Κύπρος Νέα

Τζόζη Χριστοδούλου: Στόχος μας η ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στα γαλάζια επαγγέλματα

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές, ο ναυτιλιακός τομέας δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός. Για τον λόγο αυτό, η στρατηγική μας περιλαμβάνει συγκεκριμένη θεματική προτεραιότητα για το Φύλο και τη Ναυτιλία: προώθηση της ίσης εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών στα γαλάζια επαγγέλματα.»

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία.

Η Επίτροπος, αφού συγχάρηκε και ευχαρίστησε την Υφυπουργό Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη για την άψογη συνεργασία και για τη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης προς τιμή των γυναικών στη Ναυτιλία, σημείωσε ότι το γεγονός της γυναικείας υπο-εκπροσώπησης στον Κλάδο καθιστά αναγκαία τη χαρτογράφηση και καταγραφή των ναυτιλιακών επαγγελμάτων, του επιπέδου και του βαθμού εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών, των διαφορετικών αναγκών τους και των πιθανών εμποδίων που αντιμετωπίζουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, και προς εφαρμογή της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, η Στατιστική Υπηρεσία συλλέγει και καταγράφει ποσοτικά στοιχεία. Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ποιοτικής μελέτης για τον εντοπισμό των αναγκών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες στο ναυτιλιακό τομέα. Επομένως, πρόσθεσε, θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των διαφορών μεταξύ των φύλων, η οποία θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε πιο στοχευμένες πολιτικές και δράσεις για την προώθηση ουσιαστικής ισότητας στον Kλάδο.

Η Επίτροπος έκανε επίσης αναφορά στη θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο 10 υποτροφιών για γυναίκες, στη μνήμη της Χριστιάνας Κούτα. Το 2023, σημείωσε, οι υποτροφίες απονεμήθηκαν σε γυναίκες σε επαγγέλματα STEAM που συνδέονται άμεσα με τη ναυτιλία, ενώ φέτος θα δοθούν σε γυναίκες που προτίθενται να ξεκινήσουν σπουδές αποκλειστικά σε ναυτιλιακούς κλάδους.

H κα Χριστοδούλου συγχάρηκε στη συνέχεια τη Δέσποινα Θεοδοσίου, η οποία τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο Ισότητας των Φύλων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, αλλά και με το Βραβείο Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία, που θεσμοθετήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κεντρικός και ηγετικός ρόλος της στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην ενδυνάμωση των γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της ως Προέδρου της Wista International κάνει την Κύπρο και εμάς τις γυναίκες εξαιρετικά περήφανες, κατέληξε η Επίτροπος.

Για το κείμενο της ομιλίας της Επιτρόπου στα αγγλικά πατήστε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση