Ειδήσεις Ομογένεια

1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΚΑΝΑΔΑ

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΟΥ  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜ. Δ.Δ.Α.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ ΩΣ ΚΥΡΙΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΟ 1Ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΚΑΝΑΔΑ

Το Συνέδριο οργάνωσε το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ υπό τον συντονισμό της προέδρου του Justine Frangouli-Argyris.

Ιωάννης Χρυσουλάκης

“Αναφέρθηκα στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού εξηγώντας τον ρόλο της και περιγράφοντας με λεπτομέρεια τις επερχόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις μας, τόσο όσον αφορά στην προβολή των θέσεων και της ενίσχυσης της εικόνας της πατρίδας μας, όσο και ως προς τη διαρκή προσπάθειά μας για ολοένα και μεγαλύτερη δικτύωση και ενεργοποίηση της ομογένειας. Έδωσα έμφαση στο κάλεσμα για τη συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών ιδεωδών και αξιών, ιδίως σε μια τόσο συμβολική χρονιά όπως η φετινή, με την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μια χρονιά κατά την οποία η Γενική Γραμματεία θα είναι ιδιαίτερα ενεργή στην ανάδειξη των επετειακών εορτασμών των Ελλήνων ομογενών ανά τον κόσμο, ιδίως εκείνων των εκδηλώσεων που προκρίνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», καθώς είμαστε υπεύθυνοι από πλευράς ΥΠΕΞ για την άμεση συνεργασία με την Επιτροπή. Όμως το ίδιο ισχύει και για τις ψηφιακές επετειακές εκδηλώσεις της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία επίσης συνεργαζόμαστε. Εξήγησα ότι θα αναδείξουμε και αυτές τις δράσεις σε όλη την ομογένεια. Μίλησα ακόμα για τη συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων του Καναδά στην περαιτέρω δικτύωσή τους με την ελληνική ομογένεια και την πατρίδα, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην ανάδειξη της ελληνοφωνίας στα πέρατα του Καναδά και του κόσμου.

Έξι εξαιρετικές γυναικείες οργανώσεις με ιδρύτριες και μέλη Ελληνίδες του ευρύτερου Μοντρεάλ παρουσίασαν κι εκείνες τις δραστηριότητές τους αναδεικνύοντας το έργο τους με την πολύχρονη ιστορία.

Συμμετείχαν:

Η Ασπίδα της Αθηνάς, οργάνωση για την προστασία απο την ενδοοικογενειακή βία. Η οργάνωση προσφέρει και υπηρεσίες στέγασης των θυμάτων της βίας στο Μόντρεαλ και σύντομα και στο Λαβάλ.

O Φιλανθρωπικός Οργανισμός Ελληνίδων Κυριών, οργανισμός προσφοράς για τους Ελληνες με χαμηλό εισόδημα, που μετρά ήδη 100 χρόνια παρουσίας. Τα 51 από αυτά συγκεντρώνει χρήματα για τη βοήθεια των φτωχών της παροικίας μέσω ενός πολύ επιτυχημένου ετήσιου ραδιομαραθωνίου, ενώ με το γκαλά ΗΛΙΟΣ συγκεντρώνει κυρίως εταιρικά χρήματα για τη βοήθεια παιδιών και μεγάλων.

Η Φιλία, οργανισμός για την Τρίτη Ηλικία. Η ΦΙΛΙΑ προσφέρει υπηρεσίες στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας του Μοντρεάλ με γεύματα στα σπίτια, με εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις, με τήρηση των εθιμικών εκδηλώσεων, με συμμετοχή στις πολιτιστικές δραστηριότητες της παροικίας και με τακτικές επισκέψεις στα γηροκομεία όπου υπάρχουν Ελληνίδες κι Έλληνες.

Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης, το γυναικείο τμήμα της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ. Οι Θυγατέρες της Πηνελόπης είναι πασίγνωστες για το πολυετές φιλανθρωπικό και πολιτιστικό τους έργο. Στη συζήτηση ακούσαμε με ενδιαφέρον για τις υποτροφίες που προσφέρονται κάθε χρόνο σε αριστούχες φοιτήτριες ελληνικής καταγωγής.

Η Ηλέκτρα, ένας πολιτιστικός και φεμινιστικός οργανισμός. Η οργάνωση ιδρύθηκε για να αναδείξει τον τοπικό πολιτισμό των Ελληνίδων και να δώσει βήμα στη γιορτή της Γυναίκας κάθε Μάρτη στις 8, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ (ΛΕΜ), με δραστηριότητες στην δημιουργία μακροπολιτισμού και σε γυναικεία θέματα. Το ΛΕΜ με πρωτοβουλία του οργάνωσε το διαδικτυακό Συμπόσιο των Γυναικείων Οργανισμών του Μοντρεάλ και οργάνωσε πρόσφατα

τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις, τη θεατρική παράσταση της «Κοντυλένιας» (έργο της συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη), αλλά και ιατρικά σεμινάρια για την οστεροπόρωση και την επίδραση των ηλεκτρονικών μέσων στα παιδιά. Συντόνισε επίσης τη δημιουργία του Οικουμενικού Μνημείου του Έλληνα Μετανάστη, το οποίο φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς και δωρήθηκε στον Δήμο του Μοντρεάλ για τα 375 χρόνια από την ίδρυσή του, το 2017. Το ΛΕΜ δραστηριοποιείται επίσης στη συγκέντρωση χρημάτων για το DOVEE project, μια πρωτοπόρα έρευνα που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του McGill από την ομάδα της λαμπρής ογκολόγου δρος Lucy Gilbert για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, πρόεδρος του ΛΕΜ, έκλεισε τη συνάντηση ευχαριστώντας για την παρουσία μας και επαναλαμβάνοντας μια φράση που απηχεί μια βαθιά μου πεποίθηση, την οποία ανέφερα και στην ομιλία μου: “Ό,τι μοιράζεται πολλαπλασιάζεται!””

Αφήστε μια απάντηση