ των οποίων 80 με ένοπλη συμμετοχή και δράση.
- Ποιος είναι ο ρόλος της Βιέννης στην προεπαναστατική περίοδο;
Η Βιέννη αποτέλεσε σημαντικό κέντρο ζυμώσεων κατά την προεπαναστατική περίοδο λόγω της σημαντικής παρουσία Ελλήνων σε αυτήν, πλούσιων και διανοούμενων, οι οποίοι εξέδιδαν εφημερίδες, περιοδικά και με την επιρροή που είχαν σε Αυστριακούς κύκλους εξουσίας απέτρεψαν την πάταξη της προεπαναστατικής ζύμωσης και προεργασίας εν τη γενέσει της. Στην Βιέννη έδρασε και ο Ρήγας Φεραίος ο οποίος έθεσε και τις βάσεις των μυστικών διεργασιών, οι οποίες οδήγησαν στην δημιουργία ενός κλίματος επαναστατικού αναβρασμού. Μαζί με την Οδησσό αποτέλεσαν τα δύο πλέον σημαντικά κέντρα προεπαναστατικής δραστηριότητας.
- Υπήρξαν Αυστριακοί φιλέλληνες;
Υπήρξαν κάποιοι, όμως δεν έμειναν γνωστοί στην ιστορία και οπωσδήποτε δεν ήταν πολυάριθμοι όπως οι φιλέλληνες των άλλων εθνών. Μην παραβλέπουμε ότι την τότε περίοδο, καγκελάριος της Αυστρίας ήταν ο Μέτερνιχ, ο οποίος ήταν ενάντιος στον Ελληνικό επαναστατικό αγώνα.
- Ποια ήταν η ζωή των Επαναστατών μετά το τέλος του αγώνα;
Μετά το τέλος της Επανάστασης, κάποιοι αγωνιστές φυλακίστηκαν γιατί αντέδρασαν στην Βαυαροκρατία, κάποιοι μετήλθαν βίο ληστοσυμμορίτη προκειμένου να επιβιώσουν, οι πλείστοι όμως πέθαναν πάμπτωχοι, π.χ ο Νικηταράς, ενώ ένας σημαντικός αριθμός στελέχωσε τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού κράτους.
- Κατά τη γνώμη σας τι συμβολίζει ο εορτασμός των 200 ετών από την επανάσταση του 1821;
Συμβολίζει την διαχρονική προσπάθεια αφενός να μην αναιρεθούν τα αποτελέσματα της Εθνεγερσίας, δι ενός εθνικού ακρωτηριασμού και αφετέρου τη συνέχιση της προσπάθειας για την ολοκλήρωση της εθνεγερσίας, το οποίο σημαίνει ότι το Ελληνικό έθνος διάγει βίο πραγματικά ελεύθερο και ανεξάρτητο χωρίς εξαρτήσεις και υποτέλεια σε ξένες δυνάμεις ή υπερεθνικά σύνολα.
Σας Ευχαριστούμε!!!