Παροικιακά Νέα

Συμμετοχή Μηταράκη στις εργασίες της Joint Coordination Platform για τις Επιστροφές

 

Συμμετοχή έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκη στις εργασίες διήμερης Διάσκεψης της Joint Coordination Platform για τις Επιστροφές (Βιέννη, 21/22 Φεβρουαρίου). Εθιμοτυπική συνάντηση με αυστριακό Καγκελάριο.

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης στη Βιέννη, στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, για να συμμετάσχει στην υπουργική Διάσκεψη της Κοινής Πλατφόρμας Συντονισμού ΕΕ – Δυτ. Βαλκανίων (Joint Coordination Platform-JCP), που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Αυστρίας. Κύριο αντικείμενο της Διάσκεψης ήταν η ενίσχυση της δυνατότητας επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής και η ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα αυτό μεταξύ των κρατών που βρίσκονται στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου.

Επ’ ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στην Αυστρία, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ​​​είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Karl Nehammer. Ο Έλληνας Υπουργός απένειμε στον Αυστριακό καγκελάριο τη Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Α’ Τάξης, «για τη σημαντική συμβολή του ιδίου προσωπικά και συνολικά της αυστριακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Έβρο, με την αποστολή επίλεκτων μονάδων των αυστριακών Σωμάτων Ασφαλείας στην πρώτη γραμμή».

 

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον Γεν. Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), κ. Michael Spindelegger, καθώς και με τον Υπουργό Εσωτερικών της  Βόρειας Μακεδονίας, κ. Oliver Spasovski και τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοσόβου, κ. Svecla.

Κατά τη λήξη των εργασιών της Διάσκεψης, υιοθετήθηκε Κοινή Διακήρυξη με έμφαση στους τρόπους συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την ενίσχυση της δυνατότητας επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία σε τρίτες χώρες, μέσα από σχήματα συνεργασίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών και κοινά διαβήματα στις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

 

Αφήστε μια απάντηση