Ομογένεια

«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας

«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»

Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας,

εβδομάδα 33 2023

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

«Είδα τον τορπιλισμό του ΕΛΛΗ στο λιμάνι της Τήνου» 

Δεκαπενταύγουστο του 1940, η μικρή Κατερίνα Μαρκουίζου αντικρίζει τις εκρήξεις από τις τορπίλες που βυθίζουν το ΕΛΛΗ. Λίγες μέρες μετά, ακούει στο νοσοκομείο του νησιού όπου νοσηλεύονται οι τραυματισμένοι ναύτες, ένα τραγουδάκι που θα θυμάται για πάντα.

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

«Η γέννησή μου ήταν ο λόγος που έζησε ο πατέρας μου»

Το καλοκαίρι του 1944 στη Νίκαια, ενώ οι ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών συλλαμβάνουν κι εκτελούν αδιακρίτως, μια γέννηση θα σώσει τη ζωή ενός αντιστασιακού. Λίγο καιρό μετά, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, Έλληνες καταδότες θα οδηγήσουν στον θάνατο εκατοντάδες πατριώτες.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά
και ένα στα αγγλικά

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

«Τι απέγινε το ΕΛΛΗ» 

Τα μπρούτζινα μέρη πουλήθηκαν, η γέφυρα κομματιάστηκε, το μπαρούτι έγινε βαρελότα για τα παιδιά… Ο Ζαννάκης Καλαμαράς διηγείται τι απέγινε το ναυάγιο του ΕΛΛΗ, που τορπιλίστηκε στην Τήνο από ιταλικό υποβρύχιο τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

«The lost El Greco»

In the middle of the 16th century, the painter Domenikos Theotokopoulos, who would later become widely known as El Greco, painted an icon of the Virgin Mary in Crete. Wars, revolutions, massacres, and persecutions followed. People fled, taking this icon with them across the Aegean, and the identity of its creator was lost in time. Until one morning in 1983, in Syros.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

Αφήστε μια απάντηση